Οι ΗΠΑ καλούν τους Αμερικανούς υπηκόους να εγκαταλείψουν αμέσως τη Ρωσία

Επίσης Βουλγαρία Πολωνία και Εσθονία καλούν τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν την χώρα

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Μόσχα της Ρωσίας εξέδωσε προειδοποίηση ασφαλείας για πολίτες των ΗΠΑ, προτρέποντάς τους να εγκαταλείψουν άμεσα τη χώρα, στον απόηχο των διαρροών στους αγωγούς Nord Stream και τις αναφορές για εκρήξεις, καθώς και της κλιμάκωσης του πολέμου στην Ουκρανία, με τη μερική επιστράτευση στη Ρωσία να βρίσκεται σε εξέλιξη.

Στην αμερικανική ανακοίνωση αναφέρεται: 

«Γεγονός: Στις 21 Σεπτεμβρίου, η ρωσική κυβέρνηση ξεκίνησε μια επιστράτευση πολιτών της στις ένοπλες δυνάμεις για να υποστηρίξει την εισβολή της στην Ουκρανία».

«Η Ρωσία μπορεί να αρνηθεί να αναγνωρίσει την αμερικανική υπηκοότητα των διπλών υπηκόων, να αρνηθεί την πρόσβασή τους στην προξενική βοήθεια των ΗΠΑ, να εμποδίσει την αναχώρησή τους από τη Ρωσία και να στρατολογήσει υπηκόους διπλής υπηκοότητας για στρατιωτική θητεία».

«Οι εμπορικές επιλογές πτήσεων είναι εξαιρετικά περιορισμένες προς το παρόν και συχνά δεν είναι διαθέσιμες σε σύντομο χρονικό διάστημα. Τα χερσαία δρομολόγια με αυτοκίνητο και λεωφορείο είναι ακόμα ανοιχτά».

«Εάν θέλετε να αναχωρήσετε από τη Ρωσία, θα πρέπει να κάνετε ανεξάρτητες ρυθμίσεις το συντομότερο δυνατό. Η Πρεσβεία των ΗΠΑ έχει σοβαρούς περιορισμούς στην ικανότητά της να βοηθά τους πολίτες των ΗΠΑ και οι συνθήκες, συμπεριλαμβανομένων των επιλογών μεταφοράς, μπορεί ξαφνικά να γίνουν ακόμη πιο περιορισμένες».

«Οι πολίτες δεν πρέπει να ταξιδεύουν στη Ρωσία και όσοι διαμένουν ή ταξιδεύουν θα πρέπει να αναχωρούν αμέσως από τη Ρωσία, ενώ παραμένουν περιορισμένες επιλογές εμπορικών ταξιδιών».

«Το Υπουργείο Εξωτερικών παρέχει πληροφορίες για τα εμπορικά ταξίδια στη σελίδα Πληροφορίες για τους πολίτες των ΗΠΑ στη Ρωσία – Επιλογές ταξιδιού εκτός Ρωσίας στο travel.state.gov. Αυτός ο ιστότοπος παρέχει επίσης πληροφορίες σχετικά με τις απαιτήσεις εισόδου σε γειτονικές χώρες, τις διαδικασίες για ταξίδια με ληγμένα διαβατήρια των ΗΠΑ σε ορισμένες περιπτώσεις και τις απαιτήσεις βίζας για οικογένειες με μέλη οικογένειας Αμερικανών και Ρώσων υπηκόων».

«Υπενθυμίζουμε στους πολίτες των ΗΠΑ ότι το δικαίωμα στην ειρηνική συνάθροιση και η ελευθερία της έκφρασης δεν είναι εγγυημένα στη Ρωσία».

«Αποφύγετε όλες τις πολιτικές ή κοινωνικές διαμαρτυρίες και μην φωτογραφίζετε το προσωπικό ασφαλείας σε αυτές τις εκδηλώσεις. Οι ρωσικές αρχές συνέλαβαν Αμερικανούς πολίτες που συμμετείχαν σε διαδηλώσεις».

Προειδοποιήσεις και από Βουλγαρία, Πολωνία, Εσθονία

Πολίτες από τη Βουλγαρία, την Πολωνία και την Εσθονία έχουν ενημερωθεί από τις αντίστοιχες κυβερνήσεις τους να εγκαταλείψουν τη Ρωσία.

Την Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου, το Υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας συμβούλεψε όλους τους πολίτες του να εγκαταλείψουν επειγόντως το έδαφος της Ρωσίας. Τους προέτρεψαν να χρησιμοποιήσουν όλα τα δυνατά μέσα μετακίνησης σε σχέση με την τρέχουσα περίπλοκη ταξιδιωτική κατάσταση στη χώρα.

Όσοι αποφάσισαν να παραμείνουν στη Ρωσία συμβουλεύτηκαν «να ασκούν αυξημένη επαγρύπνηση, να αποφεύγουν χώρους μαζικής συγκέντρωσης ανθρώπων και να παρακολουθούν στενά την εξέλιξη της κατάστασης». Εάν χρειαστεί, οι Βούλγαροι καλούνται να επικοινωνήσουν με την πρεσβεία στη Μόσχα ή με το γενικό προξενείο στην Αγία Πετρούπολη.

Αργότερα την ίδια μέρα, το Υπουργείο Εξωτερικών της Πολωνίας συμβούλεψε τους πολίτες της να κάνουν ακριβώς το ίδιο. Εξέδωσε επίσης τη σύσταση στους Πολωνούς να μην ταξιδεύουν σε ρωσικό έδαφος για κανένα λόγο. Όσοι βρίσκονται ήδη στη Ρωσική Ομοσπονδία είτε μόνιμα είτε σε διακοπές, είπαν ότι ήταν ασφαλέστερο να επιστρέψουν αμέσως στην πατρίδα τους.

Όσον αφορά την τρέχουσα πολιτική κατάσταση, το Πολωνικό Υπουργείο Εξωτερικών κήρυξε το «υψηλότερο επίπεδο απειλής». Νωρίτερα την ίδια μέρα, το υπουργείο Εξωτερικών της Εσθονίας απηύθυνε παρόμοια έκκληση στους πολίτες του να φύγουν από τη Ρωσία, όπως αναφέρει το nashaniva.com.