Έντονες αντιδράσεις για το διορισμό Πέτρου Αγαθαγγέλου στον ΟΑΥ

Η απόφαση του Υπυργικού Συμβουλίου να διορίσει τον πρόεδρο του ΠΙΣ Πέτρο Αγαθαγγέλου στον ΟΑΥ προκάλεσε έντονες αντιδράσεις ενώ αρκετοί μίλησαν και διαπλοκή καθότι ο κ. Αγαθαγγέλου ήταν εκ των πολέμιων του ΓεΣΥ.

Η ΠΑΣΥΔΥ θεωρεί αχρείαστη ενέργεια τον διορισμό του Πέτρου Αγαθαγγέλου στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΥ και χαρακτηρίζει δικαιολογημένες τις εκδηλούμενες αντιδράσεις από οργανωμένα κοινωνικά σύνολα. 

Σε ανακοίνωση, η ΠΑΣΥΔΥ εκτιμά ότι, «πέραν των διαχρονικά γνωστών θέσεων του κ. Αγαθαγγέλου σε σχέση με το ΓεΣΥ και των συνακόλουθων αρνητικών συμβολικά μηνυμάτων από την ενέργεια αυτή, και επί της ουσίας του θέματος ενδέχεται να υπάρχει ασυμβίβαστο, αφού ένας πάροχος υγείας, που δεν είναι συμβεβλημένος με το ΓεΣΥ, θα αποφασίζει για τις αμοιβές άλλων παρόχων υγείας».

Πόση διαπλοκή

Την παραίτησή της από το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) υπέβαλε την Παρασκευή η Μελίνα Πύργου, αντιδρώντας στην απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να διορίσει τον Πρόεδρο του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, Πέτρο Αγαθαγγέλου, ως εκπρόσωπο της ΟΕΒ.

Σε ανάρτηση της στο τουίτερ, η κ. Πύργου, η οποία ήταν ένα από τα πρόσωπα που είχαν διοριστεί ως εκπρόσωποι της Κυβέρνησης, αναφέρει πως  πως υπέβαλε την παραίτησή της ως διαμαρτυρία για τον διορισμό του Δρ Αγαθαγγέλου, θέτοντας, μάλιστα, και ζήτημα διαπλοκής.

 «Άνθρωπος που πολέμησε το ΓεΣΥ και αντιπροσωπεύει τους γιατρούς- κυρίως αυτούς εκτός ΓεΣΥ, να είναι τώρα στο ΔΣ… Πόση διαπλοκή;», διερωτάται στην ανάρτηση της.

Εξάλλου ο πρώην Υπουργός Υγείας Γιώργος Παμπορίδης σε ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφέρει ότι “έβαλαν την αλεπού στο κοτέτσι”.

Ο ΟΣΑΚ

Ο διορισμός του Πέτρου Αγαθαγγέλου στο διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) επιβεβαιώνει τις ανησυχίες της, λέει η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ) σε ανοικτή επιστολή που απευθύνει προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

Η ΟΣΑΚ σημειώνει ότι η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για διορισμό του προέδρου του ΠΙΣ, Πέτρου Αγαθαγγέλου, στο ΔΣ του ΟΑΥ, “δεν είναι παρά το αποκορύφωμα μιας σειράς ενεργειών, αποφάσεων και καθυστερήσεων από πλευράς της Κυβέρνησής σας τον τελευταίο ένα χρόνο, για θέματα τα οποία αφορούν την εξέλιξη και τον εκσυγχρονισμό του τομέα της Υγείας στην Κύπρο γενικά”.

Προστίθεται ότι η απόφαση αποτελεί “την πλήρη επιβεβαίωση των ανησυχιών μας αλλά και των όσων συζητούνται μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα, μεταξύ όλων των εμπλεκομένων στον τομέα της Υγείας”.

