Κατάρρευσε και η κυβέρνηση της Εσθονίας

Συνεχίζεται το ντόμινο κατάρρευσης των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων που έχουν ακολουθήσει αντι-ρωσική πολιτική με τελευταία αυτή της Εσθονίας η οποία ήδη σύσσωμη έχει παραιτηθεί.

Πρόκειται για την πέμπτη κυβερνητική πτώση και όπως όλα δείχνουν το φθινόπωρο το φαινόμενο θα κορυφωθεί.

Είχαν προηγηθεί Βρετανία (παραίτηση Τζόνσον), Βουλγαρία, Γαλλία (κυβερνήσεις μειοψηφίας), Ιταλία (παραίτηση Ντράγκι αν και ακόμη μη αποδεκτή από τον Ιταλό πρόεδρο).

Η πρωθυπουργός της Εσθονίας Κάγια Κάλλας  έγραψε στο Twitter: «Θα σχηματίσω νέα κυβέρνηση. Σύμφωνα με το σύνταγμα, μόλις ανακοίνωσα ότι η σημερινή κυβέρνηση θα παραιτηθεί», ενώ ενημέρωσε και επίσημα την κυβέρνηση για την απόφασή της.

Η Κάλλας, η οποία ηγείται του κεντροδεξιού Μεταρρυθμιστικού Κόμματος, πρότεινε τη σύγκληση έκτακτης συνεδρίασης του Κοινοβουλίου όπου ζήτησε εντολή για τον νέο κυβερνητικό συνασπισμό της με το συντηρητικό Isamaa και το αντιπολιτευόμενο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα.

Ο νέος συνασπισμός στην Εσθονία ψήφισε για τον εκ νέου διορισμό της πρωθυπουργού Κάγια Κάλας, με την ελπίδα ότι θα παραμείνει στην εξουσία έως τις εκλογές του Μαρτίου του 2023.

Η Εσθονή πρωθυπουργός θέλει να διατηρηθεί η ίδια αντι-ρωσική αποστολή όπως ακριβώς και τα δυτικά κέντρα τα οποία την υποστηρίζουν. Η ακρίβεια όμως και ο πληθωρισμός είναι αμείλικτοι.

Η κυβερνητική κρίση στην Εσθονία κορυφώθηκε τον Ιούνιο, όταν η Κάλλας έδιωξε το αριστερό Κεντρώο Κόμμα από τον δικομματικό κυβερνητικό συνασπισμό.

Η σύγκρουση αυξήθηκε λόγω διαφωνιών σχετικά με τις δαπάνες και τις πολιτικές κοινωνικής πρόνοιας την εποχή που οι δαπάνες των εσθονικών νοικοκυριών αυξάνονταν λόγω του υψηλού πληθωρισμού.

Τα ποσοστά πληθωρισμού σε αυτή τη χώρα της Βαλτικής είναι από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη, φθάνοντας το 22% τον Ιούνιο, με βάση τα στοιχεία της Eurostat.

«Η Εσθονία ήταν σε καλά χέρια», δήλωσε η Κάλλας, υπογραμμίζοντας τις προκλήσεις του COVID-19, τον πόλεμο στην Ουκρανία και την ενεργειακή κρίση.

Οι συνεχιζόμενες αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων που συμπαρασύρουν και τις τιμές των τροφίμων απόρροια των ανοήτων  αντιρωσικών κυρώσεων της Δύσης για χάρη του Κιέβου είναι αυτές που «σκοτώνουν» τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.