Σιζόπουλος: “Δυνατότητες γεφύρωσης των διαφορών με Ν.Χριστοδουλίδη”

Για δυνατότητες γεφύρωσης των διαφορών έκανε λόγο ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος cache_728x3000_Analog_medium_1490729_64669_1662022Σιζόπουλος, μετά τη συνάντηση σήμερα με τον υποψήφιο για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, στα γραφεία του κόμματος. Είπε ότι τα όποια προβλήματα μπορούν να υπερπηδηθούν και ότι θα ακολουθήσουν και άλλες συναντήσεις, στο πλαίσιο της ανταλλαγής απόψεων με τον κ. Χριστοδουλίδη. Συγκεκριμένα ερωτηθείς εάν η θέση της ΕΔΕΚ για τη ΔΔΟ, η οποία είναι αντίθετη με τη θέση του κ. Χριστοδουλίδη, αποτελεί πρόβλημα ή αν αυτό μπορεί να ξεπεραστεί, ο Μ. Σιζόπουλος απάντησε ότι «όλα τα προβλήματα μπορούν να υπερπηδηθούν».

Σε ανακοίνωσή της η ΕΔΕΚ μετά τη συνάντηση, αναφέρει ότι η επόμενη διακυβέρνηση θα πρέπει «να επικεντρώσει την προσπάθειά της στην επίλυση του Κυπριακού, αλλά και σε θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης, κοινωνικής και οικονομικής πολιτικής» και προσθέτει ότι η συνάντηση θεωρήθηκε εποικοδομητική και από τις δύο πλευρές.

Μετά τη συνάντηση ο κ. Χριστοδουλίδης ευχαρίστησε τον Μαρίνο Σιζόπουλο «για την πολύ εποικοδομητική συζήτηση» αναφέροντας ότι είχε την ευκαιρία να αναπτύξει το ιδεολογικό-πολιτικό πλαίσιο του διαλόγου του με την κοινωνία των πολιτών, εξηγώντας ότι το πρόγραμμα του βρίσκεται υπό διαμόρφωση βάσει των όσων συζητά με την κοινωνία. Δήλωσε, επίσης, ότι το πρόγραμμά του έχει «τον άνθρωπο στο επίκεντρο, στηρίζεται στον κοινωνικό φιλελευθερισμό και στόχο έχει, ανάμεσα σε άλλα, την ενίσχυση και τη διεύρυνση της μεσαίας τάξης».

«Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ανταλλάξαμε απόψεις, συζητήσαμε τις διάφορες πτυχές και του προγράμματός μου όπως διαμορφώνεται, τους βασικούς πυλώνες, τις προτεραιότητες», είπε αναφερόμενος στο περιεχόμενο της συνάντησης προσθέτοντας ότι ο διάλογος θα συνεχιστεί, «λαμβάνοντας υπόψιν τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων της ΕΔΕΚ».

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τις προγραμματικές δηλώσεις του, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι ο διάλογος αναμένεται να ολοκληρωθεί περί τις αρχές Ιουλίου. Πιο συγκεκριμένα, είπε ότι «το πρώτο δεκαπενθήμερο Ιουλίου θα αρχίσουμε σταδιακά να δημοσιοποιούμε μέσα από ημερίδες που θα διοργανώνονται, τις προτεραιότητές μας σε κάθε πυλώνα πολιτικής» και πρόσθεσε ότι το φθινόπωρο θα δημοσιοποιηθούν έτσι ώστε να γίνουν και δημόσια γνωστές συνολικά οι προγραμματικές δηλώσεις.

Αναφερόμενος στο περιεχόμενο της συνάντησης, έπειτα από σχετική ερώτηση, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι αφορούσε θέματα ουσίας, μεταξύ των οποίων και το Κυπριακό αλλά και θέματα καθημερινότητας που είναι πολύ ψηλά στις προτεραιότητες και των δύο πλευρών, όπως είπε.

Εξάλλου, σε ερώτηση σχετικά με τα debate, ο κ. Χριστοδουλίδης απάντησε ότι θα γίνουν debate και όχι μόνο ένα. «Θα κάνουμε πάρα πολλά debate, η θέση μας είναι ξεκάθαρη, είμαστε υπέρ των debate», ανέφερε, εξηγώντας ότι «όλα θα γίνουν στην ώρα τους», προσθέτοντας ότι στην παρούσα φάση «προέχει ο διάλογος με την κοινωνία των πολιτών». Κατέληξε ότι «δεν πρέπει να αγχώνεται κανείς σε σχέση με οποιαδήποτε πρόταση υπάρχει για debate, είτε δύο είτε όλων των υποψηφίων είτε πιο μικρών σχηματισμών. Η θέση μας, και το λέω δημόσια να ακουστεί από όλους, είναι ότι είναι θετική».

