Ελεγκτική Υπηρεσία:Θέμα ασυμβίβαστου για τον πρόεδρο του Δ.Σ. ΟΑΥ

Ο Πρόεδρος του ΔΣ του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) Θωμάς Αντωνίου έχει ασυμβίβαστο λόγω του ότι η σύζυγός του είναι συμβεβλημένη με τον ΟΑΥ, αναφέρει η Ελεγκτική Υπηρεσία σε σημερινή ανακοίνωση που εξέδωσε για το θέμα.

Η Ελεγκτική Υπηρεσία αναφέρει ότι πριν λίγες ημέρες, όταν το θέμα ηγέρθη από το ΚΕΒΕ, ο κ. Αντωνίου δήλωνε ότι «αν ο οποιοσδήποτε θέλει να κάνει έλεγχο είναι ευπρόσδεκτος». «Ξαφνικά, ο δήθεν ευπρόσδεκτος έλεγχος χαρακτηρίζεται ως «ανοίκειες επιθέσεις», οι οποίες «εκπορεύονται από θεσμικούς φορείς». Συνεπώς, για σκοπούς προάσπισης των θέσεων μας και απόκρουσης των κατηγοριών που έχουμε δεχθεί, δίνουμε στη δημοσιότητα τη χθεσινή επιστολή μας», σημειώνεται.

Σε σχέση με τις αναφορές του Προέδρου του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) κ. Θωμά Αντωνίου και σχετικά δημοσιεύματα που αφορούν το ασυμβίβαστο, η Ελεγκτική Υπηρεσία αναφέρει ότι η σύζυγος του κ. Αντωνίου συνεβλήθη με τον ΟΑΥ τον Δεκέμβριο του 2020.

«Όπως φαίνεται, ο ίδιος να παραδέχεται, ουδεμία γνωμάτευση ζήτησε ο ΟΑΥ επί του θέματος και ουδεμία ενημέρωση του Υπουργικού Συμβουλίου έγινε τότε», σημειώνεται.

Όπως αναφέρει ο κ. Αντωνίου, συνεχίζει στην ανακοίνωση της, η Ελεγκτική Υπηρεσία, προέκυψε τον Νοέμβριο του 2021 ζήτημα με τη σύζυγο άλλου μέλους, μετά από καταγγελία, και τότε λήφθηκε γνωμάτευση από το «Νομικό Τμήμα του ΟΑΥ», δηλαδή από ένα υπάλληλο του ΟΑΥ.

«Πρώτον, η περίπτωση εκείνη δεν ήταν η ίδια γιατί η σύζυγος του μέλους είναι οδοντίατρος μη συμβεβλημένη με το ΓεΣΥ. Δεύτερον, τίθενται τα εύλογα ερωτήματα, γιατί δεν ζητήθηκε γνωμάτευση από εξωτερικό νομικό σύμβουλο, γιατί δεν διερευνήθηκε έστω και τότε η περίπτωση του ίδιου του Προέδρου του ΟΑΥ, και τρίτον γιατί δεν ενημερώθηκε ο Υπουργός Υγείας για την περίπτωση του κ. Αντωνίου», προστίθεται.

Σε σχέση με το θέμα αυτό, η Ελεγκτική Υπηρεσία αναφέρει ότι, αναζητώντας σήμερα την καταγγελία στο αρχείο της Υπηρεσίας της, δεν μπόρεσε να την εντοπίσει και συνεπώς «δεν φαίνεται να επιβεβαιώνεται ο ισχυρισμός του κ. Αντωνίου ότι η Υπηρεσία μας ήταν ενήμερη».

Επίσης, σημειώνεται, ότι η επιστολή του ΟΑΥ του Νοέμβρη του 2021, με την οποία ενημέρωνε τον Υπουργό για την καταγγελία, δεν κοινοποιήθηκε στην Ελεγκτική Υπηρεσία και συνεπώς «κάθε περί του αντιθέτου αναφορά είναι ψευδής. Εν πάση περιπτώσει, οι δύο υποθέσεις είναι διαφορετικές».

