Κλιματική αλλαγή: Πρωτοφανείς καύσωνες, ξηρασία και καταιγίδες σκόνης θα πλήξουν τις χώρες της Αν.Μεσογείου

Στην έκθεση εκτός από την Ελλάδα, η Τουρκία, το Κατάρ, η Συρία και η Σαουδική Αραβία ήταν μεταξύ των χωρών που επλήγησαν από την κλιματική κρίση

Την ώρα που η υπερθέρμανση του πλανήτη οδηγεί σε αύξηση της θερμοκρασίας του αέρα στον κόσμο, οι επιστήμονες δημοσίευσαν μια νέα έκθεση που προκαλεί ανησυχία στις χώρες της Α. Μεσογείου. Σύμφωνα με την έκθεση, η Ανατολική Μεσόγειος και η Μέση Ανατολή, που θα επηρεαστούν από μια σοβαρή κλιματική κρίση τα επόμενα χρόνια, θα αντιμετωπίσουν κρίσεις όπως πρωτοφανείς καύσωνες, ξηρασία, καταιγίδες σκόνης και υπερβολικές βροχοπτώσεις.

Σύμφωνα με την κοινή έρευνα του Ινστιτούτου Max Planck με έδρα τη Γερμανία και του Ινστιτούτου Κύπρου, ένα από τα κορυφαία ερευνητικά ιδρύματα στον κόσμο, η Ανατολική Μεσόγειος και η Μέση Ανατολή θα κλονιστούν από πρωτοφανή ακραία καιρικά φαινόμενα στο εγγύς μέλλον.

Στη δημοσιευμένη έκθεση, τονίστηκε ότι οι χώρες της περιοχής, θα βιώσουν κρίσεις όπως καύσωνες, ξηρασία, καταιγίδες σκόνης και υπερβολικές βροχοπτώσεις τα επόμενα χρόνια.

Στην έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Reviews of Geophysics, αναφέρθηκε ότι η Ανατολική Μεσόγειος και η Μέση Ανατολή θα βρεθούν υπό την επίδραση μιας πολύ σοβαρής κλιματικής κρίσης εάν δεν ληφθούν άμεσα τα απαραίτητα μέτρα. Η έκθεση, η οποία όριζε την περιοχή ως «το κέντρο της κλιματικής αλλαγής», τόνισε ότι ο ρυθμός αύξησης της θερμοκρασίας στην περιοχή είναι σχεδόν διπλάσιος από τον παγκόσμιο μέσο όρο.

Μέχρι το τέλος αυτού του αιώνα, εκτιμάται ότι οι θερμοκρασίες στην περιοχή θα ανέβουν έως και 5 βαθμούς, ενώ θα υπάρχει πρωτοφανής καύσωνας, ειδικά το καλοκαίρι. Σύμφωνα με την έκθεση, με τη μείωση της ποσότητας των βροχοπτώσεων, η περιοχή θα βιώσει μια πολύ σοβαρή κρίση νερού και τροφίμων, όλοι οι οικονομικοί τομείς θα επηρεαστούν από την κρίση και 400 εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν στην περιοχή θα αντιμετωπίσουν καταστροφικές συνέπειες. Παράκτιες περιοχές και γεωργικές εκτάσεις σε πολλά μέρη θα τεθούν στα πρόθυρα της εξαφάνισης καθώς ανεβαίνουν τα επίπεδα των υδάτων.

Στην έκθεση, εκτός από την Ελλάδα, η Τουρκία, το Κατάρ, η Συρία και η Σαουδική Αραβία ήταν μεταξύ των χωρών που επλήγησαν από την κλιματική κρίση. Σημειώθηκε επίσης ότι στην περιοχή όπου βιώνονται πολιτικές κρίσεις και συγκρούσεις, είναι δύσκολο για τις χώρες να ενωθούν για να καταπολεμήσουν την κλιματική κρίση.