Σιζόπουλος: Απαντήθηκαν ερωτήματα που απασχολούν μέλη του κόμματος

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ στις δικές του δηλώσεις είπε ότι με τον κ. Χριστοδουλίδη είχαν μία εποικοδομητική συνάντηση, προσθέτοντας ότι σε αυτή την πρώτη συνάντηση «έγινε μια ανταλλαγή απόψεων πάνω σε θέματα γενικής κατεύθυνσης ενόψει των προσεχών προεδρικών εκλογών».

Όπως ανέφερε, κατά τη συνάντηση απαντήθηκαν κάποια ερωτήματα που απασχολούν τα μέλη των συλλογικών οργάνων του κόμματός του και σημείωσε  «ότι αυτές οι συναντήσεις θα συνεχίσουν σε συνάρτηση πάντοτε με τις τελικές αποφάσεις που τα συλλογικά όργανα της ΕΔΕΚ θα κληθούν να λάβουν ενόψει των προσεχών προεδρικών εκλογών».

Τόνισε ότι στόχος της ΕΔΕΚ είναι «να δημιουργήσουν ακριβώς τις καλύτερες δυνατόν συνθήκες ούτως ώστε οι πολίτες να εμπιστευτούν και πάλι την πολιτική, οι πολίτες να ξανά ενεργοποιηθούν, να δώσουν μια νέα κατεύθυνση στην πατρίδα μας ειδικά στις κρίσιμες στιγμές που διέρχεται όχι μόνο η Κύπρος αλλά μπορώ να πω ο ευρωπαϊκός και ο παγκόσμιος χώρος».

Ευχήθηκε οι συναντήσεις να συνεχιστούν «σε εποικοδομητικό και θετικό κλίμα, μέχρι που να ολοκληρωθεί η εικόνα της οποιασδήποτε πρότασης η οποία θα κατατεθεί στα συλλογικά όργανα της ΕΔΕΚ στη βάση ορθολογικών και διαφανών δεδομένων για να ληφθούν τελικές αποφάσεις όσον αφορά τις προεδρικές εκλογές».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα για τις τελικές της αποφάσεις της ΕΔΕΚ, δήλωσε ότι, παρά το γεγονός ότι οι προθέσεις ήταν να ολοκληρωθεί η διαδικασία εντός Ιουνίου, «λόγω καθυστέρησης στη διαμόρφωση του προεκλογικού σκηνικού, επίσης και των υποψηφιοτήτων αλλά και κάποιων προτάσεων μελών του κόμματος για τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να ληφθούν οι τελικές προτάσεις», ενδέχεται οι αποφάσεις να ληφθούν εντός Ιουλίου.

Απέφυγε, όμως, να τοποθετηθεί όσον αφορά την ακριβή ημερομηνία λήψης της τελικής απόφασης, για την οποία ρωτήθηκε, εξηγώντας ότι «στη χθεσινή συνεδρία (της Κ.Ε.) τέθηκαν διάφορες επιλογές τις οποίες και το Π.Γ. του κόμματος στην επόμενη συνεδρία θα συζητήσει ώστε να αποφασισθεί αν η τελική απόφαση θα ληφθεί από την Κ.Ε. ή από ένα Έκτακτο Παγκύπριο Συνέδριο, ή αν θα είναι ενδεχομένως στη βάση μιας άλλης διαδικασίας».

Ερωτηθείς εάν η θέση της ΕΔΕΚ για τη ΔΔΟ, η οποία είναι αντίθετη με τη θέση του κ. Χριστοδουλίδη, αποτελεί πρόβλημα ή αν αυτό μπορεί να ξεπεραστεί, ο Μ. Σιζόπουλος απάντησε ότι «όλα τα προβλήματα μπορούν να υπερπηδηθούν».

«Σε μια συνεργασία δεν σημαίνει πως εκβιαστικά το ένα μέρος πρέπει να επιβάλλει τις απόψεις του στο άλλο μέρος», δήλωσε, προσθέτοντας ότι θα γίνουν κάποιες ενδεχόμενες συζητήσεις «για να υπάρχει μια καταγραφή στα επιμέρους θέματα που υπάρχουν συγκλίσεις και πού υπάρχουν αποκλίσεις». Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ σημείωσε ότι υπάρχουν δυνατότητες γεφύρωσης διαφορών, χωρίς να σημαίνει ότι οι διαφορές που υπάρχουν θα είναι εμπόδιο στην ενδεχόμενη συνεργασία.

Τέλος, σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν έχει διευθετηθεί δεύτερη συνάντηση, με τον κ. Χριστοδουλίδη, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε ότι δεν έχει οριστεί, καθώς προέχει «να ενημερωθούν τα συλλογικά όργανα του κόμματος, να κάνουν μία πρώτη αξιολόγηση και οι συναντήσεις θα συνεχίσουν».