Πάπας Φραγκίσκος: Η Ουκρανία προκάλεσε τη Ρωσία

Ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος έχει ήδη ξεκινήσει …Το ΝΑΤΟ γαύγιζε συνέχεια στην πόρτα της Ρωσίας

 

Την ώρα που γινόταν πολύς λόγος για το ενδεχόμενο ενός καταστροφικού Τρίτου 1Παγκοσμίου Πολέμου, ο Πάπας Φραγκίσκος δημοσίευσε ένα κείμενο την Τρίτη, στο οποίο είπε ότι «ο Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος έχει ήδη ξεκινήσει», σημειώνοντας ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία, μαζί με άλλους συγκρούσεις σε όλο τον κόσμο, σημαίνει (Διακήρυξη Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου), και ότι είναι «καταστροφή» για την ανθρωπότητα.

 

«Η ομιλία του Πάπα Φραγκίσκου»

 

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «Daily Mail», ο Πάπας Φραγκίσκος σημείωσε ότι η επίθεση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία ήταν αποτέλεσμα «πρόκλησης» κατά της Ρωσίας, αλλά την ίδια στιγμή αρνήθηκε ότι ήταν υπέρ του Πούτιν.

Ο ηγέτης της Καθολικής Εκκλησίας είπε: «Οι ρωσικές δυνάμεις ήταν σκληρές», επαινώντας το «κουράγιο των Ουκρανών στρατιωτών που αγωνίζονται για τη μοίρα της χώρας τους» από τότε που ξεκίνησε η επίθεση τον Φεβρουάριο.

Είπε ότι «καταδίκασε τη βάναυση χρήση μισθοφόρων από την Τσετσενία και τη Συρία – που στρατολογήθηκαν από το Κρεμλίνο για να προωθήσουν την πολεμική προσπάθεια», και επέκρινε το παγκόσμιο εμπόριο όπλων.

Σε μια απομαγνητοφώνηση άλλης συνομιλίας τον περασμένο μήνα με τους συντάκτες των ιησουιτών μέσων ενημέρωσης και που δημοσιεύθηκε χθες, είπε επίσης:

«Η κατάσταση δεν ήταν ασπρόμαυρη (κατά την υπόδειξη του Πάπα ότι η ευθύνη δεν είναι εξ ολοκλήρου στη Μόσχα) και είναι πιθανό το ΝΑΤΟ το άναψε (τον πόλεμο) με κάποιο τρόπο».

Ο Φραγκίσκος είπε:

«Ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία, μαζί με άλλες συγκρούσεις σε όλο τον κόσμο, σημαίνει (κήρυξη Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου), που σημαίνει ότι η ανθρώπινη φυλή έχει έως και 3 παγκόσμιους πολέμους σε έναν αιώνα», σημειώνοντας ότι πρόκειται για «καταστροφή» για την ανθρωπότητα.

Στα σχόλιά του τον περασμένο μήνα, ο Πάπας Φραγκίσκος είπε:

«Βλέπουμε τι συμβαίνει τώρα στην Ουκρανία με έναν συγκεκριμένο τρόπο, επειδή είναι πιο κοντά μας και πιο συναισθηματικά, αλλά υπάρχουν και άλλες χώρες μακριά, σκεφτείτε για παράδειγμα ορισμένες περιοχές της Αφρικής, βόρεια Νιγηρία, βόρειο Κονγκό – όπου ο πόλεμος συνεχίζεται και κανείς δεν τις αναφέρει «Σκεφτείτε τη Ρουάντα πριν από 25 χρόνια, σκεφτείτε τη Μιανμάρ και τους Ροχίνγκια, τον κόσμο σε πόλεμο”.

Στην ομιλία του, ο Πάπας Φραγκίσκος εξήγησε:

«Πριν από μερικά χρόνια δεν μου πέρασε από το μυαλό να πω ότι γινόμαστε μάρτυρες ενός τρίτου παγκόσμιου πολέμου που διεξάγεται σταδιακά, αλλά σήμερα, για μένα, έχει κηρυχτεί ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος».

Κάλεσε τις χώρες του κόσμου να σκεφτούν την ανθρωπότητα και είπε:

«Αυτό είναι κάτι που πρέπει να μας κάνει όλους να κάνουμε ένα διάλειμμα και να σκεφτούμε, τι συμβαίνει με την ανθρωπότητα που έχει κάνει 3 παγκόσμιους πολέμους σε έναν αιώνα;».

