Επαναβεβαιώθηκε η απόφαση της 20ης Φεβρουαρίου

Κοινή δήλωση μετά τη συνάντηση της επταμερούς για το ελληνικό ζήτημα

Με την έκδοση κοινής δήλωσης εκ μέρους των Προέδρων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της Κομισιόν και του Eurogroup ολοκληρώθηκε, μετά από τρεις περίπου ώρες, η επταμερής συνάντηση των Βρυξελών για το ελληνικό ζήτημα.ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΤΣΙΠΡΑΣ Α. ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΕ

Στην κοινή δήλωση επιβεβαιώνεται η απόφαση της 20ης Φεβρουαρίου, αναφέρεται η απόφαση όλων για επιτάχυνση και ολοκλήρωση των εργασιών, ορίζεται ότι η Ελλάδα θα έχει την κυριότητα (ownership) των μεταρρυθμίσεων και πως δεσμεύεται ότι θα παρουσιάσει μια πλήρη λίστα συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων τις επόμενες ημέρες.

Οσον αφορά τη διαδικασία, αναφέρεται πως οι πολιτικές συζητήσεις θα λαμβάνουν χώρα στις Βρυξέλες, ενώ οι τεχνικές, για τη διαπίστωση των δεδομένων, στην Αθήνα. Προστίθεται, τέλος, πως το Eurogroup είναι έτοιμο να συγκλιθεί το συντομότερον δυνατόν.

Κοινοτικές πηγές έλεγαν ότι οι συζητήσεις ήταν ευθείες κι ειλικρινείς κι ότι ζητήθηκε από την ελληνική πλευρά να “πέσουν οι αντιευρωπαϊκοί τόνοι”. Ανέφεραν επίσης ότι συμφωνήθηκε να προωθηθούν άμεσα ορισμένες μεταρρυθμίσεις που μπορούν να λάβουν χώρα σε σύντομο χρονικό διάστημα και δεν θα έχουν πολιτικό κόστος για την ελληνική κυβέρνηση. Τόνισαν ότι επετεύχθη σύγκλιση απόψεων, χωρίς αυτό να σημαίνει και ταύτιση απόψεων.

Οι ίδιες πηγές σημείωναν πως εξ όσων έγινε κατανοητό η Ελλάδα διαθέτει χρήματα μέχρι τις αρχές Απριλίου, ενώ το ζήτημα της ρευστότητας θα μπορούσε να επιλυθεί και χωρίς να υποχρεωθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε αλλαγή πολιτικής, υπονοώντας τα SMP, τα κέρδη δηλαδή των κεντρικών τραπεζών από τη διακράτηση των ελληνικών ομολόγων.