Σάλος στα κατεχόμενα:Τύπωσαν λαχείο με φωτογραφία αγωνιστών της ΕΟΚΑ

Μέγα θέμα έχει γίνει στην κατεχόμενη Κύπρο η κυκλοφορία έκτακτου «κρατικού» λαχείου για την 58η επέτειο της «αντίστασης των Κοκκίνων» με φωτογραφία από αγωνιστές της ΕΟΚΑ, όταν κατέλαβαν τον Απρίλιο του 1964, το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία στον Πενταδάκτυλο.

Το θέμα αποκάλυψε στο πρωτοσέλιδό της την Κυριακή η εφημερίδα «Αβρούπα» με τίτλο «Δέστε το ρεζιλίκι». Τα λαχεία ήδη κυκλοφορούν και έχουν πωλήσεις. Από την φωτογραφία στο λαχείο έχει αφαιρεθεί το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία που στην αυθεντική φαίνεται.

Ο υπεύθυνος θα πληρώσει

Από το πρωί, μετά το πρωτοσέλιδο της «Αβρούπα», στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανέβηκαν διάφορα σχόλια για το συμβάν. Στην πρώτη του δήλωση ο «πρωθυπουργός», Ουνάλ Ουστέλ, στον οποίο υπάγεται ο «οργανισμός κρατικού λαχείου» δήλωσε ότι θα ζητήσει ακόμα και παραιτήσεις. Σε γραπτή του δήλωση το μεσημέρι ο κατοχικός ηγέτης, Ερσίν Τατάρ μίλησε για «μεγάλο σφάλμα που δεν μπορεί να συγχωρεθεί». Ο «διευθυντής» του «οργανισμού κρατικού λαχείου», Οσμάν Ουζούν ανέφερε ότι θα πράξει ότι χρειαστεί και ο υπεύθυνος θα πληρώσει.

Στην δήλωσή του ο Ερσίν Τατάρ αναφέρεται στα γεγονότα της φωτογραφίας που τελικά τυπώθηκε στο λαχείο και γράφει ότι οι αντάρτες της ΕΟΚΑ με τον ελληνικό και ε/κ στρατό με μια «προδοτική επίθεση», την ημέρα του μπαϊραμιού το 1964, κατέλαβαν το στρατηγικής σημασίας σημείο κοντά στο Πιλέρι που το είχαν οι Τ/κ, όπου και «χάσαμε ήρωες μας».

Οι της ΕΟΚΑ, πρόσθεσε, βγήκαν στην ‘φωτογραφία της νίκης’ μπροστά από αυτό το κτίριο (ΣΣ: εννοεί το εκκλησάκι) και πήραν τη σορό ενός Τ/κ νεκρού και την περιέφεραν τότε σε ε/κ χωριά. Με την εν λόγω φωτογραφία, συνέχισε, προσπαθούσαν να στείλουν το μήνυμα ότι έκαμψαν την τουρκική αντίσταση στην Κύπρο.

Μέγα και μη αποδεκτό λάθος

Αλλά, ανέφερε ο κ. Τατάρ, η χρήση της φωτογραφίας στα λαχεία που τυπώθηκαν από την «κρατική διοίκηση λαχείων» για τον εορτασμό της «ένδοξης αντίστασης των Κοκκίνων, η οποία είναι συνώνυμη με το έπος του Τσανάκκαλε, είναι μεγάλο λάθος και δεν θα γίνει ποτέ αποδεκτό».

«Κανείς δεν μπορεί να ταπεινώσει τους μαχητές των Κοκκίνων, την ένδοξη αντίσταση στα Κόκκινα, τον εθνικό μας αγώνα και τους μάρτυρες μας, ό,τι κι αν γίνει. Κανείς δεν μπορεί να το κάνει αυτό» συνέχισε.

Αποτρόπαιο γεγονός

Υπενθυμίζοντας την δήλωση Ουστέλ για έρευνα επί του θέματος, ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι αυτό που συνέβη δεν θα γίνει ανεκτό. «Λυπάμαι βαθύτατα για αυτό το αποτρόπαιο γεγονός και θα παρακολουθώ στενά την έρευνα που εναντίον των υπευθύνων».

«Θα ζητηθούν ευθύνες από τους υπεύθυνους» ανέφερε στην δική του γραπτή δήλωση ο Ουνάλ Ουστέλ, ανακοινώνοντας την έναρξη πειθαρχικής έρευνας που θα περιλαμβάνει ακόμη και την απόλυση των υπευθύνων. «Αυτό το λάθος δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό». Η έρευνα, είπε, θα γίνει τόσο στην «διοίκηση κρατικού λαχείου» όσο και στην εταιρεία γραφικών που τύπωσε τα λαχεία.

