Διαβεβαίωση Τουμαζή ότι θα εργαστεί με συνέπεια στο Υφυπουργείο Πολιτισμού

Τη διαβεβαίωση ότι θα εργαστεί με συνεπεία και ενθουσιασμό, ώστε να θέσει τις βάσεις για σωστή διαμόρφωση του Υφυπουργείου, πάντοτε με επίκεντρο τον δημιουργό, τον άνθρωπο και τον ακάματο εργάτη του πολιτισμού, έδωσε τη Δευτέρα ο πρώτος Υφυπουργός Πολιτισμού, Γιάννης Τουμαζή.

Παραλαμβάνοντας το Υφυπουργείο Πολιτισμού από τον Υπουργό Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, Πρόδρομο Προδρόμου, ο κ. Τουμαζή είπε ότι στο σύντομο χρονικό διάστημα, που έχει στη διάθεσή του, θα εργαστεί με πνεύμα συνεργασίας, διαφάνειας και με βλέμμα στραμμένο προς το μέλλον, για να θέσει τις βάσεις για σωστή διαμόρφωση του Υφυπουργείου Πολισμού.

Εκφράζοντας τη μεγάλη του χαρά, αλλά και το αίσθημα ευθύνης που τον διακατέχει με την παραλαβή του Υφυπουργείου, ο κ. Τουμαζή είπε ότι ο ίδιος προσωπικά, ως άνθρωπος προερχόμενος από τον χώρο του πολιτισμού, ερμηνεύει την εμπιστοσύνη του Προέδρου της Δημοκρατίας στο πρόσωπό του «ως εμπιστοσύνη στους εργάτες του πολιτισμού στην Κύπρο».

Σε ομιλία του, κατά την τελετή παράδοσης του Υφυπουργείο Πολιτισμού, ο Υπουργός Παιδείας έκανε λόγο για «σημαντική στιγμή» τόσο για τη Κύπρο, που αποκτά τελικά μια ξεχωριστή δομή διακυβέρνησης για τον πολιτισμό και για την πολιτική για τον πολιτισμό, όσο και γι’ αυτή τη διακυβέρνηση, αφού υλοποιείται μια σημαντική προγραμματική θέση του Προέδρου Αναστασιάδη.

Αναφερόμενος στον Γιάννη Τουμαζή, είπε πως «είναι μια προσωπικότητα για τον πολιτισμό, είναι ο άνθρωπος που προέρχεται από τον πολιτισμό και θα εργαστεί για τον πολιτισμό».

«Από τούδε και στο εξής ο πολιτισμός θα έχει μια δική του έδρα και ξεχωριστή φωνή μέσα στο Υπουργικό Συμβούλιο, αλλά και στην κοινωνία και ξεκινάμε για την χάραξη και τη σταδιακή εφαρμογή μιας συνεκτικής, ολοκληρωμένης και μεθοδικής πολιτικής για τον πολιτισμό», είπε ο κ. Προδρόμου.

Εξέφρασε την ευαρέσκεια και την ικανοποίησή του, γιατί όπως σημείωσε στο πρόσωπο του Γιάννη Τουμαζή «βλέπει μια από τις καλύτερες επιλογές, που θα μπορούσε να γίνουν».

Σημείωσε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει επιλέξει ένα άνθρωπο, που γνωρίζουμε το έργο του μέσα από το Δημοτικό Κέντρο Τεχνών, μέσα από την προεδρία του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου και πολλά προσωπικά έργα και επιτεύγματα».

Όπως είπε ο Υπουργός Παιδείας «μπορεί το χρονικό διάστημα για την ολοκλήρωση της θητείας αυτής της κυβέρνησης να είναι μικρό», ωστόσο, εξέφρασε την εκτίμηση «ότι τα όσα χωράνε σε αυτό το χρόνο είναι αρκετά για να γεμίσουν γόνιμα αυτό το διάστημα».

Απαριθμώντας μερικές ενέργειες που πρόκειται να γίνουν αυτό το μικρό διάστημα, ο Υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη διάταξη και την πρώτη οργάνωση των δομών του Υφυπουργείου, την ένταξη όλων των δομών και οργανισμών στο νέο οργανωτικό σχήμα, με τη μερική μεταρρύθμιση του ΘΟΚ και τη μεταφορά της αρμοδιότητας και της θεατρικής ανάπτυξης του προγράμματος Θυμέλη στο Υφυπουργείο, τη διασύνδεση της Συμφωνικής Ορχήστρας με το Υφυπουργείο και την αναδιάταξη και αναβάθμιση της Κρατικής Πινακοθήκης και την απαραίτητη αναδιοργάνωση των πολιτιστικών υπηρεσιών, που θα αποτελέσουν τον άξονα πολιτικής για την πολιτιστική δημιουργία.   

Πρόσθεσε, επίσης, πως «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι στα χρόνια που έρχονται θα πρέπει η πολιτεία να διαθέσει περισσότερα μέσα για τον πολιτισμό και τη διαχείριση του», για να συμπληρώσει, ωστόσο, ότι «αυτό πέραν από την καθολική εμπειρική διαπίστωση θα ήταν σκόπιμο να προέλθει μέσα από ένα στρατηγικό σχεδιασμό και διακριτούς στόχους πολιτικής του σχεδιασμού, που έχει ήδη ξεκινήσει ο Γιάννης Τουμαζής».

Διαβεβαίωσε τον Γιάννη Τουμαζή και τους συνεργάτες του ότι θα είναι δίπλα του σε αυτή την προσπάθεια και στην όποια διεκδίκηση.

Ο Υπουργός Παιδείας ξεκαθάρισε ότι μια καλύτερη πολιτική για τον πολιτισμό δεν σημαίνει απλώς περισσότερα χρήματα, σημειώνοντας ότι η πολιτική δεν πρέπει να περιοριστεί σε κάποια επεκτατική πολιτική χορηγιών σε μεγαλύτερα κονδύλια και μέσα μόνο.   

«Αναντίλεκτα, σίγουρα θα βοηθήσουν μεγαλύτεροι πόροι. Ουσιαστικά, τα προγράμματα μεγάλων επιχορηγήσεων παίζουν το ρόλο τους. Αλλά δεν μπορούμε να μείνουμε εκεί. Προσωπικά θεωρώ ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες, ώστε να εμπνευστούμε και από άλλα άξια προς μίμηση προηγούμενα στον ευρωπαϊκό χώρο και να μελετήσουμε και να διαγράψουμε μια πολιτική για τον πολιτισμό με έρευνα και τεκμηρίωση», ανέφερε ο Πρόδρομος Προδρόμου.