Πόρισμα για τη δολοφονία Θανάση: Υπάρχουν ποινικές ευθύνες-Τιμωρία των ενόχων ζητά η τραγική μάνα

Με σαφέστατες ποινικές ευθύνες σε τρία πρώην μέλη της Αστυνομίας που είχαν εμπλακεί στις έρευνες και έναν ιατροδικαστή, παραδόθηκε χθες το πόρισμα των δύο ανεξάρτητων ποινικών ανακριτών για τον θάνατο του στρατιώτη Θανάση Νικολάου το 2005. Παράλληλα, το πόρισμα λέει και το εξής: Υπάρχουν και τρία πρόσωπα που ενδεχομένως να εμπλέκονται στη δολοφονία του Θανάση, όμως δεν εντοπίστηκαν στοιχεία παρά μόνο υποψίες.

Η εισήγηση για τη μελέτη του ενδεχομένου ποινικής δίωξης αφορά σε τρεις πρώην αξιωματικούς της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λεμεσού, που υπηρετούσαν το διάστημα που σκοτώθηκε ο Θανάσης σε καίρια πόστα. Η εισήγηση των δύο ποινικών ανακριτών είναι πως ενδεχομένως να προκύπτουν ποινικά αδικήματα για τους τρεις αξιωματικούς, όχι για την πρόκληση του θανάτου του 26χρονου, αλλά για παραμέληση νόμιμου καθήκοντος.

Όσον αφορά τον ιατροδικαστή, οι ποινικοί ανακριτές εισηγούνται όπως εξεταστεί το ενδεχόμενο να κατηγορηθεί για πέντε κατηγορίες που αφορούν σοβαρά αδικήματα σε σχέση με την εκτέλεση των καθηκόντων του. Τονίζεται ότι τον τελευταίο λόγο θα έχει ο Γενικός Εισαγγελέας για το κατά πόσον δικαιολογούνται ποινικές διώξεις και για ποιους, αφού οι εισηγήσεις του πορίσματος δεν συνεπάγονται και ενοχή. 

Ωστόσο, το πιο συγκλονιστικό από τη νέα ποινική ανάκριση που διατάχθηκε μετά την καταδίκη της Κύπρου από το ΕΔΑΔ για ελλιπή έρευνα και τη διαπίστωση ότι ενδεχομένως ο θάνατος του στρατιώτη να προήλθε από στραγγαλισμό αφού εντοπίστηκε σπασμένο το υοειδές οστού, είναι το εξής:

– Είναι η πρώτη έρευνα από τις τρεις που προηγήθηκαν, που ακουμπά τους υπόπτους που πιθανόν να εμπλέκονται στο έγκλημα. Ωστόσο, τα 17 χρόνια που πέρασαν ήταν πολλά για να σκεπάσουν και να εξαφανιστούν στοιχεία και τεκμήρια και να σφραγιστούν στόματα. 

Δηλώσεις ποινικού ανακριτή Σάββα Μάτσας

Σε δηλώσεις του στο Πρωοσέλιδο του ΣΙΓΜΑ ο ποινικός ανακριτής Σάββας Μάτσα, μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «ήταν η πιο δύσκολη υπόθεση για διερεύνηση», αφού «έγινε μια πολύ πρόχειρη, επιφανειακή, λανθασμένη από κάθε άποψη ιατροδικαστική και αστυνομική έρευνα». Επιβεβαίωσε ότι έχουν χαθεί σημαντικά στοιχεία της υπόθεσης.

Εξέφρασε την άποψη ότι ήταν τόσο σοβαρή η αμέλεια από την αρχή σε τόσο καθοριστικά θέματα που δεν μπορεί να μην έγινε ηθελημένα. Δηλαδή παραποιήθηκε η αλήθεια σε πολλά γεγονότα.   

Σε ερώτηση εάν έχει εικόνα ποιοι μπορεί να είναι οι δράστες, απάντησε ότι «έχουμε εικόνα, εάν όχι για τους αυτουργούς, για τους ηθικούς αυτουργούς, οι οποίοι μπορεί να είναι και αυτουργοί. Όμως δεν προέκυψαν τέτοια στοιχεία που νομικά είναι δύσκολο να στοιχειοθετηθεί κάποιο αδίκημα εναντίον τους».  Δεν απέκλεισε οι ηθικοί αυτουργοί να είναι αξιωματικοί.

