Ανέλαβε καθήκοντα ο Υφυπουργός Πολιτισμού

Ως «ιστορική μέρα» χαρακτήρισε ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης το διορισμό του Γιάννη Τουμαζή ως τον πρώτο Υφυπουργό Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατά την τελετή διορισμού του, που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, τη Δευτέρα.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι η σημερινή τελετή «αποτελεί μια ιστορική μέρα για την ανάδειξη του πολιτισμού ως του ακρογωνιαίου λίθου της ταυτότητας και φυσιογνωμίας του λαού μας».

Απώτερος σκοπός της δημιουργίας της αυτόνομης διοικητικής δομής, πρόσθεσε, είναι ο βέλτιστος συντονισμός των υφιστάμενων υπηρεσιών, και ως εκ τούτου, η συνολική διαχείριση των σχετικών με τον πολιτισμό, αλλά και τις τέχνες, των μνημείων, έργων και δραστηριοτήτων.

Σε αυτό το πλαίσιο, είπε, εμπίπτει η  μετεξέλιξη των πολιτιστικών υπηρεσιών, της Κυπριακής Βιβλιοθήκης, της Κυπριακής χειροτεχνίας, και των δραστηριοτήτων του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου καθώς και των εποπτευομένων οργανισμών, όπως επίσης η μεταγενέστερη ενσωμάτωση και του Τμήματος Αρχαιοτήτων με πολιτικό πλέον προϊστάμενο, τον Υφυπουργό.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι η απόφαση διορισμού του κ. Γιάννη Τουμαζή στη θέση του πρώτου Υφυπουργού Πολιτισμού «δεν βασίστηκε μόνο στα υψηλά ακαδημαϊκά και επιστημονικά του προσόντα, αλλά και στην πολύμορφη δράση του σ’ όλους τους τομείς πολιτισμού».

«Μια δημιουργικότητα που αντικατοπτρίζεται και σ’ ένα άριστα συγκροτημένο και κοστολογημένο πρόγραμμα δράσεων για όλους τους τομείς του Πολιτισμού, που με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο και ως εκ τούτου θα έχει την αποφασιστική στήριξή μου,» πρόσθεσε.

Είπε ακόμη, ότι, όπως καθορίζεται στον νόμο, οι αρμοδιότητες μεταξύ άλλων του Υφυπουργού, προνοούν, την ανάδειξη και προβολή της πολιτιστικής ταυτότητας της Κύπρου με αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και της σύγχρονης δημιουργίας, την καταγραφή και αποδελτίωση με συμβατικά ή και ψηφιακά μέσα της πολιτιστικής κληρονομιάς στις κατεχόμενες περιοχές, την ενίσχυση και επαγγελματική κατοχύρωση των εργαζομένων στην πολιτιστική και δημιουργική βιομηχανία, την ανάπτυξη και ενίσχυση όλων των σύγχρονων μορφών τέχνης, της μουσικής, του θεάτρου και της λογοτεχνία, λαϊκής ποίησης και παράδοσης και των εφαρμοσμένων τεχνών.

Επιπρόσθετα, την  περαιτέρω ενίσχυση και αναβάθμιση του ρόλου της Κύπρου στα ευρωπαϊκά και διεθνή θεσμικά όργανα για θέματα που αφορούν τον Πολιτισμό, την αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων και ταμείων σχετικά με τον πολιτισμό, αλλά και την ανάπτυξη πολιτιστικών συνεργασιών και διπλωματίας με άλλα κράτη.

Αναφερόμενος στις δράσεις της Κυβέρνησης στο τομέα του πολιτισμού μέχρι τώρα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στην τροχοδρόμηση, μετά από απόφαση, και προώθησης της ανέγερσης του Αρχαιολογικού Μουσείου, «για την καθυστέρηση του οποίου, δεν θέλω να κάνω αναφορά, αλλά και οι επερχόμενοι θα αντιληφθούν, τι σημαίνει η πάταξη της γραφειοκρατίας, και αποφάσεων που δεν έχουν σχέση με τη βούληση της Κυβέρνησης».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε ότι δεν θεωρεί ότι η Κυβέρνηση εξάντλησε τις υποχρεώσεις της στον πολιτισμό και του λειτουργούς του, «γι’ αυτό και δεν είναι τυχαία η αναφορά του στην ιστορικότητα της σημερινής ημέρας».

«Η δημιουργία του Υφυπουργείου Πολιτισμού θα δώσει νέα ώθηση αλλά και νέες διαστάσεις για μια πιο αποτελεσματική και συγκροτημένη αναβάθμιση στην διαχείριση του πολιτιστικού πλούτου της Κύπρου», είπε.  

Από την πλευρά του ο Υφυπουργός Πολιτισμού, αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο για τον διορισμό του είπε, μεταξύ άλλων, ότι «είναι με μεγάλη ικανοποίηση και αίσθημα ευθύνης που αναλαμβάνω τα καθήκοντα αυτά».

Με ικανοποίηση, ανέφερε, «λόγω του ότι ο Πολιτισμός αποκτά πλέον κρατική υπόσταση, μια ανεξάρτητη, ευέλικτη και αυτόνομη διοικητική δομή η οποία θα αφιερωθεί στην ανάδειξη του πολιτισμού της Κύπρου, της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, αλλά και του νεότερου και του σύγχρονου πολιτισμού».

Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, «αναλαμβάνω τη θέση αυτή με αίσθημα ευθύνης προς την πολιτιστική κοινότητα της Κύπρου και τονίζω ότι οι πολιτικοί και στρατηγικοί σχεδιασμοί του Υφυπουργείου Πολιτισμού είναι εξόχως ανθρωποκεντρικοί. Στο δε επίκεντρο τους βρίσκονται οι δημιουργοί και οι παραγωγοί του πολιτισμού».

Απευθυνόμενος στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, είπε, «η κυβέρνηση σας μέσω της ίδρυσης του Υφυπουργείου Πολιτισμού δηλώνει έμπρακτα τη σύμπλευση της με τη σύγχρονη αντίληψη που θεωρεί τον πολιτισμό τη νέα ήπια δύναμη, ισότιμη δίπλα στη διπλωματία, την οικονομία και τη δύναμη των αμυντικών εξοπλισμών».

«Αυτή τη δύναμη σκοπεύουμε να αξιοποιήσουμε, είναι το κύριο όπλο μας», σημείωσε.

«Στη πολιτιστική διπλωματία, στην προσέλκυση επενδύσεων και ανθρώπινου κεφαλαίου, στην ανάπτυξη του πολιτιστικού τουρισμού, αλλά κυρίως στη δημιουργία και την εδραίωση μιας δυνατής εικόνας για τη χώρα μας με όλα τα οφέλη που αυτό συνεπάγεται στο διεθνή χώρο», πρόσθεσε.

Ο κ. Τουμαζής ανέφερε επίσης ότι «προτεραιότητα μας είναι να αναδείξουμε τη σημασία του πολιτισμού γενικότερα, αλλά και των πολιτιστικών δημιουργικών βιομηχανιών ειδικότερα ως φορείς οικονομικής ανάπτυξης και συνοχής», με ενίσχυση εξωστρέφειας με διεθνείς και ευρωπαϊκές συνεργασίες.