Ρωσία: Μεμονωμένες οι αντιδράσεις για μερική επιστράτευση

Οι πρώτες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά της «μερικής επιστράτευσης» που ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν πραγματοποιήθηκαν σε πόλεις της Σιβηρίας και της ρωσικής Άπω Ανατολής και ήταν πολύ πιο φτωχές απ’ότι περίμενε η ρωσική αντιπολίτευση και τα δυτικά ΜΜΕ.

Στο Ιρκούτσκ περίπου 60 άτομα συγκεντρώθηκαν για να διαμαρτυρηθούν κατά της επιστράτευσης, σύμφωνα με το κανάλι Telegram «Αναρχικοί του Ιρκούτσκ». Σύμφωνα με τους ακτιβιστές, περισσότερα από 10 άτομα συνελήφθησαν στην πόλη.

Η αστυνομία μετέφερε τους διαδηλωτές στο 7ο αστυνομικό τμήμα στην οδό Ντεπουτάτσκαγια. Σύμφωνα με τον ιστότοπο OVD-Info, οι κρατούμενοι δεν επιτρέπεται να δουν δικηγόρο.

Συλλήψεις ακτιβιστών αναφέρονται επίσης στην πόλη Τομσκ. Σύμφωνα με το κανάλι «οδός Μπαρκάτσκαγια» (Ulitsa Barkhatnaya) του Telegram, η αστυνομία μεταφέρει 10-15 συλληφθέντες σε αστυνομικά τμήματα στις περιοχές Κίροφκσι και Τόμσκι.

Στην Μόσχα οι διαδηλωτές δεν ξεπέρασαν τα 300 άτομα.

Στην Αγία Πετρούπολη 200.

Oι οπαδοί του ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι καλούν σε αντίσταση στη μερική επιστράτευση που εξήγγειλε ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, μέχρι… και την πυρπόληση στρατιωτικών γραφείων εγγραφής και στρατολόγησης.

Το ρωσικό αντιπολιτευτικό Meduza γράφει σχετικά με αναφορά στον συνάδελφο του Ναβάλνι, Ιβάν Ζντάνοφ.

«Εάν είστε έτοιμοι να κάνετε μεγάλα πράγματα, συμπεριλαμβανομένης της πυρπόλησης του στρατιωτικού γραφείου στράτευσης, το υποστηρίζουμε και είμαστε επίσης έτοιμοι να προσφέρουμε κάποια βοήθεια», είπε ο Ιβάν Ζντάνοφ.

Επιπλέον, το πανρωσικό κίνημα «Άνοιξη» ανακοίνωσε μια πανρωσική δράση διαμαρτυρίας.

«Οι βουλευτές και οι αξιωματούχοι, που καθημερινά ούρλιαζαν για την ανάγκη κινητοποίησης, θα παραμείνουν στις ζεστές καρέκλες τους – ζωντανοί και καλά», και αυτή τη στιγμή ότι συμβαίνει «θα έρθει σε κάθε σπίτι των απλών Ρώσων», είπε η οργάνωση.

Καντίροφ:Μονόδρομος η επιστράτευση

Ο ηγέτης της Τσετσενίας Ραμζάν Καντίροφ, χαρακτήρισε «μονόδρομο για την ακεραιότητα της Ρωσίας» την απόφαση της κυβέρνησης που ανακοινώθηκε από τον υπουργό Άμυνας Σ.Σοϊγκού για μερική επιστράτευση ενός αριθμού μέχρι και 300.000 Ρώσων εφέδρων (το 1,2% της ρωσικής εφεδρείας) προκειμένου να επιτευχθεί η νίκη στην Ουκρανία γρήγορα και να εμπεδωθεί η ασφάλεια των νέων περιοχών που θα ενταχθούν στην Ρωσική Ομοσπονδία.

