Μέρκελ: «Όπου η Ελλάδα επιθυμεί στήριξη, εμείς θα στηρίξουμε»

Τσίπρας: Αλλάζουμε το μείγμα πολιτικής 

Την βούλησή της να συνεχίσει τη συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση σε όλα τα επίπεδα και σε πνεύμα εμπιστοσύνης και σεβασμού των συμφωνιών, εξέφρασε η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ σε κοινές δηλώσεις με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, μετά συνάντηση τους στο κτίριο της καγκελαρίας στο Βερολίνο.newego_LARGE_t_1101_54483640_type12713

«Είμαι η Καγκελάριος της Γερμανίας και εκπροσωπώ ένα κράτος μέλος μεταξύ των 19 που αποφασίζουν για την παροχή ρευστότητας», τόνισε η Αγκελα Μέρκελ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και πρόσθεσε ότι βεβαίως θα ανταλλάξει απόψεις για όλα τα θέματα με τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά η διαδικασία είναι διαφορετική και τις αποφάσεις λαμβάνουν όλα τα μέλη της Ευρωζώνης.
«Δεν μπορώ να δεσμευτώ σε κάτι», επισήμανε και επανέλαβε ότι σημείο εκκίνησης παραμένει η απόφαση της 20ης Φεβρουαρίου. Διευκρίνισε δε ότι απόψε δεν θα πρέπει να αναμένονται συγκεκριμένα αποτελέσματα.
«Επιθυμούμε η Ελλάδα να είναι ισχυρή οικονομικά, να έχει ανάπτυξη, να ξεπεράσει την ανεργία ιδιαίτερα των νέων, να υπάρξουν οι απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και, λειτουργική διοίκηση», δήλωσε η καγκελάριος και, αναφερόμενη στις διμερείς σχέσεις, σημείωσε ότι θα συζητηθεί το πώς η Ελλάδα θέλει να συνεχιστεί η συνεργασία Αθήνας-Βερολίνου, στο πλαίσιο της Ελληνογερμανικής Εταιρικής Σχέσης αλλά και της Task Force.