Η ΟΣΑΚ αναφέρει ότι ο πρόεδρος του ΠΙΣ το 2018 καλούσε δημόσια γιατρούς της Κύπρου να μην ενταχθούν στο ΓεΣΥ, ενώ τον Ιανουάριο του 2019 εξέδωσε ανακοίνωση διά της οποίας καλούσε τα μέλη του Συμβουλίου Ιατρικού Σώματος (ΣΙΣ) “να μην συμμετάσχουν στο προτεινόμενο σχέδιο”.

“Γνωρίζουμε ότι η Κυβέρνησή σας θα επικαλεστεί γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα βάσει της οποίας ο διορισμός του προέδρου του ΠΙΣ στο διοικητικό συμβούλιο του ΟΑΥ δεν συνιστά σύγκρουση συμφέροντος”, προσθέτει η επιστολή.

Η ΟΣΑΚ διερωτάται πώς γίνεται, ο Γενικός Εισαγγελέας “πέρσι τέτοια εποχή να γνωμάτευσε και να χαρακτήρισε την παρουσία των εκτός ΓεΣΥ γιατρών στα νοσοκομεία που είναι συμβεβλημένα με το ΓεΣΥ παράνομη, και φέτος να γνωματεύει ότι η παρουσία ενός εκτός ΓεΣΥ γιατρού στο συμβούλιο το οποίο λαμβάνει αποφάσεις για το Σύστημα, είναι νόμιμη”.

Σημειώνει περαιτέρω ότι η σύνθεση του συμβουλίου του ΟΑΥ σκοπίμως ορίστηκε να αποτελείται από εκπροσώπους μόνο αυτών που εισφέρουν στο ΓεΣΥ και όχι αυτών που πληρώνονται από το ΓεΣΥ, προσθέτοντας ότι θεωρεί τη συμμετοχή των γιατρών στο συμβούλιο του ΟΑΥ άδικη και διερωτάται αν θα έπρεπε να συμμετέχουν και να αποφασίζουν για τις αμοιβές τους στο ΓεΣΥ και οι υπόλοιποι επαγγελματίες/πάροχοι υπηρεσιών υγείας στο ΔΣ του Οργανισμού.

Η ΟΣΑΚ υπογραμμίζει ότι ο εκσυγχρονισμός του τομέα της Υγείας μακράν απέχει από τις προθέσεις της Κυβέρνησης, η οποία σκέφτεται να τροποποιήσει τον νόμο για τη λειτουργία της Εθνικής Αρχής Ηλεκτρονικής Υγείας, ώστε η Εθνική Αρχή Ηλεκτρονικής Υγείας να υπαχθεί στο Υφυπουργείο Καινοτομίας, κάτι που καθυστερεί τη μεταρρύθμιση. 

Επιπλέον, αναφέρει ότι το νομοσχέδιο για τη λειτουργία πανεπιστημιακών νοσοκομείων “εδώ και μήνες βρίσκεται στα συρτάρια του Υπουργείου Υγείας”, προσθέτοντας ότι η Κύπρος παραμένει η μοναδική χώρα στον κόσμο η οποία διαθέτει ιατρικές σχολές αλλά δεν διαθέτει πανεπιστημιακό νοσοκομείο.

Η Ομοσπονδία τονίζει ότι η Συντονιστική Επιτροπή για τη λειτουργία του Εθνικού Κέντρου Κλινικής Τεκμηρίωσης παραμένει αδρανής, καθώς ο ΠΙΣ δεν έχει ορίσει ακόμα τον εκπρόσωπό του. Ακόμη, στα συρτάρια του Υπουργείου Υγείας βρίσκεται εδώ και μήνες ο διαγωνισμός για την αγορά υπηρεσιών από εμπειρογνώμονες οι οποίοι θα βοηθήσουν στη λειτουργία του Κέντρου. Αυτό θα οδηγήσει στην απώλεια €3 εκατ. που έχουν εξασφαλιστεί από ευρωπαϊκά ταμεία προς τον σκοπό αυτό, επισημαίνεται.

Περαιτέρω σημειώνει ότι το Υπουργείο Υγείας “ξεκοίλιασε το νομοσχέδιο και τον θεσμό του Συνηγόρου του Ασθενούς”, προσθέτοντας ότι αναμένει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να ορίσει εκ νέου συνάντηση με την ΟΣΑΚ.

