Νέα ναυτική τραγωδία: 18 πρόσφυγες πνίγηκαν στη θάλασσα της Λέσβου

Νέα ναυτική τραγωδία σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης στο Αιγαίο πέλαγος, όταν μετά από ναυάγιο λέμβου, στην οποία επέβαιναν τουλάχιστον 40 γυναίκες από την Αφρική, επί το πλείστον νεαρής ηλικίας, έχασαν τη ζωή τους πολεμώντας με τα μανιασμένα κύματα, στη θαλάσσια περιοχή Πεταλίδι της Θερμής στην ανατολική Λέσβο.

Τα θύματα της τραγωδίας μέχρι στιγμής είναι 18, 16 γυναίκες, ένας άνδρας και ένας έφηβος.Μετά τη βύθιση της λέμβου στην οποία επέβαιναν τουλάχιστον 40 άτομα, επί το πλείστον μετανάστριες, όλες νέες γυναίκες Αφρικανικής καταγωγής, αλλά και νεαροί ανήλικοι μετανάστες όπως ενημέρωσε το Λιμενικό, εντοπίσθηκαν και διασώθηκαν δέκα (10) γυναίκες οι οποίες μεταφέρθηκαν στο “ΒΟΣΤΑΝΕΙΟ” Νοσοκομείο Μυτιλήνης, όπου και τους προσφέρονται οι πρώτες βοήθειες.Την ίδια στιγμή η Ελληνική Αστυνομία, η Πυροσβεστική και ο Στρατός με τη βοήθεια ελικοπτέρου Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας εξακολουθούν να επιχειρούν στην περιοχή αναζητώντας ακόμα 15 αγνοούμενες, αφού σύμφωνα με μαρτυρία μιας γυναίκας απ’ τις διασωθείσες, στη βάρκα επέβαιναν τουλάχιστον 40 άτομα.

Μέχρι στιγμής ανασύρθηκαν νεκροί 18 άνθρωποι, διασώθηκαν τουλάχιστον εννέα ενώ υπάρχουν πληροφορίες για τρεις εγκλωβισμένους σε βραχώδη, απόκρημνη περιοχή.

Σύμφωνα με το Λιμενικό τα 16 θύματα του τραγικού ναυαγίου είναι γυναίκες, όλες αφρικανικής καταγωγής, ενώ ανασύρθηκε νεκρό και ένα ανήλικο αγόρι. Νέες γυναίκες αφρικανικής καταγωγής είναι επίσης οι δέκα διασωθείσες που μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης.

Η βάρκα όπως υπολογίζεται αναχώρησε αργά χθες το βράδυ από την περιοχή του Αγιασμάτ κοντά στο Αϊβαλί, κάτω από ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες. Στο θαλάσσιο στενό μεταξύ Λέσβου και Μικρασιατικών ακτών έπνεαν και συνεχίζουν να πνέουν άνεμοι έντασης 7 και τοπικά 8 μποφόρ.

Οι έρευνες των λιμενικών αρχών εκτείνονται στην ευρύτερη χερσαία περιοχή, καθώς θεωρείται πως ορισμένες από τις αγνοούμενες του ναυαγίου, κατάφεραν να κολυμπήσουν φθάνοντας στην ξηρά.

Στην περιοχή του πολύνεκρου δυστυχήματος επιχειρούν από την πρώτη στιγμή του ναυαγίου που εξελίχθηκε σε τραγωδία, στελέχη του Λιμενικού, του Ελληνικού Στρατού, της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας, υπό τον συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης. Στις έρευνες συμμετέχουν και «βατραχάνθρωποι» του Λιμενικού.

Η επιχείρηση διεξάγεται υπό ιδιαίτερα δυσμενείς καιρικές συνθήκες, καθώς πνέουν άνεμοι έντασης 7 μποφόρ, ή κατά τόπους 8 μποφόρ.

Ναυάγιο ιστιοφόρου σκάφους στα Κύθηρα – Διασώθηκαν 80 μετανάστες

Σε ότι αφορά το δεύτερο ναυάγιο σκάφους, που σημειώθηκε σε απόκρημνη θαλάσσια περιοχή, στο Διακόφτι Κυθήρων, τουλάχιστον 80 μετανάστες διασώθηκαν μέχρι στιγμής μετά την πρόσκρουση και ημιβύθιση του ιστιοφόρου στο οποίο επέβαιναν 95 άνθρωποι σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν οι Αρχές.

Δεκαοκτώ ανήλικοι, επτά γυναίκες και 55 άνδρες περιλαμβάνονται μεταξύ των 80 διασωθέντων του ιστιοφόρου σκάφους που συγκρούστηκε στα βράχια στη θαλάσσια περιοχή Διακόφτι Κυθήρων με αποτέλεσμα να καταστραφεί ολοσχερώς.

Οι έρευνες του λιμενικού σώματος για τον εντοπισμό των 15 αγνοουμένων συνεχίζονται υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες λόγω ισχυρών ανέμων έντασης έως 10 μποφόρ ενώ έντεκα από τους διασωθέντες μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Κυθήρων, για περαιτέρω ιατρικό έλεγχο. Όπως έγινε γνωστό, στο ιστιοφόρο επέβαιναν συνολικά 95 μετανάστες.

Δήμαρχος Κυθήρων για ναυάγιο: «Μπροστά μου πέθαναν πέντε άτομα – Τα κύματα τους κοπανούσαν σαν χταπόδια»

Συγκλονιστική είναι η περιγραφή από τον δήμαρχο Κυθήρων Στρ. Χαρχαλάκη για όσα είδε μόλις έσπευσε στον τόπο του ναυαγίου στην απόκρυμνη περιοχή του Διακόφτι Κυθήρων. 

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο δήμαρχος περιέγραψε τις τραγικές στιγμές που έζησαν στη διάρκεια της νύχτας, μόλις έγινε αντιληπτό το ναυάγιο με τους μετανάστες, λέγοντας χαρακτηριστικά:  «Τι να σας πω, μπροστά μου πέθαναν πέντε άτομα».

Ωστόσο ο αριθμός των θυμάτων που ανέφερε ο δήμαρχος δεν έχει επιβεβαιωθεί από επίσημες πηγές.  

Συνέχισε περιγράφοντας ότι το σκάφος εξέπεμψε SOS μέσω του 112 χθες το βράδυ γύρω στις 8, ενώ στην περιοχή επικρατούσαν άσχημες καιρικές συνθήκες.

Πρόσθεσε ότι οι άτυχοι μετανάστες παρασύρθηκαν από τα κύματα και το σκάφος τους προσέκρουσε και διαλύθηκε πάνω σε βράχια κάθετα που έχουν ύψος 15 – 20 μέτρα.

«Η θάλασσα τους κοπανούσε σαν χταπόδια» είπε συγκλονισμένος. «Τους πήρε το κύμα και χάθηκαν μέσα σε πέντε δευτερόλεπτα» ανέφερε χαρακτηριστικά.