ΟΑΥ:Εντάσσονται νέα φάρμακα στο ΓεΣΥ για το διαβήτη τύπου 2

Από την Παρασκευή θα είναι διαθέσιμα από το ΓεΣΥ νέα φάρμακα για αντιμετώπιση του σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ).

Όπως αναφέρεται, πρόκειται για φάρμακα της κατηγορίας των SGLT-2 αναστολέων, για ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2: FORXIGA TABLET 10MG, INVOKANA TABLET 100MG και INVOKANA TABLET 300MG, JARDIANCE TABLET 10MG και JARDIANCE TABLET 25MG, STEGLATRO TABLET 15MG και STEGLATRO TABLET 5MG, SYNJARDY TABLET 12.5MG/1000MG, SYNJARDY TABLET 12.5MG/850MG, SYNJARDY TABLET 5MG/1000MG, SYNJARDY TABLET 5MG/850MG, VOKANAMET TABLET 150MG/1000MG,VOKANAMET TABLET 150MG/850MG, VOKANAMET TABLET 50MG/1000MG, VOKANAMET TABLET 50MG/850MG και XIGDUO TABLET 5MG/1000MG, XIGDUO TABLET 5MG/850MG.

Επισημαίνεται ότι η συνταγογράφηση μέσω του Συστήματος Πληροφορικής του ΓεΣΥ των πιο πάνω φαρμακευτικών προϊόντων θα είναι δυνατή εφόσον γίνεται από Προσωπικούς Iατρούς ενηλίκων, γηρίατρους και ενδοκρινολόγους και οι δικαιούχοι πληρούν τα κριτήρια του πρωτοκόλλου.

Παρακαλούνται οι δικαιούχοι όπως επικοινωνήσουν με τον θεράποντα ιατρό τους προκειμένου να ενημερωθούν κατά πόσο πληρούν τα εν λόγω κριτήρια.

Αποζημίωση της ενδοϋαλοειδικής χορήγησης και του κόστους του φαρμακευτικού προϊόντος Avastin (Bevacizumab)

—————-

Ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας ενημερώνει επίσης τους δικαιούχους ότι τόσο η ενδοϋαλοειδική χορήγηση όσο και το κόστος του φαρμακευτικού προϊόντος Avastin (Bevacizumab) αποζημιώνονται πλήρως από το ΓεΣΥ, εφόσον πληρούνται τα κριτήρια που έχουν τεθεί από τον Οργανισμό. 

Συγκεκριμένα, το εν λόγω φαρμακευτικό προϊόν περιλαμβάνεται στα φαρμακευτικά προϊόντα που αποζημιώνει ο Οργανισμός μετά από υποβολή αιτήματος  για προέγκριση, στη βάση των πιο κάτω ενδείξεων: Ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας υγρού τύπου, οίδημα ωχράς κηλίδας μετά από απόφραξη φλέβας αμφιβληστροειδούς, διαβητικό οίδημα της ωχράς κηλίδας, διαβητική Αμφιβληστροειδοπάθεια.

Ως εκ τούτου, σημειώνεται, σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται η χρέωση των δικαιούχων για το κόστος του φαρμακευτικού προϊόντος ή την ενδοϋαλοειδική χορήγηση του εν λόγω προϊόντος, εφόσον η χορήγηση αφορά μία από τις πιο πάνω ενδείξεις που καλύπτει ο Οργανισμός.