Οργή και αντιδράσεις για την απόφαση να αφεθεί ελεύθερος ο Λιγνάδης

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε η απόφαση του δικαστηρίου να αφεθεί ελεύθερος ο βιαστής Δ.Λιγνάδης καθώς το δικαστήριο, παρότι τον καταδίκασε σε 12ετή κάθειρξη για δύο βιασμούς ανηλίκων, έδωσε αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση.

Ήδη από χθες το απόγευμα, αμέσως μόλις η πρόεδρος ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε η δίκη, ο Δημήτρης Λιγνάδης υπέγραψε το σχετικό κείμενο της έφεσης και πλέον αναμένει να δρομολογηθεί το θέμα της καταβολής εγγύησης των 30 χιλιάδων ευρώ που όρισε το δικαστήριο, ώστε να λάβει το αποφυλακιστήριο. Μέχρι ο σκηνοθέτης να δικαστεί ξανά σε δεύτερο βαθμό, θα πρέπει να δίνει το «παρών» τρεις φορές το μήνα στο αστυνομικό τμήμα, ενώ του απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα.

Η απόφαση για τη χορήγηση ανασταλτικού αποτελέσματος στην έφεση,-όπως και πολλές άλλες επί μέρους αποφάσεις του δικαστηρίου- ελήφθη κατά πλειοψηφία. Η πρόεδρος, μία σύνεδρος και δύο ένορκοι, ένας άνδρας και μία γυναίκα, ψήφισαν υπέρ του να αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο καταδικασθείς, ενώ η έτερη σύνεδρος και δύο γυναίκες ένορκοι είχαν την άποψη ότι ο Δημήτρης Λιγνάδης θα πρέπει να εκτίσει την ποινή του μέχρι το Εφετείο.

Η απόφαση προκάλεσε αντιδράσεις εντός και εκτός της δικαστικής αίθουσας από φίλους των καταγγελλόντων και άτομα που είχαν έρθει για να τους υποστηρίξουν. Ακούστηκαν φράσεις όπως «ντροπή» και «είστε ξεφτίλες», ενώ προπηλακίστηκαν η Ελένη Κούρκουλα και ο πρώην σύζυγός της Διονύσης Παναγιωτάκης, οι οποίοι είχαν έρθει για να συμπαρασταθούν στον Δημήτρη Λιγνάδη.

Η απόφαση

Το δικαστήριο ολοκλήρωσε την πρώτη διάσκεψή του επί της ενοχής ή μη του κατηγορούμενου σε τρεισήμισι ώρες. Έκρινε τον Δημήτρη Λιγνάδη ένοχο για δύο βιασμούς, ενώ τον αθώωσε για άλλους δύο, χωρίς όμως -ως είθισται- να γίνει αναφορά στο σκεπτικό της απόφασης.
Ο εισαγγελέας είχε προτείνει την ενοχή του σκηνοθέτη για τρεις βιασμούς, ενώ όπως φάνηκε από την απόφαση με τον τρόπο που εκφωνήθηκε, η πρόεδρος και η ίδια σύνεδρος κάθε φορά ψήφιζαν υπέρ της αθώωσης του Δ.Λιγνάδη.

Οι καταγγέλλοντες άκουσαν την απόφαση δακρυσμένοι από συγκίνηση, ενώ ο σκηνοθέτης παρέμεινε ψύχραιμος και ατάραχος.

Σε ότι αφορά τις δύο καταδίκες, η απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία.

Για την καταγγελία του Σ., ενός νεαρού Αιγύπτιου, ο οποίος έχει καταθέσει ότι βιάστηκε από τον σκηνοθέτη στα 17 του, όταν είχαν πάει μαζί στην Επίδαυρο τον Ιούλιο του 2015, το δικαστήριο έκρινε ένοχο τον σκηνοθέτη με οριακή πλειοψηφία 4-3. Πρόεδρος, σύνεδρος και ο μοναδικός άνδρας ένορκος ψήφισαν υπέρ της αθώωσης λόγω αμφιβολιών.

Για την καταγγελία του Π. ο οποίος κατάγεται από την Ουκρανία και έχει καταγγείλει ότι σε ηλικία 17 ετών την ίδια χρονιά με τον Σ. βιάστηκε από τον σκηνοθέτη, ενώ ήταν φιλοξενούμενος στο διαμέρισμα του Μεταξουργείου, το δικαστήριο αποφάσισε ενοχή με πλειοψηφία 5-2 με την πρόεδρο και την ίδια δικαστή να μειοψηφούν λόγω αμφιβολιών.

Για τις άλλες δύο καταγγελίες ο σκηνοθέτης κρίθηκε αθώος.

