Κυκλοφόρησε ως επίσημο έγγραφο του Σ.Ασφαλείας το ψήφισμα για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ

Κυκλοφόρησε χθες, 3 Αυγούστου 2022, ως επίσημο έγγραφο του Συμβουλίου Ασφαλείας το ψήφισμα S/RES/2646 (2022) για την ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο, UNFICYP.

Το Υπουργείο Εξωτερικών, είχε εκφράσει ικανοποίηση για την υιοθέτηση του Ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης.

Στο Ψήφισμα του, το οποίο εγκρίθηκε την περασμένη βδομάδα, το Συμβούλιο Ασφαλείας επιβεβαιώνει όλα τα περί Κύπρου Ψηφίσματα του και επαναλαμβάνει τη σημασία επίτευξης συνολικής επίλυσης του Κυπριακού στο συμφωνημένο πλαίσιο λύσης Δικοινοτικής, Διζωνικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως καθορίζεται στα σχετικά Ψηφίσματα.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας επιβεβαιώνει επίσης τη στάση του αναφορικά με το καθεστώς της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου σύμφωνα με τα σχετικά Ψηφίσματα και την Προεδρική Δήλωση ημερομηνίας 23 Ιουλίου 2021 που καταδικάζει τις ανακοινώσεις της Τουρκικής και Τουρκοκυπριακής ηγεσίας για το περαιτέρω άνοιγμα μέρους της περίκλειστης περιοχής. Στο ίδιο πλαίσιο, εκφράζει έντονη απογοήτευση για τη μη αναστροφή των τουρκικών ενεργειών στην περίκλειστη περιοχή.