Φτωχά τα κοιτάσματα Φ.Α. στη γεώτρηση Αμαθούσα

Δεν εντοπίστηκε εκμεταλλεύσιμη συγκέντρωση υδρογονανθράκων στην ερευνητική γεώτρηση «Αμαθούσα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Ενέργειας, σημειώνοντας ότι η κοινοπραξία ENI/KOGAS έχει υποβάλει αίτημα για να προχωρήσει στην επαναξιολόγηση του γεωλογικού της μοντέλου, το οποίο εξετάζεται προσεκτικά.ΕΦΘΑΣΕ ΣΤΟ ΤΕΜΑΧΙΟ  «9»  ΤΟ ΠΛΟΙΟ-ΓΕΩΤΡΥΠΑΝΟ ΤΗΣ  ENI-KOGAS

Στην ανακοίνωσή του το Υπουργείο Ενέργειας αναφέρει ότι «Η κοινοπραξία ENI/KOGAS ολοκληρώνει αυτές τις μέρες τη δεύτερη ερευνητική γεώτρηση με την επωνυμία «Αμαθούσα», στο Τεμάχιο 9 της κυπριακής ΑΟΖ».

«Η γεώτρηση, η οποία ανορύχθηκε με το γεωτρύπανο SAIPEM 10000, έφτασε στο προβλεπόμενο βάθος των 5.485 μέτρων, χωρίς ωστόσο να εντοπιστεί εκμεταλλεύσιμη συγκέντρωση υδρογονανθράκων», προστίθεται.

Σημειώνεται παράλληλα ότι «η γεώτρηση «Αμαθούσα» αποτελεί έναν από τους στόχους, οι οποίοι εντοπίστηκαν από την αξιολόγηση των σεισμικών δεδομένων που συλλέγηκαν πριν από την έναρξη του γεωτρητικού προγράμματος».

Η συγκεκριμένη γεώτρηση, αναφέρεται, «αποτελεί τη δεύτερη μετά τη γεώτρηση «Ονασαγόρα», η οποία είχε διενεργηθεί κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2014 στο Ερευνητικό Τεμάχιο 9».

Σημειώνεται ότι «η κοινοπραξία ENI/KOGAS, με βάση τα γεωλογικά στοιχεία που έχει συλλέξει από τις δύο γεωτρήσεις, έχει υποβάλει αίτημα για να προχωρήσει στην επαναξιολόγηση του γεωλογικού της μοντέλου, τα αποτελέσματα της οποίας θεωρεί ότι θα είναι πολύ βοηθητικά για τη συνέχεια του ερευνητικού της προγράμματος».

«Το αίτημα αυτό της κοινοπραξίας εξετάζεται  προσεκτικά από το Υπουργείο, σε συνεργασία με τους Συμβούλους του», καταλήγει η ανακοίνωση.