Η διχοτόμηση δεν θα αποτελέσει επιλογή για τον Κυπριακό λαό

Η διχοτόμηση δεν θα αποτελέσει ποτέ επιλογή για τον κυπριακό λαό, τόνισε ο Δήμαρχος Αμμοχώστου Δρ. Σίμος Ιωάννου, στον χαιρετισμό του στην αντικατοχική εκδήλωση του Δήμου Αμμοχώστου, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου στην ακριτική Δερύνεια, με φόντο την αγαπημένη πόλη της Αμμοχώστου.

Κύριος ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ενώ χαιρετισμό απεύθυνε, επίσης, ο Δήμαρχος Δερύνειας.

«Επιμένουμε και διαμηνύουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι η διχοτόμηση δεν θα αποτελέσει ποτέ επιλογή για τον κυπριακό λαό. Θέλουμε μια πατρίδα ενωμένη και ελεύθερη. Χωρίς συρματοπλέγματα και οδοφράγματα. Μια πατρίδα για όλο το λαό της, Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Μαρωνίτες, Αρμένιους και Λατίνους», είπε ο Δρ Σίμος Ιωάννου.

Όπως, είπε, «είμαστε ξανά εδώ για να μην ξεχνούμε πόσες φορές μέσα στα 48 αυτά χρόνια, γέμισαν με φρούδες ελπίδες το μυαλό μας για επιστροφή της Αμμοχώστου. Πόσες φορές πιστέψαμε ότι η επιστροφή της περίκλειστης περιοχής θα είναι η απαρχή για τη συνολική λύση του Κυπριακού προβλήματος».

Σημείωσε πως το φετινό συναπάντημα των Αμμοχωστιανών πραγματοποιείται μέσα στις πιο κρίσιμες στιγμές για τον αγώνα μας. «Κρίσιμες για την υπόθεση της επιστροφής της Αμμοχώστου. Κρίσιμες για το κυπριακό πρόβλημα. Κρίσιμες για την Κύπρο και το λαό μας. Η οργή, η αγανάκτηση και ο θυμός που μας πλημμύριζαν εδώ, ακριβώς ένα χρόνο πριν, δυστυχώς εμβαθύνονται και μονιμοποιούνται, με αποτέλεσμα η πίκρα και ο πόνος να μεγαλώνουν».

Η κατοχική Τουρκία μαζί με τους εδώ εγκάθετούς της, προχωρούν ακάθεκτοι στην υλοποίηση των άνομων σχεδίων τους εντός της πόλης μας, τόνισε και πρόσθεσε ότι «δυστυχώς, τα σχέδια που στόχο έχουν τον εποικισμό της πόλης μας, συνεχίζονται».

Πρέπει να είναι ξεκάθαρο σε όλους μας πως η στασιμότητα στο Κυπριακό δεν προσφέρει ασφάλεια και δεν συνιστά ούτε καν συντήρηση της παρούσας κατάστασης. Το διαπραγματευτικό κενό αποτελεί κίνδυνο. Κίνδυνο για το λαό και την πατρίδα μας. Κίνδυνο για την Αμμόχωστο που είναι όμηρος στα χέρια της κατοχικής δύναμης. Κίνδυνο για νέα τετελεσμένα στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δυστυχώς, και τα αρνητικά τετελεσμένα που συντελούνται στην πόλη μας, είναι αποτέλεσμα αυτού του παρατεταμένου διαπραγματευτικού κενού που διανύουμε, μετά την κατάρρευση της διάσκεψης στο Κράν Μοντανά, τόνισε.

Συνεχίζοντας, ο κ. Ιωάννου τόνισε πως πρέπει επιτέλους να αντιληφθούμε όλοι, πως ο μοναδικός τρόπος να σώσουμε την Αμμόχωστο, είναι να επιστρέψουμε στο τραπέζι των συνομιλιών. «Ούτε οι υπερφιλόδοξες εξαγγελίες για κυρώσεις ενάντια στην Τουρκία, που θα ήταν δίκαιες, ούτε η προσπάθεια για ΜΟΕ, που έγινε ομολογουμένως έντιμα και με ειλικρίνεια, δεν είναι ικανές ενέργειες για να σώσουμε την Αμμόχωστο», σημείωσε. Θα πρέπει, είπε, άμεσα να γίνουν κινήσεις που να στοχεύουν στην επιστροφή στο τραπέζι των συνομιλιών. Αν αφήσουμε τον χρόνο να περνά, με το πρόσχημα ότι τα ενδιαφερόμενα μέρη βρίσκονται σε διαδοχικές προεκλογικές περιόδους, τότε απλά χαρίζουμε χρόνο στην Τουρκία και τον Ερντογάν για να προχωρούν ακάθεκτοι και ανενόχλητοι στην υλοποίηση των σχεδιασμών τους στην Αμμόχωστο.

Την ίδια ώρα, είπε ο Δήμαρχος Αμμοχώστου, «χρειάζεται ένα αποφασιστικό άνοιγμα από όλους μας προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα, προς τις προοδευτικές δυνάμεις της τουρκοκυπριακής κοινότητας που αντιστέκονται στους σχεδιασμούς Ερντογάν-Τατάρ για το Βαρώσι και που απορρίπτουν την πολιτική των δύο κρατών. Τους Τουρκοκύπριους που αντιστέκονται στην αφομοίωση της κοινότητας τους από την Τουρκία, στον εποικισμό και την οικονομικοπολιτική ενσωμάτωση».