Επισημαίνεται ότι η Κυβέρνηση τον Ιούλιο του 2021 έλαβε γνωμάτευση από τον Γενικό Εισαγγελέα ότι συνιστούσε παρανομία η πρόνοια βάσει της οποίας οι εκτός ΓεΣΥ γιατροί θα είχαν το δικαίωμα να εργάζονται σε εντός ΓεΣΥ νοσοκομεία. Ωστόσο, όπως αναφέρει η επιστολή, η Κυβέρνηση τοποθετήθηκε επίσημα απευθυνόμενη προς τον ΟΑΥ για άρση της παρανομίας στις 21 Ιουνίου 2022.

Το Υπουργείο Οικονομικών, κατόπιν απόφασης που έλαβε τον Απρίλιο του 2022, κατέβαλε στον ΟΑΥ μέρος των οφειλών του τον Ιούνιο του 2022, ενώ ο διακανονισμός των χρεών του ΟΑΥ εξακολουθεί να βρίσκεται σε εκκρεμότητα, σύμφωνα με την επιστολή.

“Το Υπουργείο Υγείας εξακολουθεί να αγοράζει υπηρεσίες από νοσηλευτήρια μη εντεταγμένα στο ΓεΣΥ φορτώνοντας στον φορολογούμενο πολίτη εκατομμύρια ευρώ”, αναφέρει η επιστολή, προσθέτοντας ότι η Κυβέρνηση “απαίτησε από τον ΟΑΥ να καταβάλει τα εκατομμύρια αυτά στο Υπουργείο Υγείας τη στιγμή μάλιστα που στο Προεδρικό έχει γίνει καταγγελία για διαδικασίες που μάλλον συνιστούν ρουσφέτι”.

Παρά τη δέσμευση του Προέδρου Αναστασιάδη ότι, αν χρειαζόταν, η Κυβέρνηση θα κατέβαλλε €40 εκατομμύρια για την εξασφάλιση των καινοτόμων θεραπειών που χρειάζονται οι Κύπριοι ασθενείς, ωστόσο η Κυβέρνηση όχι μόνο δεν ενίσχυσε τον ΟΑΥ για την εξασφάλιση των θεραπειών αλλά απαίτησε από τον Οργανισμό και επιπρόσθετα κονδύλια, τονίζει η ΟΣΑΚ.

Επιπρόσθετα, αναφέρει ότι το Υπουργείο Υγείας δεν έχει ανταποκριθεί στην πρόταση της ΟΣΑΚ “που θα απεγκλωβίσει τον ΟΑΥ από τις χρονοβόρες διαδικασίες που απαιτούνται για την ένταξη καινοτόμων φαρμάκων στο ΓεΣΥ”. 

Η ΟΣΑΚ επισημαίνει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Υπουργός Υγείας φέρουν “ακεραία την ευθύνη για την στασιμότητα που παρατηρείται σε όλα σχεδόν τα ανοικτά ζητήματα της Υγείας”.

“Το οργανωμένο κίνημα των ασθενών δεν θα επιτρέψει σε κανέναν, περιλαμβανομένης της Κυβέρνησής σας, να καταστρέψει ό,τι με κόπο κέρδισαν οι Κύπριοι πολίτες”, καταλήγει η επιστολή. 

ΔΕΟΚ

Κατά του διορισμού του Πέτρου Αγαθαγγέλου στο Δ.Σ. του ΟΑΥ τάσσεται η ΔΕΟΚ, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της.

Σημειώνεται ότι ο διορισμός του Προέδρου του ΠΙΣ, Πέτρου Αγαθαγγέλου, στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΥ “δεν συνιστά πράξη πολιτικής ευθύνης αλλά πολιτική πράξη που υπονομεύει και καταστρατηγεί το ίδιο το πνεύμα και την φιλοσοφία του ΓεΣΥ”.

