Το ΝΑΤΟ ωθεί την κατάσταση στα άκρα:Πολεμικές ασκήσεις ΗΠΑ-Βετανίας στο βορειο Ατλαντικό

«Το ΝΑΤΟ θέλει να μεταφέρει  τον πόλεμο στην ίδια την Ρωσία», δήλωσε ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών την ώρα που ΗΠΑ και Βρετανία προχωρούσαν  σε πολεμικές ασκήσεις αεροναυτικής σύγκρουσης στον βόρειο Ατλαντικό, πυροδοτώντας κι άλλο την ήδη έκρυθμη κατάσταση.

«Οι ΗΠΑ δεν είναι ικανές να διαπραγματευτούν γενικά και πιέζουν το Κίεβο μαζί με το Λονδίνο και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ να μεταφέρουν εχθροπραξίες στο έδαφός μας, προσπαθώντας να πολεμήσουν μέχρι τον τελευταίο Ουκρανό για να επιφέρει αυτό που αποκαλούν στρατηγική ήττα στη Ρωσία», δήλωσε την Παρασκευή ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ.

«Ο πυρηνικός εκβιασμός έχει επίσης αρχίσει να χρησιμοποιείται», σημείωσε ο υψηλόβαθμος Ρώσος διπλωμάτης εν μέσω φόβων και από τις δύο πλευρές για πυρηνική κλιμάκωση.

Ο Ριάμπκοφ είπε ότι οι ΗΠΑ μείωσαν σκόπιμα το πυρηνικό όριο, θέτοντας έτσι απειλή για την πυρηνική ασφάλεια της Ρωσίας.

Ο Ρώσος διπλωμάτης τόνισε ότι ενώ η χώρα του δεν απείλησε κανέναν με πυρηνικά όπλα, ωστόσο προειδοποίησε για τον κίνδυνο παρέμβασης στους στόχους της στην Ουκρανία.

Από την πλευρά του ο Ρώσος πρεσβευτής στις ΗΠΑ  Anatoly Antonov εξέφρασε την ελπίδα ότι οι ΝΑΤΟ και Ρωσία δεν βρίσκονται κοντά σε ένα πυρηνικό πόλεμο.

«Κάθε μέρα, αυτό το λίγο, που εξακολουθεί να υπάρχει στις επαφές μεταξύ των δύο χωρών, εξαφανίζεται. Θέλω να πιστεύω ότι παρά όλες τις δυσκολίες, οι Αμερικανοί και εμείς δεν είμαστε ακόμη στα πρόθυρα μιας πυρηνικής σύγκρουσης», πρόσθεσε ο Αντόνοφ .

Την ίδια ώρα βρετανικό Ναυτικό και Αεροπορία, μαζί με τις ΗΠΑ, προχωρούσαν σε μια  επίδειξη ισχύος  βυθίζοντας ένα παροπλισμένο  πολεμικό πλοίο του Ναυτικού των ΗΠΑ κλάσης P.H.Perry κατά τη διάρκεια άσκησης.

Το βρετανικό HMS Westminster, ένα ελικόπτερο Wildcat και τρία μαχητικά της  RAF Typhoon εξαπέλυσαν στο παροπλισμένο USS Boone χρησιμοποιώντας μια σειρά από όπλα υψηλής ισχύος.Το Βασιλικό Ναυτικό περιέγραψε την άσκηση ως «φωτιά και οργή»

Ήταν μέρος της άσκησης Atlantic Thunder, της πρώτης άσκησης αυτού του τύπου για το βρετανικό Ναυτικό εδώ και 18 χρόνια.

Η φρεγάτα τύπου 23 HMS Westminster εκτόξευσε δύο αντιπλοϊκούς πυραύλους Harpoon την ίδια στιγμή που ένα αμερικανικό αεροσκάφος P-8 Poseidon εκτόξευσε ένα δικό του με 660 κιλά ισχυρής εκρηκτικής ύλης χτυπώντας ταυτόχρονα το πρώην USS Boone.

Ακολούθησε το ελικόπτερο Wildcat της φρεγάτας, που έριξε με πυραύλους αέρος-επιφανείας  Martlet στο κύτος του πλοίου – η πρώτη εκτόξευση του νέου αντιπλοϊκού όπλου του βρετανικού Ναυτικού κατά σκάφους επιφανείας.

Το πλήρωμα Wildcat παρέμεινε στον αέρα  και χρησιμοποίησε στόχευση λέιζερ για να καθοδηγήσει ένα μαχητικό Typhoon από την 41 Μοίρα της  RAF για την άφεση πυρομαχικών ακριβείας καθοδήγησης Paveway IV εναντίον του στόχου.

Σύμφωνα με το βρετανικό  Ναυτικό, ήταν η πρώτη φορά που ένα Typhoon της RAF έριξε κατευθυνόμενη βόμβα σε πολεμικό πλοίο που χρησιμοποιήθηκε ως θαλάσσιος στόχος και η πρώτη φορά που ένα ελικόπτερο του Ναυτικού οδήγησε το Paveway IV στο στόχο του.