Θα ζητηθούν παραιτήσεις

Ο «διευθυντής» της «διοίκησης», Οσμάν Ουζούν είπε ότι θα πράξει αυτό που του αναλογεί και θα ζητήσει την παραίτηση του υπεύθυνου γι’ αυτό. Ανακοίνωσε επίσης ότι τα λαχεία άρχισαν να αποσύρονται.

Το λαχείο επρόκειτο να κληρωθεί στις 8 Αυγούστου, συνέχισε, ανήμερα της επετείου των Κοκκίνων, αλλά τώρα αναβλήθηκε για τις 18 Αυγούστου και από μισό εκ. τουρκικές λίρες θα γίνει 1 εκ τουρκικές λίρες.

Αντιδράσεις αντιπολίτευσης

Εδώ και πολύ καιρό το λέμε, δεν υπάρχει «κυβέρνηση», σχολίασε ο πρόεδρος του ΡΤΚ, Τουφάν Ερχιουρμάν κάνοντας λόγο για μια «βόμβα» κάθε μέρα που εκρήγνυται και πως δεν μπορούν οι «κυβερνώντες» να ελέγξουν την κατάσταση. «Ε νισάφι πια! Οι άνθρωποι έχουν βαρεθεί να προσπαθούν να επισημάνουν τα λάθη σας και να σας κάνουν να τα αναιρέσετε!» ανέφερε.

Σε δική του ανάρτηση ο πρόεδρος του ΚΛ, Κουντρέτ Οζερσάι και πρώην «ΥΠΕΞ» του κατοχικού καθεστώτος έγραψε: «αν αυτό είναι αλήθεια, μάζεψε τα πράγματά σου και φύγε, παραιτήσου. Είναι απαραίτητο να διωχθούν οι υπεύθυνοι για την προσβολή του κράτους και του εθνικού αγώνα».

Μέχρι και ανέκδοτα άρχισαν να βγαίνουν με αφορμή το περιστατικό και τα οποία κυκλοφόρησαν στα ΜΚΔ. Όπως αυτό που φέρει τον Ερσίν Τατάρ να τηλεφωνεί στον Πρόεδρο Αναστασιάδη και να του προσφέρει τα λαχεία για να κυκλοφορήσουν στην ε/κ πλευρά ως μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Με χιούμορ ή θυμό, όλοι γράφουν για ρεζίλι και επικρίνουν την αβλεψία όσων δεν κατάλαβαν ότι στην φωτογραφία δεν ήταν Τ/κ αλλά άνδρες της ΕΟΚΑ.

Οζερσάι: Η φωτογραφία ήταν και στο βίντεο της «προεδρίας» για την 20η Ιουλίου

Η φωτογραφία με τους άνδρες της ΕΟΚΑ στον Πενταδάκτυλο δεν τυπώθηκε μόνο στο «κρατικό» λαχείο για την επέτειο των Κοκκίνων, αλλά έπαιξε και στο βίντεο της «προεδρίας» που ετοιμάστηκε για την επέτειο της εισβολής στις 20 Ιουλίου, αναφέρει σε νέα ανάρτησή του ο Κουντρέτ Οζερσάι, παραθέτοντας και το βίντεο.

Όπως μεταδίδουν τ/κ ΜΜΕ, στην ανάρτησή του ο πρόεδρος του ΚΛ γράφει πως στο εν λόγω βίντεο και στο χρονικό σημείο 0:09 η φωτογραφία της νίκης των ανδρών της ΕΟΚΑ που κατέλαβαν στρατηγικό σημείο στον Πενταδάκτυλο και πανηγυρίζουν, φαίνεται επίσης και περιλαμβάνεται στο «επετειακό βίντεο».

Ο κ. Τατάρ στην δήλωσή του (για το λαχείο) είπε πως αυτή η ασέβεια δεν μπορεί να συγχωρεθεί και κανείς δεν μπορεί να υποτιμήσει την «αντίσταση των Κοκκίνων», γράφει ο Κουντρέτ Οζερσάι, ωστόσο – συνέχισε – και η «προεδρία» προέβη στην ίδια πρόκληση, οπότε κι αυτή θα πρέπει να κάνει αυτό που χρειάζεται να κάνει.

Να ζητήσουν συγγνώμη

Ζήτησε δε τόσο από τον Ερσίν Τατάρ όσο και από τον «πρωθυπουργό», Ουνάλ Ουστέλ να ζητήσουν συγνώμη από τον «λαό» και τους «ήρωες των Κοκκίνων» και να επαναλάβουν αυτή τη συγνώμη στις 8 Αυγούστου στην τελετή στα Κόκκινα, μπροστά από τους συγγενείς και τις οικογένειες των πεσόντων.

«Ο εθνικισμός απαιτεί την προστασία ορισμένων αξιών, της ιστορίας και της αξιοπρέπειας του κράτους». Αυτή η αμέλεια, οι προσλήψεις χωρίς αξιοκρατία και η αδιαφορία, συνέχισε, δεν προστατεύουν το κύρος του «κράτους», αντιθέτως το υπονομεύουν.