Ειδικότερα, μέσω του καναλιού του στο Telegram, ο ηγέτης της Τσετσενίας δημοσίευσε ένα εκτενές μήνυμα, όπου μεταξύ άλλων δηλώνει πως «η σημερινή ανακοίνωση έχει φέρει την ελίτ του Κιέβου και όλο το ΝΑΤΟ σε μια απελπιστική κατάσταση. Είναι πολύ σημαντικό να τελειώσουμε την ειδική επιχείρηση που ξεκίνησε στο Ντονμπάς, διαφορετικά ο αλαζονικός εχθρός μπορεί να έρθει στη χώρα μας, στις πόλεις και τα χωριά μας, στα σπίτια μας».

Ολόκληρο το μήνυμα του Καντίροφ έχει ως εξής:

«Η σημερινή ανακοίνωση προς τους Ρώσους από τον Ανώτατο Διοικητή Βλαντίμιρ Πούτιν έχει φέρει την ελίτ του Κιέβου και όλο το ΝΑΤΟ σε μια απελπιστική κατάσταση.

Ο αρχηγός του κράτους ξεκίνησε ευρείας κλίμακας ενέργειες για την προστασία της ακεραιότητας της Ρωσίας.

Αυτά είναι απαραίτητα, σημαντικά και, μεταξύ άλλων, προληπτικά μέτρα.

Υποστηρίζω πλήρως τις αποφάσεις που έλαβε ο πρόεδρος.

Βλέπουμε ότι η τρέχουσα κατάσταση γύρω από το κράτος μας αποτελεί απειλή για την ασφάλειά του.

Είμαι βέβαιος ότι δεν είναι μυστικό για κανέναν ότι τα τελευταία χρόνια διεξήχθη ένας πόλεμος κατά της Ρωσίας και εξαπολύθηκε με τον πιο άθλιο τρόπο.

Σε κάποιο στάδιο, αυτός ο πόλεμος είχε μια κρυφή μορφή, αλλά τώρα είναι φανερό σε όλους.

Θυμόμαστε πώς, πριν από τα γεγονότα στο Ντονμπάς, το μπλοκ του ΝΑΤΟ σχεδίαζε να αναπτύξει τους πυραύλους του και μια ομάδα στρατιωτικών δυνάμεων κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία.

Γιατί σκαρφίστηκαν αυτά τα σχέδια, γνωρίζουμε πολύ καλά. Η συμμαχία δεν έκρυψε καν την επιθυμία να καταστρέψει τη Ρωσία.

Ως αποτέλεσμα, τα σχέδια για επέκταση της συμμαχίας στα σύνορά μας απέτυχαν και τώρα η συλλογική Δύση προσπαθεί να νικήσει τη Ρωσία με άλλες μεθόδους – προμηθεύοντας τους Ουκροναζί με εξοπλισμό και όπλα.

Ως αποτέλεσμα, από τα όπλα του ΝΑΤΟ οι Ναζί σκοτώνουν τον άμαχο πληθυσμό του Ντονμπάς και βομβαρδίζουν το έδαφος του κράτους μας.

Το σενάριο είναι οδυνηρά γνωστό στον τσετσενικό λαό. Με τον ίδιο τρόπο, αυτή η Δύση σχεδίαζε να καταστρέψει τη Ρωσία μέσω της δημοκρατίας μας (σ.σ.: αναφέρεται στους δυο πολέμους της Τσετσενίας).

Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να τελειώσουμε την ειδική επιχείρηση που ξεκίνησε στο Ντονμπάς, διαφορετικά ο αλαζονικός εχθρός μπορεί να έρθει στη χώρα μας, στις πόλεις και τα χωριά μας, στα σπίτια μας.

Η πραγματοποίηση μερικής επιστράτευσης είναι ένα απαραίτητο μέτρο για την αντιμετώπιση του εχθρού. Όπως λέει ο Πρόεδρός μας Βλαντίμιρ Πούτιν: “Αν μια μάχη είναι αναπόφευκτη, πρέπει να χτυπήσεις πρώτος”.

»Ως εκ τούτου, υποστηρίζω πλήρως την απόφαση του προέδρου για μερική κινητοποίηση εφέδρων.

Εμείς στη Δημοκρατία της Τσετσενίας συμμετείχαμε ενεργά σε αυτή τη διαδικασία από την πρώτη μέρα, αλλά τώρα έχουμε και εντολή από τον αρχηγό του κράτους, και θα την εκπληρώσουμε 100%!»