Η Gazprom διακόπτει την παροχή φυσικού αερίου στη Γερμανία

Η Ρωσία κλείνει οριστικά σήμερα την στρόφιγγα παροχής φυσικού αερίου από τον αγωγό Nordstream 1 προς τη Γερμανία εξαιτίας των προβλημάτων που προέκυψαν από την επιβολή των αντιρωσικών κυρώσεων.

Η Gazprom σε επιστολή της προς το γερμανικό Δημόσιο ανακοινώνει την απόφαση διακοπής της ροής φυσικού αερίου στο σύνολο του NordStream 1 επικαλούμενη τους «εξαιρετικός λόγους» και τα προβλήματα συντήρησης του αγωγού τα οποία προκλήθηκαν από τις δυτικές κυρώσεις στη Ρωσία.

Η πραγματική αιτία ωστόσο είναι ότι η Γερμανία έσπαγε το ρωσικό εμπάργκο στην Πολωνία και την εφοδίαζε με φυσικό αέριο. ενώ το ίδιο ισχύει και για την Ελλάδα:

Η Μόσχα καταλογίζει στην Αθήνα ότι παραβιάζει τις ρωσικές αντι-κυρώσεις στη Σόφια και την εφοδιάζει παρά την ρωσική απαγόρευση με το 60% των ποσοτήτων που χρειάζεται η Βουλγαρία, παίρνοντας επιπλέον ποσότητες από τον TurkishStream από αυτές που χρειάζεται η Ελλάδα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, στην επιστολή – την οποία έχει στη διάθεση του- αναφέρεται ότι η Gazprom, η οποία έχει το μονοπώλιο στις εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου μέσω αγωγών, δεν μπορούσε να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις προμήθειας λόγω «έκτακτων» περιστάσεων, τις οποίες δεν μπορεί να θέσει υπό έλεγχο λόγω του εμπάργκο που έχει δημιουργήσει αδυναμία συντήρησης του δικτύου.

Ανεπίσημες πηγές της Gazprom στην Μόσχα ανέφεραν στο defencenet.ru «ότι η Γερμανία έχει επιβάλει κυρώσεις οι οποίες μας έχουν δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στην ομαλή διακίνηση των ροών του φυσικού αερίου. Εξ’ αυτού του λόγου και η απόφαση».

Επίσης κυβερνητική πηγή ανέφερε ότι: «η πολιτική της Γερμανίας απέναντι στο ρωσικό λαό είναι απόλυτα εχθρική. Για παράδειγμα δεν καταλαβαίνουμε γιατί στέλνουν τα ελληνικά όπλα που είχαμε εγκρίνει να δοθούν στον Στρατό της Ελλάδας το 1993 (υπονοεί τα ΒΜΡ-1) στους Ουκρανούς».

Σύμφωνα με το Reuters, που επικαλείται επιστολή με ημερομηνία 14 Ιουλίου η οποία ήρθε σε γνώση του πρακτορείου, ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός επικαλείται έκτακτες περιστάσεις εκτός του ελέγχου του.

Εμπορική πηγή που επικαλείται το Reuters δήλωσε ότι η επιστολή αφορούσε προμήθειες μέσω του αγωγού Nord Stream 1, μιας σημαντικής οδού εφοδιασμού προς τη Γερμανία – και όχι μόνο.

Αγωνία για την 21η Ιουλίου

Η επίκληση ανωτέρας βίας, που χρησιμοποιείται όταν μια επιχείρηση πλήττεται από κάτι που δεν μπορεί να ελέγξει, θα κλιμακώσει πιθανότατα τις εντάσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης ενώ δεν αποκλείεται να εντείνει τον πανικό που επικρατεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το ενδεχόμενο να μην αποκατασταθεί η ροή στον Nord Stream 1 στις 21 Ιουλίου, οπότε βάσει του πλάνου ολοκληρώνονται οι προγραμματισμένες εργασίες συντήρησης του αγωγού.

Άλλωστε η Μόσχα έχει ήδη προειδοποιήσει ότι οι ροές στον αγωγό που μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία στη Γερμανία και την ΕΕ μέσω Βαλτικής, δεν θα αποκατασταθούν πλήρως μέχρι την επιστροφή και επανεγκατάσταση στον σταθμό συμπίεσης της Portovaya ενός αεριοστροβίλου της Siemens Energy που είχε σταλεί στον Καναδά για συντήρηση.

Σε αναζήτηση αερίου από το Αζερμπαϊτζάν

Στο μεταξύ, σε αναζήτηση περισσότερου φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν έχει επιδοθεί η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε τη Δευτέρα κατά την επίσκεψή της στο Αζερμπαϊτζάν ότι το μπλοκ σκοπεύει να διπλασιάσει τις παραδόσεις φυσικού αερίου από αυτή τη χώρα, εν μέσω της συνεχιζόμενης ενεργειακής κρίσης που προκαλείται από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Η ΕΕ στρέφεται σε πιο αξιόπιστους προμηθευτές ενέργειας. Με τη σημερινή συμφωνία δεσμευόμαστε… να διπλασιάσουμε τις προμήθειες φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν στην ΕΕ», έγραψε η φον ντερ Λάιεν στο Twitter.

«Καμπανάκι» από ΙΕΑ – Μόνη λύση, η δραστική μείωση της χρήσης φυσικού αερίου

Σήμερα, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) ξεκαθάρισε πως η άμεση και δραστική μείωση της χρήσης φυσικού αερίου αποτελεί τη λύση για την Ευρώπη, τονίζοντας πως θα πρέπει να προετοιμαστούμε για έναν «μακρύ και δύσκολο χειμώνα».

Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής του IEA Φατίχ Μπιρόλ επεσήμανε ότι μπορεί η Γηραιά Ήπειρος να έχει σημειώσει κάποια πρόοδο διαφοροποιώντας την ενεργειακή της εξάρτηση από τη Ρωσία, ωστόσο οι ροές από τη συγκεκριμένη χώρα στο εγγύς μέλλον παραμένουν εξαιρετικά αβέβαιες, χωρίς να αποκλείεται μια πλήρης διακοπή.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, το «καμπανάκι» του Μπιρόλ έρχεται καθώς ένα σοβαρό κύμα καύσωνα επιδεινώνει τη ενεργειακή κρίση της Ευρώπης, δημιουργώντας μη αναμενόμενη ζήτηση για παραγωγή αερίου, προκειμένου να διατηρηθούν δροσερές οι οικίες και οι επιχειρήσεις.

Οι ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας είναι ιδιαίτερα περιορισμένες, καθώς ο θερμός αέρας μειώνει την αιολική ενέργεια, η άνοδος της θερμοκρασίας του νερού μειώνει την παραγωγή από πυρηνικούς σταθμούς και η πτώση της στάθμης των ποταμών δημιουργεί προβλήματα στην παροχή άνθρακα.