Ενεργειακή ομηρία Ε.Ε.: Μέσω Τουρκίας θα παίρνει η Ευρώπη ρωσικό φυσικό αέριο

Tούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε την Τετάρτη ότι συμφώνησε με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν να δημιουργήσουν ένα κόμβο φυσικού αερίου στην Τουρκία.

Σε ομιλία του προς τα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας του AKP, ο Ερντογάν πρόσθεσε πως ο Πούτιν του είπε πως «η Ευρώπη μπορεί να παίρνει το αέριο της από την Τουρκία».

«Η Τουρκία θα γίνει ένας κόμβος και για το φυσικό αέριο. Στην τελευταία συνάντησή μας, συμφωνήσαμε με τον Πούτιν για το θέμα αυτό. Θα δημιουργήσουμε ένα κόμβο εδώ με τουρκικό αέριο που έρχεται από τη Ρωσία», δήλωσε ο Ερντογάν.

«Ο Πούτιν ανακοίνωσε στον κόσμο, σύμφωνα με τα δικά του λόγια, πως “η Ευρώπη μπορεί να παίρνει το αέριο της από την Τουρκία”», πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε επίσης πως στις δυτικές χώρες αυξάνονται οι ανησυχίες εν μέσω ενεργειακών κρίσεων ενώ η Τουρκία «δεν έχει τέτοιο πρόβλημα».

Οι ΗΠΑ και η ΕΕ κατάφεραν το σύνολο του ρωσικού φυσικού αερίου για την Ευρώπη να περνάει μέσα από την Τουρκία και να αντικαταστήσει τους αγωγούς Nord Stream 1 και 2.