Φοβάται την σκιά του ο Ζελένσκι: Καρατόμησε τον επικεφαλής της SBU και τη Γ.Εισαγγελέα

Πολλά αναπάντητα ερωτήματα προκαλεί η αιφνιδιαστική ενέργεια του Προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, να «καρατομήσει» εν μια νυκτί τον επικεφαλής της εσωτερικής ασφαλείας της χώρας, καθώς και τη γενική εισαγγελέα, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη μεγάλης κλίμακας έρευνες για τον εντοπισμό θυλάκων κατασκοπείας υπέρ των Ρώσων από στελέχη ουκρανικών υπηρεσιών, κυρίως στα ανατολικά της χώρας.

Ανώτερος αξιωματούχος και συνεργάτης του Ζελένσκι αρνήθηκε πως ο Ιβάν Μπακάνοφ και η Ιρίνα Βενεντίκτοβα απολύθηκαν. Ο ίδιος επιμένει πως και οι δύο έχουν τεθεί σε προσωρινή αργία έως ότου ολοκληρωθούν οι έρευνες για τον εντοπισμό κυκλωμάτων συνεργατών με τους Ρώσους, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στον κρατικό μηχανισμό. Ο Ιβάν Μπακάνοφ μέχρι και πριν από λίγες ώρες ήταν επικεφαλής της υπηρεσίας SBU, αρμόδιας για την εσωτερική ασφάλεια. Η εσωτερική κατηγορία που επιβαρύνει τον πρώην διοικητή ασφαλείας και τη γενική εισαγγελέα είναι ότι πολλοί υπάλληλοι των υπηρεσιών των οποίων ηγούνται συνεργάζονται με τους Ρώσους.

Πρέπει να επισημανθεί πως ο Ιβάν Μπακάνοφ είναι παιδικός φίλος του Προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ενώ η γενική εισαγγελέας Ιρίνα Βενεντίκτοβα διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στον συντονισμό προσαγωγής σε δίκες Ρώσων εγκληματιών πολέμου.

Για να έχουμε μια σαφή εικόνα ως προς το τι ακριβώς συμβαίνει στις κρατικές υπηρεσίες της Ουκρανίας, βρίσκονται σε εξέλιξη 651 δικαστικές έρευνες που αφορούν συνεργασία Ουκρανών αξιωματούχων με Ρώσους ή υποθέσεις εσχάτης προδοσίας. Όλες αυτές οι υποθέσεις αφορούν σημαντικές κρατικές υπηρεσίες ασφαλείας και νομικές υπηρεσίες του κράτους και, βεβαίως, την ουκρανική Δικαιοσύνη. Κατά την προεδρία της Ουκρανίας, τουλάχιστον 60 δημόσιοι υπάλληλοι που ανήκουν είτε στη Γενική Εισαγγελία είτε στην Υπηρεσία Εσωτερικής Ασφαλείας βρίσκονται αυτή τη στιγμή στις κατεχόμενες από τις ρωσικές δυνάμεις περιοχές και συνεργάζονται μαζί τους ενάντια στα συμφέροντα του ουκρανικού κράτους.

«Περισσότεροι από 60 εργαζόμενοι στο Γραφείο της εισαγγελέως και στην Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας παρέμειναν στα κατεχόμενα εδάφη και εργάζονται εναντίον του κράτους μας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ζελένσκι και είπε ότι τα αδικήματα αυτά «εγείρουν πολύ σοβαρά ερωτήματα» για τους επικεφαλής των υπηρεσιών. «Το καθένα από αυτά τα ερωτήματα θα λάβει την κατάλληλη απάντηση», κατέληξε.