«Και οι δυο έχουμε τη διάθεση να συνεργαστούμε σε κλίμα εμπιστοσύνης, να είμαστε σε θέση να απευθύνουμε δύσκολες ερωτήσεις, αλλά σε πνεύμα συνεργασίας. Εχουμε να αντιμετωπίσουμε κοινές προκλήσεις. Είμαστε πεπεισμένοι ότι το οικοδόμημα ειρήνης που είναι η Ευρώπη αποτελεί τεράστια επιτυχία και θα πρέπει να συνεχιστεί από την επόμενη γενιά. Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε», δήλωσε η κύρια Μέρκελ.
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός, αφού ευχαρίστησε την καγκελάριο για την πρόσκληση, τόνισε τη σημασία του διαλόγου μεταξύ των χωρών, υπενθυμίζοντας τη φράση που του είπε την περασμένη εβδομάδα η ίδια η καγκελάριος, ότι «είναι προτιμότερο να μιλάει ο ένας με τον άλλον, παρά ο ένας για τον άλλον».
Στην ανάγκη σεβασμού, όχι μόνο της τήρησης των συνθηκών αλλά και της λαϊκής κυριαρχίας αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός.
Ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την τοποθέτησή του στη συνέντευξη Τύπου, αναφέρθηκε σε δύο βασικές θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, πρώτον ότι το πρόγραμμα διάσωσης που εφαρμόστηκε τα προηγούμενα πέντε χρόνια δεν ήταν success story, καθώς επέφερε αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία και στην κοινωνία, και δεύτερον υπάρχουν και ενδογενείς αιτίες που συνέβαλαν στην πρόκληση της κρίσης στην Ελλάδα. «Είναι λάθος να λέμε ότι για όλα τα δεινά φταίνε οι ξένοι και δεν φταίμε εμείς γι’ αυτά» είπε ο πρωθυπουργός.
Σημείωσε μάλιστα ότι το ζητούμενο δεν είναι να γκρεμίσουμε ότι θετικό έχει γίνει τα τελευταία χρόνια αλλά να αλλάξουμε το μείγμα πολιτικής για την αντιμετώπιση των παθογενειών. Τόνισε τη σημασία των μεταρρυθμίσεων που δεν έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, για τη δημοσιονομική προσαρμογή και για διεύρυνση της κοινωνικής δικαιοσύνης.
Είπε ακόμη ότι αποτελεί προτεραιότητα «να σπάσουμε τα στερεότυπα που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια» και σημείωσε χαρακτηριστικά πως «ούτε οι Ελληνες είναι τεμπέληδες, ούτε η Γερμανία φταίει για όλα τα δεινά που έχουν δημιουργηθεί στην Ελλάδα».
Ζήτησε επιπλέον τη δικαστική συνδρομή των γερμανικών αρχών ώστε να αποδοθεί δικαιοσύνη σε σχέση με τα πεπραγμένα της Siemens στην Ελλάδα, λέγοντας ότι «πρέπει να επιλύσουμε τα θέματα του παρελθόντος», ενώ έθεσε και το θέμα του κατοχικού δανείου και των πολεμικών επανορθώσεων, τονίζοντας ότι «πρόκειται για ένα διμερές και ηθικό θέμα» που ρίχνει σκιές στις διμερείς σχέσεις και δεν θα πρέπει να συνδέεται με τα ζητήματα της ευρωζώνης.
«Θα ήταν οξύμωρο αν ερχόμουν στη Γερμανία για να ζητήσω από την καγκελάριο χρήματα για να πληρώσω μισθούς και συντάξεις» είπε ο κ.Τσίπρας απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το πρόβλημα ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας και συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση «γνωρίζει το θεσμικό πλαίσιο και τις δυσκολίες» και προσπαθεί να δημιουργήσει τις συνθήκες εκείνες για μια αμοιβαία επωφελή λύση για την Ελλάδα και την Ευρώπη.
Σε ό,τι αφορά το θέμα του αναγκαστικού κατοχικού δανείου και των γερμανικών επανορθώσεων, ο κ.Τσίπρας τόνισε ότι «δεν υπάρχει κανένα μέλος της κυβέρνησης που να εκδήλωσε την πρόθεση να κατασχεθεί κάποιο κτίριο του γερμανικού δημοσίου» ούτε το κτίριο του Ινστιτούτου Γκαίτε. «Δεν ισχύει τίποτε από αυτά» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Επισήμανε ωστόσο ότι η κυβέρνηση έθεσε ένα θέμα δικαστικής διεκδίκησης, που δεν αφορά όμως μια υλική διεκδίκηση και που δεν συνδέεται με τα θέματα της ευρωζώνης. «Είναι διμερές ζήτημα, ξεχωριστό, και ζητούμε ηθική δικαίωση» είπε ο κ.Τσίπρας.
Αναφερόμενη στο ζήτημα της διεκδίκησης πολεμικών επανορθώσεων, η Αγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι το θέμα «από νομική και πολιτική πλευρά έχει κλείσει» και αναφέρθηκε στις δηλώσεις που είχε κάνει ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος Γιοάχιμ Γκάουκ κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα. «Έχουμε επίγνωση των φρικαλεοτήτων που υπέστη ο ελληνικός λαός», σημείωσε και παραδέχθηκε ότι αυτή η οδύνη δεν είναι τόσο γνωστή στην Γερμανία όσο θα όφειλε. Για αυτό συστήθηκε το Ταμείο για το Μέλλον, ανέφερε. «Καθήκον της Γερμανίας είναι να διατηρήσει νωπές τις μνήμες», συμπλήρωσε.
Ερωτώμενη σχετικά με το εξώφυλλο του περιοδικού Der Spiegel που παρουσιάζει την Καγκελάριο μαζί με Ναζί στην Ακρόπολη, η κυρία Μέρκελ επανέλαβε ότι «έχουμε μεγάλο καθήκον να υπάρχει συνεργασία βασισμένη στην εμπιστοσύνη», ενώ αναφερόμενη στον ρόλο της Γερμανίας στην Ευρώπη, δήλωσε: «Είμαστε η μεγαλύτερη οικονομική δύναμη, αλλά αυτό δεν λέει πολλά. Είμαστε όλοι ισότιμοι. Αυτό αποτελεί και στην συνοχή και την ειρηνική συνύπαρξή μας. Συμφέρον μας είναι να έχουμε καλές σχέσεις όχι μόνο με τους γείτονες, αλλά με όλους στην Ευρώπη. Η Ευρώπη δεν είναι η κάθε χώρα ξεχωριστά. Πρέπει να ισχύει το πνεύμα όπου έχουμε επίγνωση του παρελθόντος αλλά με τα μάτια στραμμένα στο μέλλον. Αυτή η ΕΕ πολύ σημαντική υπόθεση και πρέπει να την εξελίξουμε και στο μέλλον».
Ο κ. Τσίπρας καταδίκασε σχόλια που παρομοιάζουν τη σημερινή Γερμανία με τους ναζί. Καταδίκασε το σχετικό δημοσίευμα του περιοδικού Der Spiegel αλλά και παλαιότερη γελοιογραφία της Αυγής. Ο πρωθυπουργός είπε ότι είναι άδικο για την Καγκελάριο και τη σημερινή Γερμανία να υφίστανται τέτοιες επιθέσεις.
Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο σύστασης επενδυτικής Τράπεζας στην Ελλάδα, η Αγκελα Μέρκελ υπενθύμισε ότι και στο παρελθόν έχει γίνει αυτή η συζήτηση και με προηγούμενες κυβερνήσεις, αλλά διευκρίνισε ότι η σημερινή συνάντηση είναι μόνο μια αρχή, χωρίς συγκεκριμένες δεσμεύσεις. «Όπου η Ελλάδα επιθυμεί στήριξη, εμείς θα στηρίξουμε», τόνισε.Διαβάστε ακόμη: