Ρωσία:Με κορναρίσματα και επευφημίες κατοίκων αναχωρούν για τα κέντρα επιστράτευσης

Χιλιάδες άνδρες σε όλη τη Ρωσία κλήθηκαν να καταταγούν στον ρωσικό στρατό την Πέμπτη, μία ημέρα μετά τη «μερική επιστράτευση» που διέταξε ο Βλαντίμιρ Πούτιν προκειμένου να ενισχύσει τις δυνάμεις της Μόσχας στην Ουκρανία.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης«γεμίζουν» με εικόνες αποχαιρετισμού.

Οι επίστρατοι από τα δυτικά , Μπέλγκορόντ, Τούλα, Μπριάνσκ φεύγουν με ενθουσιασμό για τον πόλεμο .Στα ανατολικά Γιαγκούτσκ Βλαδιβοστόκ, Μπαταγκάι είναι σκυθρωποί,κατατάσσονται με το ζόρι είναι φοβισμένοι και πολλοί μεθυσμένοι.

Κίνητρα για όσους επιστρατεύονται

Οι Ρώσοι βουλευτές εισήγαγαν την Παρασκευή νομοσχέδιο το οποίο θα αναστέλλει ή θα μειώνει τις πληρωμές δανείων για τους Ρώσους που καλούνται για στράτευση.

Τα ειδησεογραφικά πρακτορεία τόνισαν ότι οι στρατεύσιμοι θα έχουν το ίδιο καθεστώς με τους επαγγελματίες στρατιώτες, θα πληρώνονται το ίδιο ποσό και ότι οι πολιτικές τους θέσεις εργασίας θα διατηρούνται με την επιστροφή τους.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανέφερε ότι πολλοί άνθρωποι που εργάζονται στην υψηλή τεχνολογία, τις επικοινωνίες ή τα οικονομικά θα εξαιρεθούν από την επιστράτευση «για να διασφαλιστεί η λειτουργία» των τομέων αυτών, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Tass.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε νόμο που προβλέπει φυλάκιση έως και 10 έτη για οικειοθελή παράδοση.

Όσοι προβούν σε λεηλασίες αντιμετωπίζουν 15ετή φυλάκιση.

Ποινές προβλέπονται και για όσους αρνηθούν επανειλημμένα να εμφανιστούν στα κατά τόπους στρατολογικά κέντρα.

Το διάταγμα αυτό έρχεται στο πλαίσιο της μερικής επιστράτευσης και της γενικότερης πολεμικής κινητοποίησης στη Ρωσία.

Ταυτόχρονα, ο Πούτιν υπέγραψε νόμο για την απλοποιημένη χορήγηση ρωσικής υπηκοότητας σε αλλοδαπούς που έχουν συνάψει σύμβαση στρατιωτικής θητείας.

Θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση για ρωσική υπηκοότητα χωρίς άδεια παραμονής και χωρίς να ζουν συνεχώς στη Ρωσία για 5 χρόνια.

Ταυτόχρονα, μπορούν να συνάψουν την πρώτη σύμβαση στρατιωτικής θητείας για 1 έτος.