Σήμερα, είπε, όσοι δεν είχαν συνειδητοποιήσει τις προηγούμενες δεκαετίες, θα πρέπει να έχουν καταλάβει πόσο λανθασμένη ήταν η αντίληψη (η εθνικιστική αντίληψη, για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους) ότι όλοι οι Τουρκοκύπριοι είναι ένα άβουλο πιόνι της Άγκυρας ή ότι δεν έχει καμιά σημασία ποιος είναι ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας. «Απόψε, στέλνουμε ξανά μήνυμα κοινού αγώνα για την κοινή μας πατρίδα, στους συμπατριώτες μας στην άλλη πλευρά του συρματοπλέγματος που ζητούν και αυτοί, όπως εμείς, την επανένωση, την ανεξαρτησία, την ειρήνη», είπε.

Ο Δήμαρχος Αμμοχώστου επανέλαβε, όπως είπε, και από το βήμα της εκδήλωσης, την έκκληση και την απαίτηση των Αμμοχωστιανών από την κατοχική δύναμη και την ψευδοκυβέρνηση: «Σεβαστείτε τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Επιλέξτε το δρόμο της ειρήνης και του διεθνούς δικαίου. Επιστρέψτε την πόλη στους νόμιμους ιδιοκτήτες της». Η Αμμόχωστος, είπε, ανήκει στους Αμμοχωστιανούς και τις Αμμοχωστιανές.

Στο δικό του χαιρετισμό, ο Δήμαρχος Δερύνειας Άντρος Καραγιάννης καλωσόρισε τους πολίτες σ»την αντικατοχική εκδήλωση του Δήμου Αμμοχώστου, στην ακριτική Δερύνεια, δίπλα ακριβώς από το αιματοβαμμένο συρματόπλεγμα, τη Νεκρή Ζώνη, την Κάτω Δερύνεια, την κατεχόμενη παραλία της Δερύνειας και την αγαπημένη μας πόλη την Αμμόχωστο».

Γνωρίζουμε, είπε, πολύ καλά από πού ερχόμαστε και πού θέλουμε να πάμε, γι αυτό πατάμε γερά στις ρίζες μας και όπως πολύ σωστά έγραψε ο Γερμανός ποιητής Γκαίτε: “Υπάρχουν δυο σημαντικά κληροδοτήματα που μπορούμε να αφήσουμε στα παιδιά μας. Το ένα είναι ρίζες και το άλλο φτερά» για να πετάξουν σε μια επανενωμένη και ελεύθερη Κύπρο. 

Στη συνέχεια, ο Αντιδήμαρχος Αμμοχώστου Χρύσανθος Ζαννέττου, ανέγνωσε το ψήφισμα του Δήμου Αμμοχώστου το οποίο κινείται σε 11 άξονες και ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο Αμμοχώστου σε έκτακτη συνεδρίαση της ολομέλειας, που πραγματοποιήθηκε στις 2 Αυγούστου 2022 στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αμμοχώστου στη Δερύνεια, με αφορμή τη συμπλήρωση 48χρόνων από την παράνομη κατάληψη και συνεχιζόμενη κατοχή της πόλης της Αμμοχώστου από τα τουρκικά στρατεύματα.

Στην αντικατοχική εκδήλωση συμμετείχαν αντιπροσωπείες από τους Δήμους Κέρκυρας και Πειραιά με τους οποίους ο Δήμος Αμμοχώστου είναι αδελφοποιημένος.

Η εκδήλωση άρχισε με τρισάγιο στο Μνημείο Τεθνεώτων Αμμοχωστιανών που βρίσκεται στον προαύλιο χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Αμμοχώστου από τον Μητροπολίτη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Βασίλειο.

Ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα για την Αμμόχωστο από παιδιά και νέους της πόλης και προβολή βίντεο με τίτλο «Καλώς ορίσατε στην πόλη της καρδιάς μας…4 λεπτά μαγείας».

Η αντικατοχική εκδήλωση ολοκληρώθηκε με καλλιτεχνικό πρόγραμμα από τη χορωδία του Δήμου Αμμοχώστου.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Βασίλειος, ο Υπουργός Εργασίας Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Κυριάκος Κούσιος, ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλα, ο Υφυπουργός Πολιτισμού Γιάννης Τουμαζής,  η Επίτροπος Περιβάλλοντος Κλέλια Βασιλείου,  ο Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου Θεοδόσης Τσιόλας, Βουλευτές της επαρχίας Αμμοχώστου, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Δημόκριτος Ζερβάκης,  ο Προέδρος του ΔΗΣΥ και υποψήφιος Προέδρος της Δημοκρατίας Αβέρωφ Νεοφύτου, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Στέφανος Στέφανου, Εκπρόσωποι κομμάτων φορέων και οργανώσεων, Δήμαρχοι και Κοινοτάρχες, οι Ευρωβουλευτές Λευτέρης Χριστοφόρου, Γιώργος Γεωργίου, οι υποψήφιοι Πρόεδροι της Δημοκρατίας Ανδρέας Μαυρογιάννης, Νίκος Χριστοδουλίδης, Αχιλλέας Δημητριάδης, Μάριος Ηλιάδης, εκπρόσωπος της πρεσβείας της Ελλάδος στην Κύπρο και άλλοι.