Παραιτήθηκε ο Στ.Ζενιος ζητώντας και την παραίτηση της διοικητού της Κ.Τράπεζας

Εμμέσως πλην σαφώς ζήτησε την παραίτηση της Διοικητού της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου (ΚΤΚ) Χρυστάλλας Γιωρκάτζη το μη εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΤΚ Σταύρος Ζένιος σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά την ανακοίνωση της υποβολής της παραίτησής του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Παράλληλα, απέδωσε ευθύνες για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην ΚΤΚ τόσο στον Πρόεδρος της Δημοκρατίας και τον Υπουργό Οικονομικών όσο και στη Βουλή.ÓÔÁÕÑÏÓ ÆÅÍÉÏÓ

«Μου είναι αδύνατο να μιλώ δημοσίως για ανανέωση, εκσυγχρονισμό και διαφάνεια, και να συνεχίζω να υπηρετώ ένα αναξιόπιστο θεσμό. Έχω υποβάλει την παραίτηση μου στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η παραίτησή μου συνιστά την τελική πράξη μου ως ενεργού μέλους του ΔΣ», δήλωσε ο κ. Ζένιος.

Η αξιοπιστία της Κεντρικής απαιτεί θυσίες, και αυτό προϋποθέτει θάρρος για αυτοθυσία από τους πρωταγωνιστές, και υπό την παρούσα Διοίκηση αυτή η διέξοδος δεν προδιαγράφεται, ανέφερε ο κ. Ζένιος.

«Φθάσαμε σε αδιέξοδο, αυτή τη στιγμή δεν βλέπω ότι υπάρχει λύση στο αδιέξοδο, χρειάζεται θάρρος από τους πρωταγωνιστές, το θάρρος της αυτοθυσίας και να γίνουν οι θεσμικές αλλαγές που θα ενδυναμώσουν την ΚΤΚ με την κολεγιακή μορφή διακυβέρνησης», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι ως οργανωμένη πολιτική κοινότητα «περιοριστήκαμε σε μια διαχειριστική νοοτροπία της κρίσης, μοιράσαμε θέσεις σε άτομα χωρίς κατάλληλες γνώσεις και διεθνείς εμπειρίες, θέσαμε τα προσωπικά συμφέροντα υπεράνω των θεσμών της χώρας μας, περιπλεχθήκαμε σε διαπλεκόμενα συμφέροντα».

Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο η παραίτηση της κ. Γιωρκάτζη θα αποκαταστήσει την αξιοπιστία της ΚΤΚ, ο κ. Ζένιος είπε ότι αυτό είναι ένα από τα βήματα, ωστόσο είναι σημαντική η θεσμική αλλαγή της ΚΤΚ.

Έκανε λόγο για ανάγκη εκσυγχρονιστικών μεταρρυθμίσεων για αναγέννησης και απαλλαγή από την κυρίαρχη νοοτροπία που οδήγησε στη χρεοκοπία.

Ο κ. Ζένιος αναφέρθηκε σε διάφορες επιστολές που είχε αποστείλει στην Διοικητή με την οποία αναδείκνυε θεσμικά προβλήματα της ΚΤΚ και πρότεινε αλλαγές.

«Δυστυχώς, όταν η Διοικητής αμφισβητείται λόγω σύγκρουσης συμφερόντων και αδέξιων χειρισμών είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιτελέσει η Τράπεζα το έργο της και να κερδίσει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας και της πολιτείας. Το Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ) υποδείξαμε στη Διοικητή τις δυσλειτουργίες που προκαλούσε η σύγκρουση συμφερόντων. Δυστυχώς, δεν εισακουσθήκαμε», είπε ο κ. Ζένιος.

Αναφερόμενος στους λόγους παραίτησής του ο κ. Ζένιος ανέφερε ότι παραιτείται διότι λόγω των συγκρουόμενων συμφερόντων της Διοικητού δυσλειτουργεί η Αρχή Εξυγίανσης.

«Δεν νοείται η Αρχή να συνεδριάζει χωρίς τη συμμετοχή της Διοικητού, αλλά και δεν νοείται να χειρίζεται η Αρχή θέματα που φέρνουν σε σύγκρουση την Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας με οικονομικά συμφέροντα της ίδιας και συγγενικών προσώπων», ανέφερε.

Είπε επίσης ότι παραιτείται διότι η αξιοπιστία της Κεντρικής Τράπεζας έχει πληγεί με χειρισμούς της Διοικητού που είτε είναι, είτε φαίνεται να είναι, εκβιαστικοί προς τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Όπως ανέφερε, η συλλογή στοιχείων για τα δάνεια πολιτικά εκτεθειμένων Προσώπων έχει νόημα όταν γίνεται συστηματικά, για όλες τις τράπεζες, και για όλα τα πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα και δεν νοείται να γίνεται επιλεκτικά όποτε η Διοικητής αντιμετωπίζει δυσκολίες.

Ευθύνες σε Βουλή, ΥΠΟΙΚ, Πρόεδρο

Ο κ. Ζένιος είπε επίσης ότι παραιτείται, διότι το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΤΚ στοχοποιείται από όλες τις πολιτικές δυνάμεις λόγω διαπλεκόμενων συμφερόντων δικηγορικών γραφείων, οικονομικών παραγόντων και πολιτικών και πολιτειακών αξιωματούχων.

