Το “Ναι” επικρατεί στα δημοψηφίσματα των ρωσόφωνων περιοχών

Οι φιλορωσικές αρχές τεσσάρων ουκρανικών περιοχών που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της Ρωσίας ανακοίνωσαν πως το «ναι» κερδίζει, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα, στα «δημοψηφίσματα» προσάρτησης από τη Ρωσία που έχουν καταγγελθεί από τη διεθνή κοινότητα ως στημένα, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Οι αρχές κάθε μιας από τις τέσσερις ουκρανικές περιοχές δήλωσαν πως το «ναι» εξασφαλίζει ποσοστό ανάμεσα στο 96,97% και το 98,19% μετά τα πρώτα αποτελέσματα και ενώ η καταμέτρηση συνεχίζεται, μετέδωσαν τα πρακτορεία Ria Novosti, Tass και Interfax.

Ειδικότερα, το Ria μετέδωσε πως οι αρχικές καταμετρήσεις δείχνουν πλειοψηφίες που κυμαίνονται από το 96,97% στην περιοχή της Χερσώνας (όπου έχει καταμετρηθεί 14% των ψήφων) μέχρι το 98,19% στη Ζαπορίζια (όπου έχει καταμετρηθεί 14% των ψήφων).

Υπενθυμίζεται ότι ψηφοφορία διεξήχθη από τις 23 έως τις 27 Σεπτεμβρίου σε τέσσερις περιοχές -Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα- που αποτελούν περίπου το 15% του ουκρανικού εδάφους.

Οι Ρώσοι βουλευτές ίσως εξετάσουν την ενσωμάτωση των κατεχόμενων περιοχών στις 4 Οκτωβρίου

Με αυτό τον τρόπο ανοίγει ο δρόμος για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να προσαρτήσει τις τέσσερις περιοχές και να αποκαλέσει οποιαδήποτε προσπάθεια της Ουκρανίας να τις ανακαταλάβει ως επίθεση στην ίδια τη Ρωσία. Είχε δηλώσει στις 21 Σεπτεμβρίου πως θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα προκειμένου να υπερασπιστεί την «εδαφική ακεραιότητα» της Ρωσίας.

Ο επικεφαλής της Άνω Βουλής του ρωσικού κοινοβουλίου δήλωσε ότι θα μπορούσε να συζητηθεί στη Βουλή το ενδεχόμενο ενσωμάτωσης τμημάτων των τεσσάρων ουκρανικών περιοχών που ελέγχονται από τη Ρωσία στις 4 Οκτωβρίου, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ria.

«Πυρηνικό δόγμα» στα ουκρανικά εδάφη που θα προσαρτηθούν

Το Κρεμλίνο έχει δηλώσει ότι τα «δημοψηφίσματα» προσάρτησης θα έχουν «συνέπειες» για τα εδάφη αυτά στο επίπεδο της ασφάλειάς τους, περιλαμβανομένης πιθανής πυρηνικής προστασίας.

«Στα εδάφη αυτά θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές από νομικής απόψεως, σε επίπεδο διεθνούς δικαίου και ως προς όλες τις αντίστοιχες (των ληφθέντων μέτρων) συνέπειες για την ασφάλειά τους», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Νωρίτερα, ο πρώην πρωθυπουργός και νυν πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφάλειας Ντμίτρι Μεντβέντεφ είχε αναφερθεί στην πιθανότητα εφαρμογής του ρωσικού δόγματος πυρηνικής αποτροπής στα εδάφη αυτά. Το ρωσικό δόγμα προβλέπει πυρηνικά πλήγματα σε περίπτωση πυρηνικής επίθεσης κατά της Ρωσίας ή υπαρξιακής απειλής κατά του ρωσικού κράτους.

Η Ουκρανία έχει προειδοποιήσει κατ΄ επανάληψη πως η προσάρτηση επιπλέον εδαφών από τη Ρωσία θα κατέστρεφε οποιαδήποτε πιθανότητα ειρηνευτικών συνομιλιών.