Ερωτηθείς εάν είναι από τον χώρο του στρατού, απάντησε θετικά.

Η τραγική μάνα

Μιλώντας στην ίδια εκπομπή η τραγική μάνα Λαμβάνοντας του Θανάση είπε ότι «οπωσδήποτε ήταν από τον χώρου του στρατού και τα προηγηθέντα γεγονότα μιλούν από μόνα τους. Υπάρχουν μαρτυρίες για bullying».

Ο κ. Μάτσας είπε ότι τα όσα είπε στη μαρτυρία του ο αρχιμανδρίτης για τα όσα περνούσε ο Θανάσης στον στρατό είναι φοβερά. Είναι πρωτοφανή και φοβερά. Διερωτώμαι πώς είναι δυνατό κανένας από τους αξιωματικούς στο στρατόπεδο που ανακρίναμε να μην έπεσε στην αντίληψή του (το bullying). Πρόσθεσε ότι ο Θανάσης βασανίστηκε πολύ πριν πεθάνει, ενώ χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός ότι οι αρμόδιοι αποφάσισαν πως αυτό το περιστατικό ήταν μικροπαράβαση».

Η Αντριάνα Νικολάου, διερωτήθηκε «πού είναι η δικαιοσύνη από τη στιγμή που λείψανα του παιδιού είναι έξω από τον τάφο και περιμένει δικαίωση. Αυτή θα επέλθει μόνο όταν συλληφθούν οι δράστες». 

92σέλιδο το πόρισμα

Πάντως, από τη μελέτη του πορίσματος από τη Νομική Υπηρεσία μπορεί να ζητηθεί να εξεταστούν κάποια καινούργια ζητήματα που ήρθαν στο φως με τη νέα έρευνα. Το πόρισμα από 92 σελίδες συν τις καταθέσεις από 17 μάρτυρες, παραδόθηκε χθες από τους ποινικούς ανακριτές Σάββα Μάτσα και Αντώνη Αλεξόπουλο, στον Γενικό Εισαγγελέα Γιώργο Σαββίδη στην παρουσία του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα Σάββα Αγγελίδη. Σφραγίστηκε με τον πλέον επίσημο τρόπο πως ο θάνατος του Θανάση στις 29 Σεπτεμβρίου 2005, κάτω από το γεφύρι της Άλασσας, οφειλόταν σε στραγγαλισμό.

Μιλώντας μετά την παράδοση του πορίσματος, ο κ. Μάτσας είπε πως «μετά τη μελέτη ενός ογκώδους μαρτυρικού υλικού διαπιστώσαμε κάποια γεγονότα που προέκυψαν μετά και την εκταφή. Κάνουμε μερικές εισηγήσεις σχετικά με τη νέα διερεύνηση και καταλήγουμε σε ορισμένα συμπεράσματα», είπε και σημείωσε πως αρμόδιος για να αποφασίσει για το τι τελικά θα γίνει και ποια θα είναι η συνέχεια σε αυτή την υπόθεση είναι ο Γενικός Εισαγγελέας. Ο κ. Μάτσας εξέφρασε την ελπίδα ότι έχει γίνει μια αντικειμενική έρευνα, ενδελεχής, δίκαιη και ότι βοήθησαν στον βαθμό που μπορούσαν να αποτυπώσουν τα γεγονότα όπως προκύπτουν από το σύνολο του μαρτυρικού υλικού, το οποίο αφορά γεγονότα από το 2005 έως σήμερα. Ερωτηθείς αν προκύπτουν ποινικά αδικήματα και αν ναι εναντίον πόσων ατόμων, ο κ. Μάτσας είπε πως γι’ αυτό το θέμα θα πρέπει να ερωτηθεί ο Γενικός Εισαγγελέας. «Εμείς παραδώσαμε την έκθεσή μας, κάναμε κάποια εισήγηση και για αυτό το θέμα, αλλά λεπτομέρειες καλύτερα να ζητηθούν από τον Γενικό Εισαγγελέα», είπε. Σε ερώτηση αν προκύπτει από την έρευνα, η διάπραξη εγκληματικής ενέργειας, ο κ. Μάτσας απάντησε θετικά. «Αυτό μπορώ να το πω».