Για την υπόθεση του Α. του νεαρού Αιγύπτιου, ο οποίος κατήγγειλε ότι βιάστηκε σε ηλικία 15 ετών, το δικαστήριο κατά πλειοψηφία 5-2 έκρινε αθώο τον κατηγορούμενο λόγω αμφιβολιών, με δύο γυναίκες ενόρκους να εκφράζουν διαφορετική άποψη.

Σε ό,τι αφορά τον Δ. έναν ενήλικα 38 ετών, ο οποίος είχε μηνύσει τον σκηνοθέτη για βιασμό, αλλά δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο, η απόφαση να αθωωθεί ο Δ.Λιγνάδης ήταν ομόφωνη.

Αυτό το σκέλος της απόφασης, όπως και εκείνο της μη χορήγησης του ελαφρυντικού του πρότερου σύννομου βίου ήταν τα μόνα που ελήφθησαν ομοφώνως και με σύμφωνη εισαγγελική πρόταση.

Ακόμα και για το δεύτερο ελαφρυντικό της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς που ζήτησε η πλευρά Λιγνάδη, η απορριπτική απόφαση ήταν κατά πλειοψηφία 5-2.

Οι ποινές

Οι διαφορετικές απόψεις δικαστών, ενόρκων και εισαγγελέα φάνηκαν και κατά το στάδιο επιμέτρησης της ποινής.

Ο εισαγγελέας πρότεινε κάθειρξη δώδεκα ετών για κάθε μια από τις δύο πράξεις. Η έδρα κατά πλειοψηφία αποφάσισε δέκα έτη για τον ένα βιασμό και πέντε έτη για τον άλλον, με μέλη της σύνθεσης που μειοψήφησαν να ζητούν μικρότερες ποινές.
Τελικά, κατά συγχώνευση η τελική ποινή διαμορφώθηκε στα δώδεκα έτη κάθειρξη.

Μηνύσεις για ψευδή κατάθεση

Λίγο πριν πέσει η αυλαία της δίκης, η πρόεδρος ανακοίνωσε ότι το δικαστήριο διαβιβάζει στην Εισαγγελία τις μηνύσεις που έχει υποβάλει ο Δημήτρης Λιγνάδης σε βάρος των καταγγελλόντων και άλλων μαρτύρων, τους οποίους κατηγορεί για ψευδή κατάθεση.

Παράλληλα, το δικαστήριο αποφάσισε η Εισαγγελία να διερευνήσει εάν έχει πλαστογραφηθεί η υπογραφή του καταγγέλλοντα Δ. σε εξουσιοδότηση που προσκομίστηκε στη δίκη από τον δικηγόρο του.

Τέλος, αποφασίστηκε να μην αποδοθούν στον Δημήτρη Λιγνάδη κατασχεθέντα αντικείμενα, όπως το κινητό τηλέφωνο και ο φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής, ενώ αφαίρεσε το χρόνο της προφυλάκισης του κατηγορούμενου από την ποινή που του επέβαλε.

O συνήγορος του βιαστή Δ.Λιγνάδη, Α.Κούγιας αναφέρει σε δήλωσή του ότι «Υποχρεωτικά δόθηκε αναστολή εκτέλεσης της ποινής στον Δημήτρη Λιγνάδη γιατί έπρεπε να εφαρμοστεί νόμος που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν κυβέρνηση.»

Και παραθέτοντας το «υποχρεωτικό» του πράγματος παρέθεσε τους λόγους που το δικαστήριο με 4 ψήφους έναντι 3 (μειοψήφησαν μία τακτική δικαστής και δύο λαϊκοί) κατά την εκτίμησή του έπρεπε «υποχρεωτικά να τον αφήσει ελεύθερο» γιατί κατά την δική του  εκτίμησή πάντα (και βέβαια κατά την εκτίμηση της πλειοψηφίας του δικαστηρίου):

1) έχει μόνιμη και γνωστή κατοικία στην Ελλάδα,

2) δεν είναι ύποπτος φυγής,

3) δεν έχει προετοιμάσει τη φυγή του στο εξωτερικό,

4) δεν είναι φυγόποινος,

5) δεν είναι φυγόδικος,

6) δεν έχει καταδικαστεί για κακούργημα και

7) δεν υπάρχει φόβος να διαπράξει, εάν μείνει ελεύθερος, εγκλήματα

Το ερώτημα που εγείρεται ωστόσο είναι γιατί η δικαιοσύνη βασίστηκε στις

προϋποθέσεις 2,  3 και 7  και τον είχε προφυλακίσει επί 16 μήνες και τώρα αφήνεται ελεύθερος;