Μετακινείται στη Λιμενική ο Μ.Κατσουνωτός

Τη θέση του Διοικητή της Λιμενικής και Ναυτικής Αστυνομίας αναλαμβάνει από τις 20 Σεπτεμβρίου ο Μιχάλης Κατσουνωτός, ο οποίος μετατίθεται από τη θέση του Διοικητή της ΥΚΑΝ, μετά τις  καταγγελίες της διευθύντριας των Φυλακών, Άννας Αριστοτέλους και τα γεγονότα που ακολούθησαν, καθώς και το πόρισμα το οποίο βρίσκεται από χθες στα χέρια του Γ.Εισαγγελέα. 

Νωρίτερα σήμερα ο κ. Κατσουνωτός συναντήθηκε με τον Αρχηγό Αστυνομίας, Στέλιο Παπαθεοδώρου, με αντικείμενο συζήτησης τη μετακίνησή του σε άλλο πόστο, κάτι στο οποίο συμφώνησε και ο ίδιος ο ανώτερος αξιωματικός της Αστυνομίας, αφού με τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή δεν θα μπορούσε να συνεχίζει να υπηρετεί την ΥΚΑΝ.

Για το ίδιο θέμα η κα Δράκου ανέφερε πως χθες είχε συνομιλία με τον Γενικό Εισαγγελέα, ο οποίος ζήτησε χρόνο για μελέτη του ογκωδέστατου πορίσματος και μόλις ολοκληρωθεί η μελέτη του θα τύχει ενημέρωσης και θα ενεργήσει ανάλογα. Ερωτηθείσα για το αν υπήρξε επικοινωνία με τον κ. Κατσουνωτό, η Υπουργός Δικαιοσύνης απάντησε αρνητικά. Σε σχέση με την ανακοίνωση των δικηγόρων της Άννας Αριστοτέλους και της Αθηνάς Δημητρίου, η κα Δράκου αρκέστηκε να πει πως «εκφράστηκαν οι απόψεις τους, οι οποίες είναι σεβαστές, αλλά υπάρχουν και άλλες».

Τι λένε οι δικηγόροι της Αριστοτέλους

Οι δικηγόροι της Διευθύντριας των Φυλακών Άννας Αριστοτέλους και της Ανώτερης Λειτουργού Αθηνάς Δημητρίου, Γιώργος Τριανταφυλλίδης και Πάμπος Ιωαννίδης, σε ανακοίνωση που εξέδωσαν υποστηρίζουν ότι παρά την πλήρη δικαίωση τους από το πόρισμα του κ. Αιμιλιανίδη, το σύστημα θα εξακολουθήσει να πολεμά τις πελάτιδες τους επειδή κατήγγειλαν ανώτερο αξιωματικό.

Όπως αναφέρουν «οι πελάτιδες μας παρά τον ανελέητο πόλεμο που έχουν δεχθεί από την ημέρα της καταγγελίας τους εναντίον του ανώτερου αξιωματικού της αστυνομίας κ. Κατσουνωτού, για πράξεις διαφθοράς και διαπλοκής και ο οποίος δυστυχώς συνεχίζεται μέχρι σήμερα, αισθάνονται απόλυτα δικαιωμένες από το πόρισμα του κ. Αχιλλέα Αιμιλιανίδη σύμφωνα με τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας».

Παράλληλα παρακαλούν τον Γενικό Εισαγγελέα να απαντήσει σε κάποια «απλά ερωτήματα», ώστε να σταματήσει όλη αυτή η σεναριολογία και στα πλαίσια της διαφάνειας.

«Έχει καταλήξει ο κ. Αιμιλιανίδης στο συμπέρασμα ότι ο κ. Κατσουνωτός έχει διαπράξει ποινικά αδικήματα και/ή έχει εισηγηθεί την ποινική δίωξη του; Ναι ή όχι; Εάν ναι σε σχέση με ποια ποινικά αδικήματα; Της διαφθοράς και κατάχρησης εξουσίας;»

Την ίδια ώρα σημειώνουν ότι η ανακοίνωση της κ. Δράκου σχετικά με τη διαθεσιμότητα του κ. Κατσουνωτού είναι τουλάχιστο ατυχής.

«Αντί η κ. Δράκου να περιμένει τηλεφώνημα από τον Γενικό Εισαγγελέα, θα πρέπει ως η πολιτική προϊσταμένη της Αστυνομίας να επικοινωνήσει η ίδια με τον Γενικό Εισαγγελέα και τον ρωτήσει να πληροφορηθεί το πόρισμα του ποινικού ανακριτή», αναφέρουν.