Από την πλευρά του ο Γενικός Εισαγγελέας Γιώργος Σαββίδης είπε πως συμπληρώθηκε ακόμη μια σελίδα στο δράμα του άτυχου στρατιώτη Θανάση Νικολάου, με τη συμπλήρωση της ποινικής έρευνας την οποία αποφάσισα να διατάξω». Ο κ. Σαββίδης είπε πως έχει παραλάβει την έκθεση και πρόσθεσε πως η διαδικασία πλέον που θα ακολουθηθεί είναι η εξής: Το πόρισμα θα τύχει ενδελεχούς μελέτης από λειτουργούς της Νομικής Υπηρεσίας, θα αξιολογηθούν οι εισηγήσεις και θα ληφθούν οι αποφάσεις μέσα στα συνταγματικά πλαίσια της αρμοδιότητας του Γενικού Εισαγγελέα. Ο ίδιος σε ανάρτησή του στο twiter έγραψε: «Με σεβασμό στη μνήμη του Θανάση, θα μελετήσουμε ενδελεχώς το πόρισμα, θα αξιολογήσουμε τις εισηγήσεις των ανακριτών και θα λάβουμε τις αποφάσεις μας στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας.»

«Ικανοποίηση, όχι όμως δικαίωση του γιου μου»

Η μητέρα του Θανάση, η κ. Αντριάνα Νικολάου δήλωσε χθες ότι η ενέργεια να μην ενημερωθεί η οικογένεια για το πόρισμα «μας αφήνει πολλά υπονοούμενα. Αυτή η έρευνα έγινε εξαιτίας των δικών μας αγώνων και αφορά άμεσα τον θάνατο του δικού μας παιδιού. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που βγήκαν στη δημοσιότητα, μπορώ να πω ότι ναι δικαιώθηκε ο μαρτυρικός μου αγώνας ότι είχα δίκαιο, παρόλο που στην πορεία όλων αυτών των χρόνων, κάποιοι ασυνείδητοι με χλεύαζαν επειδή επέμενα ότι κάποιοι σκότωσαν τον Θανάση μου. Ποιος μπορούσε να γνωρίζει το παιδί μου καλύτερα από μένα. Αν δεν ήταν ο στρατός θα είχα το παιδί μου τώρα και την οικογένεια που ονειρευόταν», πρόσθεσε. Η ίδια ανέφερε ότι το παιδί της δεν δικαιώθηκε ακόμα, αφού άφησαν τους δολοφόνους του και τους ηθικούς αυτουργούς να κυκλοφορούν ανενόχλητοι και ατιμώρητοι ανάμεσά μας τόσα χρόνια.

Διερωτήθηκε πως νιώθουν όλοι αυτοί τώρα με αυτή την εξέλιξη. Αν δεν γίνονταν όλα αυτά, πρόσθεσε, δεν θα αναγκαζόταν να ξεθάψει το παιδί της για να βρεθεί η αλήθεια. 

Η τραγική μητέρα πρόσθεσε επίσης ότι στις 29 αυτού του μήνα συμπληρώνονται 17 χρόνια από τον θάνατο του Θανάση και τον Δεκέμβρη δύο χρόνια από την εκταφή του και από θαύμα μίλησε από τον τάφο ότι τον στραγγάλισαν. Τα λείψανά του βρίσκονται ακόμα υπό φρούρηση εκτός τάφου και περιμένουν τη δικαίωση με τη σύλληψη των δραστών που του στέρησαν τη ζωή που τόσο αγαπούσε. Χωρίς την αποκάλυψη και σύλληψη των δραστών δεν υπάρχει δικαίωση και δικαιοσύνη, τόνισε με αρκετό πόνο στην φωνή της. Τέλος, δήλωσε ικανοποιημένη που απόδειξε το αυτονόητο, προσθέτοντας ότι έχει καταστραφεί η ζωή της και των άλλων της παιδιών. Μίλησε για κόλαση, για την επιστροφή της στην Κύπρο τονίζοντας ότι βρίσκει θάρρος από τον Θεό και αποκάλυψε ότι μια βδομάδα μετά τον θάνατο του γιου της ζήτησε δεύτερο τάφο δίπλα του, γιατί πίστευε ότι δεν θα άντεχε τόσο πόνο.