«Με την παραίτηση μου αρνούμαι να διαπλακώ με τη διαπλοκή και αναδεικνύω την ολιγωρία που όφειλε να απασχολήσει το Κοινοβούλιο της χώρας», ανέφερε. Πρόσθεσε ότι η Αρχή Εξυγίανσης, η Ειδική Διαχειρίστρια και οι Δικηγόροι της Λαϊκής ολιγώρησαν για ενάμιση χρόνο αλλά σήμερα επικρίνεται το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΤΚ που ανέλαβε δια νόμου αρμοδιότητες τον Ιούλιο 2014. Υπέδειξε ότι εντός λίγων μηνών το ΔΣ έχει λύσει με επιτυχία σημαντικές εκκρεμότητες προς όφελος των πιστωτών.

Παράλληλα, ανέφερε ότι παραιτείται διότι ο Υπουργός Οικονομικών επέκρινε την Αρχή Εξυγίανση για καθυστερήσεις, λησμονώντας ότι μαζί με τη Διοικητή ήταν ο ίδιος Αρχή Εξυγίανσης για πολλούς μήνες πριν αναλάβει το ΔΣ της ΚΤΚ.

«Δεν θέλω να παρεξηγηθώ: εκτιμώ ιδιαίτερα το σημαντικό έργο που επιτελεί ο νυν Υπουργός Οικονομικών, και γνωρίζω ότι τον κύριο ρόλο στην Αρχή Εξυγίανσης είχε η Διοικητής. Αλλά δεν μπορώ να παραμείνω σε μια θέση ευθύνης προς τον Υπουργό, όταν ο ίδιος ξεχνά και τις δικές του ευθύνες», συμπλήρωσε.

Ως λόγο παραίτησης προβάλλει επίσης την απόρριψη της γραπτής του εισήγηση για τη διενέργεια εσωτερικής έρευνας για την υπόθεση της τράπεζας FBME στις 28 Ιουλίου 2014.
«Οι Εκτελεστικοί Σύμβουλοι από κοινού με τη Διοικητή αποφάσισαν πώς να χειριστούν την FBME και ανησυχώ πολύ για τους χειρισμούς», ανέφερε.

Παράλληλα, εξέφρασε λύπη διότι παραιτείται από θέση στην οποία τον διόρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τον οποίο ευχαρίστησε για την εμπιστοσύνη του.

«Αντιμετωπίζει μια όντως δύσκολη κατάσταση, την οποία προκάλεσαν άτομα που είχε εμπιστευθεί. Οι επιλογές, όμως, ήταν καθαρά δικές του. Λυπούμαι πολύ διότι υπό τις παρούσες συνθήκες δεν μπορώ να είμαι χρήσιμος στον Πρόεδρο της χώρας», σημείωσε.

Εξέφρασε επίσης τη λύπη του για την παραίτηση από ένα σώμα στο οποίο μετέχουν σπάνιες για την Κύπρο επαγγελματικές προσωπικότητες με διεθνείς εμπειρίες, όπως οι Φίλιππος Μαννάρης και Αντρέας Περσιάνης, αξιοζήλευτα ειλικρινείς συμπολίτες μου με μακρά πείρα, όπως οι Νίκος Κωνσταντίνου και Μιχάλης Πολυδωρίδης, και ο πολύ προσεκτικός Εκτελεστικός Σύμβουλος Γιώργος Συρίχας. Όπως είπε, η συνεργασία μαζί τους ήταν τόσο άψογη όσο γνήσια είναι η κοινή μαζί τους να συνδράμουν το έργο της Κεντρικής Τράπεζας.

«Δεν τους αξίζουν οι επιθέσεις. Ευελπιστώ ότι η πράξη παραίτησης μου θα ενδυναμώσει το ΔΣ στο δύσκολο έργο που επιτελεί», είπε, προσθέτοντας ότι με αυτή την κατάσταση θυσιάζεται και όποιος φεύγει και όποιος μένει αφού και στις δύο περιπτώσεις οι διοικητικοί σύμβουλοι εκτίθενται στην κριτική.

Όπως είπε, έχει προτείνει όπως η Κεντρική Τράπεζα παύσει να είναι ενός ανδρός – ή μιας γυναικός – αρχή και περάσει σε μια Κολεγιακή μορφή διακυβέρνησης με Εκτελεστική Επιτροπή και πλήρη ανεξαρτησία των μη εκτελεστικών Συμβούλων. Τέτοιες μορφές, πρόσθεσε, εμφανίζονται με το Court of Directors της Τράπεζας της Αγγλίας και το Executive Board της γερμανικής Bundesbank.
Μόνο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, συμπλήρωσε, μπορεί να ενεργοποιήσει δυνάμεις που θα βοηθήσουν την ΚΤΚ να ανακτήσει την αξιοπιστία της μέσα από το πλέγμα οικονομικό-πολιτικών συμφερόντων που ταλανίζουν την χώρα. Εξέφρασε την ελπίδα να καταφέρει κάτι τέτοιο για το καλό της οικονομίας.

Απαντώντας σε ερώτηση για την αρμοδιότητα του Γενικού Ελεγκτή στην ΚΤΚ ο κ. Ζένιος ανέφερε ότι βεβαίως ο Ελεγκτής μπορεί να ελέγξει την οικονομική διαχείριση της ΚΤΚ, αλλά δεν έχει λόγο τόσο σε θέματα ευρωσυστήματος, όσο και σε θέματα διακυβέρνησης της ΚΤΚ. Όπως είπε, ο ίδιος είχε εισηγηθεί στη Διοικητή με δική της πρωτοβουλία να παραπεμφθεί το θέμα ενδεχόμενων παραπτωμάτων της στο Ανώτατο Δικαστήριο.