Φόρος τιμής στους πεσόντες κατά της τούρκικης εισβολής

Φόρος τιμής στους πεσόντες υπέρ πίστεως και πατρίδος αποδόθηκε σήμερα στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, ανήμερα της 48ης επετείου της τουρκικής εισβολής, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να τονίζει πως στόχος παραμένει η επανένωση της Κύπρου και η απαλλαγή της από τις εξαρτήσεις τρίτων.

Το πρωί τελέστηκε τρισάγιο και επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες κατά την τουρκική εισβολή, προσκλητήριο και κατάθεση στεφάνων, παρουσία της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας και άλλων αξιωματούχων και πολιτών. Στεφάνι μεταξύ άλλων κατέθεσε ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης και ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος εκπροσωπεί την ελληνική Kυβέρνηση στις εκδηλώσεις μνήμης και τιμής.

Το παρών τους στο τρισάγιο έδωσαν μεταξύ άλλων η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Δημόκριτος Ζερβάκης, αρχηγοί και εκπρόσωποι κομμάτων, αντιπροσωπεία της Βουλής των Ελλήνων, οργανώσεις και συγγενείς πεσόντων, αιχμαλώτων και αγνοουμένων.

Στόχος παραμένει η επανένωση

Με αναρτήσεις του στο Twitter, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ο οποίος δεν παρέστη στις εκδηλώσεις για τις μαύρες επετείους καθότι νοσεί με κορωνοϊό, είπε πως σήμερα τιμούμε τους ήρωες, που έπεσαν υπερασπιζόμενοι τη δημοκρατία και εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας μας. Τους σεβαστούς τους συγγενείς και συγγενείς αγνοουμένων. Τους αιχμαλώτους και τραυματίες πολέμου. 48 χρόνια μετά η Κύπρος υποφέρει από τις βάναυσες συνέπειες της εισβολής.

Όπως είπε, παρά τις επίπονες μας προσπάθειες, η Τουρκία συνεχίζει να επιδεικνύει την ίδια αδιαλλαξία. Σημείωσε δε πως «η τουρκική εμμονή σε απαράδεκτες θέσεις, που δεν συνάδουν σε σύγχρονα κράτη οδηγούσε σε εκτροχιασμό της κάθε διαπραγματευτικής διαδικασίας».

«Δεν θα αποδεχτούμε ποτέ την επιλογή της παράδοσης. Στόχος μας παραμένει όπως η Κύπρος, επανενωθεί και απαλλαγμένη από εξαρτήσεις τρίτων, να δίδει πραγματικά την προοπτική ειρηνικής συνύπαρξης για όλους τους νόμιμους κατοίκους, μέσα στο πλαίσιο του κεκτημένου και των αξιών της ΕΕ», υπογράμμισε.

Σε ξεχωριστή του ανάρτηση, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε εξάλλου πως «ο οξύς ήχος της σειρήνας που και σήμερα ήχησε 48 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, μάς υπενθύμισε για ακόμη μια φορά τη βαριά ευθύνη: Αυτή η θλιβερή επέτειος να είναι η τελευταία με το νησί μας μοιρασμένο και τους πολίτες μας να στερούνται πανανθρώπινα δικαιώματα».