Εκτός από το ασυμβίβαστο και το θέμα της σύγκρουσης συμφερόντων που παραβιάζουν ευθέως τον τύπο και το πνεύμα της νομοθεσίας, θα έπρεπε να ληφθεί σοβαρά υπ’ όψιν και το σοβαρό ηθικό κώλυμα συμμετοχής στο Δ.Σ. του ΟΑΥ ενός ανθρώπου που δεν πιστεύει και δεν στηρίζει τις βασικές αρχές, την φιλοσοφία και την αρχιτεκτονική του ΓεΣΥ, προστίθεται.

“Οι θέσεις της ΟΕΒ την οποία θα εκπροσωπεί ο κύριος Αγαθαγγέλου στον ΟΑΥ είναι γνωστές”, επισημαίνει η ΔΕΟΚ, η οποία προειδοποιεί ότι δεν θα επιτρέψει μεθοδεύσεις που θα αντιστρατεύονται την φιλοσοφία και τον μονοασφαλιστικό χαρακτήρα του ΓεΣΥ.

Το Γενικό Σχέδιο Υγείας δημιουργήθηκε για να καλύψει τις ανάγκες των πολιτών αυτού του τόπου και όχι για να ικανοποιήσει τα συμφέροντα των μεγαλογιατρών και των ασφαλιστικών εταιρειών, καταλήγει η ανακοίνωση.

Τι απαντά ο Πρόεδρος

Ο διορισμός του Δρος Πέτρου Αγαθαγγέλου έγινε υπό την ιδιότητα του ως Προέδρου του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, που εκπροσωπεί και το 95% του συνόλου των Ιδιωτών γιατρών που είναι ενταγμένοι στο ΓεΣΥ, και ως εκπροσώπου της ΟΕΒ και όχι στη βάση των απόψεων που εξέφρασε στο παρελθόν, σημειώνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης σε γραπτή του δήλωση, απαντώντας σε επικριτικά σχόλια για τον διορισμό του Προέδρου του ΠΙΣ στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΥ.

“Με θλίβει, γιατί κάποιοι εμφανίζονται ως υπέρμαχοι του ΓεΣΥ αγνοώντας ότι ήταν η δική μου αποφασιστικότητα και βούληση που οδήγησε, ύστερα από δεκαετίες, στην ιστορική εισαγωγή του νέου συστήματος Υγείας”, προσθέτει στη γραπτή του δήλωση ο Πρόεδρος.

Επιπλέον, σημειώνει ότι το ΔΣ του ΟΑΥ αποτελείται από 13 μέλη και “είναι το ελάχιστον ατυχές, κάποιοι να ισχυρίζονται ότι ο διορισμός ενός μέλους, που εξέφρασε στο παρελθόν αντίθετες απόψεις, θα οδηγήσει δήθεν το ΓεΣΥ σε κατάρρευση ή θα αλλοιώσει τη δομή και τη φιλοσοφία του. Δεν ανέμενα τέτοια υποτιμητική αναφορά για τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ του ΟΑΥ”, προσθέτει.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρει περαιτέρω ότι το ΚΕΒΕ και η ΟΕΒ εκπροσωπούνται στο Συμβούλιο του ΟΑΥ, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου από την έναρξη ισχύος του ΓΕΣΥ, χωρίς ποτέ να παρατηρηθεί η όποια προσπάθεια αλλοίωσης της φιλοσοφίας του ΓΕΣΥ.

“Θέλω να επαναλάβω με τον πλέον αυστηρό τρόπο, πως δεν θα ανεχθώ από τον οποιονδήποτε έστω και να αποπειραθεί να αλλοιώσει τη φιλοσοφία του ΓεΣΥ, ούτε βεβαίως να αμφισβητεί τις προθέσεις μου. Ο λαϊκισμός δεν είναι ό,τι απαιτείται για να διορθωθούν αδυναμίες που παρουσιάζονται σε μια πρωτόγνωρη μεταρρύθμιση που ευρίσκεται υπό υλοποίηση”, καταλήγει ο Πρόεδρος.