Σε σχέση με την αμοιβή του Προέδρου του ΟΑΥ, η Ελεγκτική Υπηρεσία αναφέρει ότι «δεν έχουμε αντιληφθεί ποια αμοιβή θεωρεί ο κ. Αντωνίου, ή θεωρείται από αυτούς που υιοθετούν το επιχείρημα αυτό, ότι έχει αποποιηθεί. Ο κ. Αντωνίου είναι Μη Εκτελεστικός Πρόεδρος ημικρατικού οργανισμού και, με βάση Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου που αφορά όλους τους ημικρατικούς οργανισμούς, λαμβάνει αποζημίωση ύψους €100 ανά συνεδρία και επίδομα παραστάσεως της τάξης των €1000 ετησίως. Αυτό δεν είναι μισθός αφού δεν είναι Εκτελεστικός Πρόεδρος, αλλά κάποιου είδους αμοιβή ως αποζημίωση. Αυτό λαμβάνει και ο Πρόεδρος της CYTA, της ΑΗΚ, κ.λπ.Είναι γεγονός ότι, ειδικά στους μεγάλους ημικρατικούς οργανισμούς, οι Πρόεδροι αφιερώνουν συχνά αρκετό χρόνο που δεν αποζημιώνεται. Αυτό όμως δεν τους καθιστά δικαιούχους μισθού, ούτε φυσικά και τους θέτει υπεράνω του νόμου», προστίθεται.

Η Ελεγκτική Υπηρεσία επισημαίνει ότι η ύπαρξη ασυμβίβαστου, ουδεμία πολιτική πτυχή έχει – αφορά τη νομιμότητα της συγκρότησης του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΑΥ, που επηρεάζει και όλες τις αποφάσεις που αυτό λαμβάνει καθώς και την υποχρέωση κάθε διοικητικού οργάνου να παρέχει τα εχέγγυα της αμερόληπτης κρίσης, δηλαδή να είναι, αλλά και να φαίνεται ότι είναι, αμερόληπτο.  

Δηλώσεις Θ.Αντωνίου

Το θέμα είναι πρωτίστως πολιτικό κι όχι νομικό, δήλωσε στο ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος του ΔΣ του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) Θωμάς Αντωνίου, κληθείς να σχολιάσει την ανακοίνωση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας που αναφέρεται σε ασυμβίβαστο του, παραπέμποντας τον Γενικό Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη να αποταθεί στην Νομική Υπηρεσία για εξέτασή του.

«Είδα την ανακοίνωση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας. Προσωπικά δεν είμαι νομικός, δεν μπορώ να κρίνω την νομική πτυχή», ανέφερε ο κ. Αντωνίου.

«Όπως ανέφερα στην επιστολή που απέστειλα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας», συνέχισε, «θεωρώ και κρίνω ότι το θέμα είναι πρωτίστως πολιτικό και δεν είναι νομικό».

Συνεχίζοντας, είπε ότι «στον βαθμό όμως, που ο Γενικός Ελεγκτής κρίνει ότι είναι νομικό, στη θέση του θα αποτεινόμουν στη Νομική Υπηρεσία ή σε κάποιο νομικό».

Περαιτέρω ο κ. Αντωνίου είπε πως «δεν γνωρίζω αν ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης είναι νομικός ή είναι στην εξουσιοδότηση του να κρίνει τα θέματα περί ασυμβιβάστου, να εκδίδει νομικές γνωματεύσεις και μονομερώς να δικάζει και να καταδικάζει».

Για τα υπόλοιπα περί ασυμβιβάστου, ο κ. Αντωνίου παραπέμπει στη νομική γνωμάτευση που απέστειλε ο Οργανισμός και σε ότι έχει αναφέρει στην επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.