Αύγουστο θα πλεύσει το γεωτρύπανο Abdulhamid Han”

Σε κορύφωση βρίσκεται η τουρκική προπαγάνδα για το γεωτρύπανο Abdulhamid Han”. Τα τουρκικά Μ.Μ.Ε. κάνουν αναφορές περι αντίστροφης μέτρησης όταν το νέο τουρκικό γεωτρύπανο θα πλεύσει χωρίς να γίνεται αναφορά για την περιοχή όπου θα ξεκινήσει έρευνες. 

Η Zeynep Gül Yılmaz, γραμματέας της Συνταγματικής Επιτροπής της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας και βουλευτής του AK Party Mersin, δήλωσε ότι οι προετοιμασίες για ένα από τα πιο προηγμένα πλοία γεώτρησης στον κόσμο, το Abdülhamid Han, έχουν φτάσει στο ένα τέλος, δηλώνοντας: “Ο Abdulhamid Han θα ξεκινήσει το καθήκον του στα μέσα Αυγούστου, όπως και τα άλλα πλοία μας.”

Οι εργασίες για το 4ο πλοίο γεωτρήσεων της Τουρκίας, που ονομάστηκε «Abdülhamid Han» από τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συνεχίζονται στο λιμάνι Taşucu στην περιοχή Silifke της Μερσίνης.

Λαμβάνοντας πληροφορίες από τις αρχές για το Abdülhamid Han, ένα από τα 5 πλοία με την πιο προηγμένη τεχνολογία στον κόσμο τα οποία η Τουρκία πρόσθεσε στον στόλο της, η βουλευτής του AK Party Mersin Zeynep Gül Yılmaz είπε ότι η Τουρκία πλησιάζει τους στόχους της στη “γαλάζια πατρίδα” με τον ενισχυμένο στόλο της.

Δηλώνοντας ότι υπό την ηγεσία του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οι δραστηριότητες γεώτρησης στις θαλάσσιες δικαιοδοσίες τους συνεχίζονται για 4 χρόνια χωρίς επιβράδυνση, η Γιλμάζ είπε:

“Το γεωτρύπανο Abdülhamid Han αγκυροβόλησε στο λιμάνι Taşucu στις 19 Μαΐου. Αυτό το πλοίο, που ανήκει στην 7η γενιά, έχει τη διάκριση ότι είναι ένα από τα 5 πλοία στον κόσμο με αυτήν την τεχνολογία. Το μήκος του είναι 239, το πλάτος 42, το ύψος του πύργου 112 μέτρα. Το πλοίο μας, που έχει βάρος 62 χιλιάδες μεικτούς τόνους, μπορεί να τρυπήσει έως και 12 χιλιάδες 200 μέτρα. Εκτός από αυτά, διαθέτει χαρακτηριστικά που είναι φιλικά προς το περιβάλλον, χαμηλού ενεργειακού κόστους, ασφαλέστερα, με προηγμένη δυνατότητα λειτουργίας και τεχνολογίας.

Η Γιλμάζ σημείωσε ότι το όνομα που ανακοίνωσε ο Πρόεδρος Ερντογάν ταιριάζει στο πλοίο, το οποίο είναι βαμμένο ερυθρόλευκο και κεντημένο με την τουρκική σημαία.

Τονίζοντας ότι η Τουρκία, ως η χώρα με τον  πιο εξοπλισμένο και ο μεγαλύτερο  τεχνικό στόλο της, πιστεύει ότι θα προσθέσει σημαντική δύναμη στις προσπάθειες εξερεύνησης υδρογονανθράκων στη γαλάζια πατρίδα, είπε:

«Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι, πολύ χαρούμενοι. Η αντίστροφη μέτρηση συνεχίζεται για να πλεύσει το πλοίο μας από την Μερσίνα στη “γαλάζια πατρίδα”. Το πλοίο μας Abdülhamid Han, του οποίου οι προετοιμασίες συνεχίζονται στη Μερσίνα, θα ενταχθεί τώρα στα πλοία γεώτρησης Fatih, Yavuz και Kanuni Sultan, τα οποία έχουμε προσθέσει προηγουμένως στον στόλο μας.

Ας ελπίσουμε ότι στα μέσα Αυγούστου, όπως και τα άλλα πλοία μας, ο Abdulhamid Han θα ξεκινήσει και θα συνοδεύσει τις εργασίες γεώτρησης.

Πιστεύουμε ότι η πρώτη του αποστολή θα είναι στη Μεσόγειο.

Το Υπουργείο Ενέργειας και Φυσικών Πόρων μας συνεχίζει να εργάζεται για αυτό το θέμα. Πριν από περίπου 2 εβδομάδες ήρθε και ο υπουργός μας Fatih Dönmez και εξέτασε το πλοίο.

Ας ελπίσουμε ότι οι προετοιμασίες  του θα ολοκληρωθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα και θα πάρει τη θέση του στη “γαλάζια πατρίδα” και θα χαράξει το όνομά του στις καρδιές του έθνους μας με τα καλά νέα που θα δώσει.

Υπό την ηγεσία του Προέδρου μας, θα συνεχίσουμε να αναλαμβάνουμε γιγάντια έργα όπως ο πυρηνικός σταθμός Akkuyu, ο οποίος είναι η μεγαλύτερη επένδυση της Δημοκρατίας μας σε ένα μόνο στοιχείο και για τον οποίο βάλαμε τα θεμέλια για τον τέταρτο αντιδραστήρα του, και θα συνεχίσουμε να μείωση της εξάρτησης από το εξωτερικό στην ενέργεια. Σας εύχομαι να είστε καλά τώρα. », είπε.

Από τα παραπάνω διαφαίνονται τα εξής:

H Τούρκαλα αξιωματούχος κάνει λόγο “για έξοδο του  γεωτρύπανου Abdulhamid Han από το λιμάνι της Μερσίνας στα μέσα Αυγούστου,  λέγοντας όπως και τα άλλα πλοία μας, ενώ πιστεύει ότι η πρώτη του αποστολή θα είναι στη Μεσόγειο”

ος μας το 1922).