Ελεγκτική Υπηρεσία: Αντιφατικές οι θέσεις τη κυβέρνησης για τις πολιτογραφήσεις

Αντιφατικές χαρακτηρίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία (ΕΥ) τις θέσεις της Κυβέρνησης ότι από τη μία η τελευταία έκθεση της ΕΥ σε σχέση με το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα (ΚΕΠ) είναι «ανεπαρκής, ελλιπής, ατεκμηρίωτη και έχει πολιτικά κίνητρα» και από την άλλη, ότι αν η ΕΥ είχε διεξαγάγει έλεγχο ενωρίτερα, το πρόγραμμα θα είχε διασωθεί.

Σε ανακοίνωση σε σχέση με το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα, στην οποία σχολιάζει χωριστά τις δύο θέσεις της Κυβέρνησης, η ΕΥ διερωτάται κατά πόσο «είναι δυνατό, η Κυβέρνηση, που αμφισβήτησε ευθέως την εξουσία μας για έλεγχο, που προέβαλε χίλια δυο προσκόμματα και καθυστερήσεις και έκανε τα πάντα να μας εμποδίσει να ελέγξουμε, που όσες εκθέσεις εκδώσαμε τις έριξε στο πυρ το εξώτερον, να μας κατηγορεί ότι αργήσαμε να κάνουμε έλεγχο».

Ειδικότερα, αναφερόμενη στα κυριότερα ευρήματα της έκθεσης της, η ΕΥ αναφέρει ότι «το Υπουργείο Εσωτερικών (ΥΠΕΣ) απέκρυβε στοιχεία από το Υπουργικό Συμβούλιο (ΥΣ) και την Βουλή», ενώ η ίδια η Υπηρεσία είχε πει ότι «τα Σημειώματα των Λειτουργών του ΥΠΕΣ (συνήθως 2-3 σελίδες) θα έπρεπε να επισυνάπτονταν στην Πρόταση προς το ΥΣ».

Προσθέτει ότι η Κυβέρνηση απαντά ότι για να πάρει τους ογκώδεις φακέλους στο ΥΣ θα ήθελε διπλοκάμπινο.

«Ας κρίνουν οι πολίτες τη σοβαρότητα αυτής της απάντησης», αναφέρει η ΕΥ.

Επιπλέον, αναφέρει ότι το ΥΣ παραβίαζε τα κριτήρια που το ίδιο είχε θέσει και δημοσίευσε στην Επίσημη Εφημερίδα, καθιστώντας τα έτσι ως δευτερογενή νομοθεσία και προσθέτει πως «το ίδιο ακριβώς είπε και η Ερευνητική Επιτροπή, της οποίας το Πόρισμα κατά τα άλλα η Κυβέρνηση θεωρεί ως ευαγγέλιο».

Η ΕΥ αναφέρει ότι η η Κυβέρνηση απαντά ότι το ΥΣ είχε απόλυτη εξουσία να κάνει ότι το ίδιο ήθελε κατά την κρίση του.

«Ας κρίνουν και εδώ οι πολίτες», προσθέτει.

Αναφέρει επίσης ότι «για τα οικονομικής φύσης ευρήματα της Έκθεσης μας, αναμένουμε να ακούσουμε τα σχόλια της Κυβέρνησης για να αντιληφθούμε τι ακριβώς αμφισβητεί».

Ως προς το χρόνο που διεξήγαγε έλεγχο, η ΕΥ αναφέρει ότι «η θέση της Κυβέρνησης είναι ανήκουστη» και προσθέτει πως το θέμα αυτό το έχει σχολιάσει πολλές φορές, το σχολιάζει και στην τελευταία έκθεση της.

«Στις 20.1.2020, όταν είχαμε σχεδόν ολοκληρώσει τον έλεγχο της πολιτογράφησης του Σαουδάραβα επενδυτή, των πέντε άλλων επενδυτών και των 36 μελών της οικογένειας τους, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μας απέστειλε επιστολή και ευθέως αμφισβήτησε την εξουσία μας για διεξαγωγή τέτοιου ελέγχου», αναφέρει και προσθέτει πως «αυτό εξηγεί γιατί από τον Ιούλη του 2019 που προσπαθούσαμε να διεξάγουμε τον έλεγχο συναντούσαμε συνεχώς προσκόμματα και καθυστερήσεις».

Σύμφωνα με την ΕΥ, «λίγες ημέρες μετά (31.1.2020) εκδώσαμε την πρώτη έκθεση, και ακολούθησαν άλλες στις 24.9.2020, στις 27.11.2020 και στις 26.2.2021».

«Όλες αναδείκνυαν το γεγονός ότι το ΥΣ ενεργούσε κατά το δοκούν, για όλες δεχθήκαμε δριμεία επίθεση και αμφισβήτηση», καταλήγει.