Αντιστέκονται στο ξεπούλημα των λιμανιών

Ο Υπουργός Συγκοινωνιών κατηγορεί τους εργαζομένους ότι απεργούν χωρίς λόγο

Κρατώντας πλακάτ και πανό με συνθήματα όπως «Αντιστεκόμαστε στο ξεπούλημα των λιμανιών – Θα είμαστε πάντα εμπόδιο στα σχέδια σας» και «Πουλάνε τα λιμάνια όπως είναι κερδοφόρα – Δεν θα τους περάσει» εργαζόμενοι των λιμανιών Λάρνακας και Λεμεσού συγκεντρώθηκαν έξω από τη Βουλή για να εκφράσουν για άλλη μια φορά την αντίθεση τους στην ιδιωτικοποίηση των λιμανιών.ΑΡΧΗ ΛΙΜΕΝΩΝ - ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΥΛΗ

Ο Γιώργος Επαμεινώνδας, εκ μέρους της ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ, σε δηλώσεις του είπε ότι «οι εργαζόμενοι των λιμανιών Λάρνακας και Λεμεσού τάσσονται ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις και έχουμε ως παράδειγμα την προσπάθεια ιδιωτικοποίησης του λιμανιού της Λάρνακας όπου βλέπουμε, με όρους διαφορετικούς από τους αρχικούς, να γίνεται μια μεθόδευση για να δοθεί το λιμάνι σε ένα επενδυτή».

«Ουσιαστικά δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι στο λιμάνι, απλούστατα, στο τέλος της ημέρας, τα έσοδα που έχει σήμερα η Αρχή Λιμένων από την ενοικίαση των χώρων του λιμανιού θα τα παίρνει ο επενδυτής».

Ανέφερε ότι «οι ιδιωτικοποιήσεις δεν είναι προς όφελος ούτε της Αρχής Λιμένων, ούτε του κράτους, ούτε των εργαζόμενων, ούτε της κοινωνίας. Όφελος θα έχουν μόνο οι ξένοι ή κύπριοι ιδιώτες που θα έρθουν να παίρνουν τα κέρδη που σήμερα παίρνει το κράτος».

Ερωτηθείς ποία είναι τα επόμενα σχέδια τους, ο κ. Επαμεινώνδας είπε ότι «δεν έχουμε να περιμένουμε και πολλά, πλην του να ληφθούν οι αποφάσεις από τη Βουλή που θα σταματήσουν την πορεία προς τις ιδιωτικοποιήσεις. Εμείς θα συνεχίσουμε, θα κλιμακώνουμε τα μέτρα συνεχώς μέχρι να δικαιωθούμε διότι βλέπουμε το χείλος του γκρεμού μπροστά μας και δεν θέλουμε να φτάσουμε μέχρι εκεί».

Οι εργαζόμενοι, συνέχισε, δεν μπορούν να επιτρέψουν τα λιμάνια μας να γίνουν δώρο σε κάποιους ιδιώτες, αναφέροντας ότι η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και του φιλελευθερισμού επιβάλλει όπως «όλα θα πρέπει να ξεπουληθούν και να φύγουν από τα χέρια του κράτους».

«Είναι κρίμα όλα αυτά να χαθούν γιατί κάποιοι θέλουν να εξυπηρετήσουν κάποια συμφέροντα», κατέληξε.

Χωρίς λόγο οι απεργείες λέει ο Υπουργός Συγκοινωνιών

Ο Υπ. Συγκοινωνιών  καταφέρθηκε εναντίον των εργαζομένων λέγοντας  πως «δεν είναι δυνατόν μια μικρή τάξη εργαζομένων να κρατά σε ομηρία την κυπριακή οικονομία

Σε δηλώσεις του στη Βουλή, ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων Μάριος Δημητριάδης κάλεσε τους εργαζόμενους της Αρχή Λιμένων προτού κατέρχονται σε απεργία να σκέφτονται τις συνέπειες της για την κυπριακή οικονομία, σημειώνοντας ότι στη σημερινή εποχή που ζούμε, η οικονομία μας δεν μπορεί να αντέξει απεργίες, ιδιαίτερα σε ένα τόσο ευαίσθητο τομέα όπως αυτός των λιμανιών.

Είναι αδιανόητο, τόνισε, να προκηρύσσονται απεργίες, χωρίς ουσιαστικό λόγο, επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί με κανένα τρόπο να αντιληφθεί τους λόγους για τους οποίους προκήρυξαν τη σημερινή απεργία οι εργαζόμενοι στην ΑΛΚ. «Έχω ήδη συναντηθεί πολλές φορές με τους εργαζόμενους, τους οποίους και διαβεβαίωσα με ξεκάθαρο τρόπο, ότι θα διασφαλιστούν τα δικαιώματα τους» ανέφερε ο κ. Δημητριάδης.

Δεν είναι δυνατό, επεσήμανε, μια μικρή τάξη εργαζομένων να κρατά σε ομηρία την κυπριακή οικονομία, χωρίς ουσιαστικό λόγο και αιτία. «Πρόκειται για κάτι που θα πρέπει να προβληματίσει, όλους, από την Κυβέρνηση τη Βουλή, μέχρι τον ιδιωτικό τομέα που επηρεάζεται άμεσα, αλλά και τους ίδιους τους πολίτες» σημείωσε.