Εξάλλου, προσθέτουν, ο Γενικός Εισαγγελέας είναι ο νομικός σύμβουλος της Υπουργού για όλα τα σχετικά θέματα περιλαμβανομένης, βέβαια, της διαθεσιμότητας. Είναι αδιανόητο, συνεχίζουν, ένας ανώτερος αξιωματικός της Αστυνομίας του οποίου, κατά τους ίδιους, «ανεξάρτητος ποινικός ανακριτής εισηγείται την ποινική δίωξη για διαφθορά και κατάχρηση εξουσίας να συνεχίζει να παραμένει στη θέση του, διότι η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης αρνείται να ασκήσει τα καθήκοντα της ή αμελεί η ίδια να τηλεφωνήσει για να ενημερωθεί για το αποτέλεσμα του πορίσματος που, όπως η ίδια δέχεται στην ανακοίνωση της, έχει άμεση σχέση με τη συνέχιση ή μη της διαθεσιμότητας του κ. Κατσουνωτου».

«Δυστυχώς διαβλέπεται ότι, και παρά την πλήρη δικαίωση τους από το πόρισμα του κ. Αιμιλιανίδη, το σύστημα θα εξακολουθήσει να πολεμά τις πελάτιδες μας επειδή τόλμησαν να καταγγείλουν ένα ανώτερο αξιωματικό της Αστυνομίας για διαπλοκή και διαφθορά και οι οποίες φαίνεται να δικαιώνονται πλήρως από το πόρισμα του ποινικού ανακριτή», αναφέρουν οι δικηγόροι.

Εκφράζουν παράλληλα την ελπίδα έστω και την υστάτη να επικρατήσουν δεύτερες σοφότερες σκέψεις και να αφήσουν τις πελάτιδες τους να συνεχίσουν απρόσκοπτες το έργο το οποίο επιτελούν στις Κεντρικές Φυλακές.

Προσθέτουν ότι οι ίδιοι θα παρακολουθούν προσεκτικά τις εξελίξεις αναμένοντας την απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα για την περαιτέρω πορεία της υπόθεσης αφού μελετήσει προσεκτικά, όπως ο ίδιος ανακοίνωσε, το πόρισμα και το μαρτυρικό υλικό που συνέλεξε ο κ. Αιμιλιανίδης.

«Εάν όντως ο ποινικός ανακριτής εισηγείται την ποινική δίωξη του κ. Κατσουνωτού για διαφθορά και κατάχρηση εξουσίας, ελπίζουμε ότι η υπόθεση θα προχωρήσει στο Δικαστήριο, ως η δικαιοσύνη απαιτεί σε ένα κράτος δικαίου», αναφέρουν.

Στο μεταξύ, χθες ο δικηγόρος του κ. Κατσουνωτού ανακοίνωσε ότι ο ελάτης του θα απέχει από τα καθήκοντά του, παρά το γεγονός ότι η υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε πως οι λόγοι της διαθεσιμότητάς του έχουν εκλείψει, προαναγγέλλοντας την επιστροφή στα καθήκοντά του, αφήνοντας ανοικτό το θέμα της εκ νέου διαθεσιμότητας, εφόσον ενημερωθεί για το πόρισμα από τον Γενικό Εισαγγελέα. Συγκεκριμένα, η υπουργός στη δήλωσή της σημειώνει πως «με την παράδοση του πορίσματος, οι λόγοι για τους οποίους ο αξιωματικός τέθηκε σε διαθεσιμότητα έχουν εκλείψει. «Δεδομένου ότι δεν λαμβάνω γνώση του περιεχομένου του πορίσματος, αναμένω να τύχω σχετικής ενημέρωσης από τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας αφού το μελετήσει, ώστε να ενεργήσω ανάλογα», καταλήγει η υπουργός. 

Λίγα λεπτά αργότερα ήρθε η γραπτή δήλωση του δικηγόρου του κ. Κατσουνωτού, στην οποία αναφέρεται ότι ο διοικητής της ΥΚΑΝ, αποφάσισε να απέχει οικειοθελώς των καθηκόντων του στη νευραλγική θέση όπου υπηρετεί, λαμβάνοντας άδεια απουσίας. Στη δήλωση ο δικηγόρος Μόδεστος Πογιατζής, σημειώνει ότι αποτέλεσε ξεκάθαρη επιλογή του εντολέα μας, σεβόμενος τους θεσμούς, να τηρήσει την ίδια στάση σιωπής «στις επί καθημερινής βάσεως ανελέητες προκλήσεις, αήθεις επιθέσεις, ασύστολα ψεύδη και σεναριολογία, που έλαβαν χώρα στην προσπάθεια χειραγώγησης της κοινής γνώμης και δημιουργίας αρνητικών εντυπώσεων εις βάρος του» και προσθέτει ότι «σε κάθε περίπτωση βαραίνουν και αφήνουν εκτεθειμένους όσους τις προκάλεσαν, οι οποίοι σύντομα θα κληθούν να τις αντιμετωπίσουν».