Και ο Φραγκίσκος δεν έριξε την ευθύνη για το ξέσπασμα του Γ’ Παγκοσμίου Πολέμου μόνο στη Ρωσία, λέγοντας: «Ενώ καταδικάζουμε (τη σκληρότητα των ρωσικών δυνάμεων), δεν πρέπει να ξεχνάμε τα πραγματικά προβλήματα αν θέλουμε να τα λύσουμε».

Και συνέχισε, «Είναι επίσης αλήθεια ότι οι Ρώσοι νόμιζαν ότι θα τελειώσει μέσα σε μια εβδομάδα, αλλά έκαναν λάθος στον υπολογισμό. Αντιμετώπισαν έναν λαό που αγωνιζόταν να επιβιώσει και να έχει μια ιστορία αγώνων».

Το ΝΑΤΟ γαύγιζε συνέχεια στην πόρτα της Ρωσίας

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας του Φραγκίσκου, αποκάλυψε ότι αρκετούς μήνες πριν ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στείλει τα στρατεύματά του στην Ουκρανία, ο Πάπας συνάντησε έναν πρωθυπουργό που εξέφρασε την ανησυχία του ότι το ΝΑΤΟ «γάβγιζε στις πόρτες της Ρωσίας» με τρόπο που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πόλεμο.

«Δεν βλέπουμε το πλήρες δράμα πίσω από αυτόν τον πόλεμο, ο οποίος μπορεί να ήταν προκλητικός κατά κάποιο τρόπο ή μπορεί να μην προσπάθησαν πάρα πολύ να τον αποτρέψουν», πρόσθεσε ο Πάπας Φραγκίσκος.

Ο Πάπας αναρωτήθηκε αν οι προηγούμενες δηλώσεις του τον είχαν κάνει «υπέρ του Πούτιν» και αμέσως απάντησε: «Όχι, δεν το κάνω. Θα ήταν απλοϊκό και λάθος να πει κανείς κάτι τέτοιο».

«Απλώς αντιτίθεμαι στη μείωση της πολυπλοκότητας της διάκρισης μεταξύ καλού και κακού», πρόσθεσε.

Η Ρωσία περιγράφει τις ενέργειές της στην Ουκρανία ως «ειδική επιχείρηση» για τον αφοπλισμό της Ουκρανίας από τους φασίστες και την προστασία τους από τα όπλα τους, μια περιγραφή που είχε επικριθεί στο παρελθόν από τον Φραγκίσκο, ενώ στην Ουκρανία και τη Δύση λένε ότι «οι αβάσιμες φασιστικές κατηγορίες και ο πόλεμος είναι μια αδικαιολόγητη πράξη επίθεση».

 

Σκληρή η χρήση μισθοφόρων

Στην ομιλία του, ο Πάπας Φραγκίσκος αναφέρθηκε επίσης στη «βίαιη» χρήση από τη Ρωσία των Τσετσένων και Σύριων μισθοφόρων στην Ουκρανία.

«Βρισκόμαστε μάρτυρες της σκληρότητας και της αγριότητας με την οποία διεξάγεται αυτός ο πόλεμος από τις δυνάμεις, μισθοφόρους γενικά, που χρησιμοποιούν οι Ρώσοι. Στην πραγματικότητα, οι Ρώσοι προτιμούν να στέλνουν μπροστά Τσετσένους, Σύρους και μισθοφόρους», είπε.

Σε άλλη επιστολή, που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, ο Πάπας είπε ότι «η εισβολή στην Ουκρανία αποτελεί παραβίαση του δικαιώματος αυτοδιάθεσης κάθε χώρας».

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει πλέον προστεθεί στους περιφερειακούς πολέμους που για χρόνια έχουν προκαλέσει μεγάλες απώλειες ζωών και καταστροφές», αναφέρει στην επιστολή του ο Φραγκίσκος.

Και πρόσθεσε, «Αλλά η κατάσταση εδώ είναι πιο περίπλοκη λόγω της άμεσης επέμβασης μιας «μεγάλης δύναμης» προκειμένου να επιβάλει τη θέλησή της κατά παράβαση της αρχής της αυτοδιάθεσης των λαών».

Αν και έκανε τις δηλώσεις του πριν από ένα μήνα, η δημοσίευση από τα δυτικά μέσα ενημέρωσης για τη συνάντηση με τον Πάπα Φραγκίσκο ήρθε παράλληλα με τη δημοσίευση έκθεσης της Διεθνούς Αμνηστίας που κατηγορούσε τη Ρωσία για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης απαγορευμένων πυρομαχικών διασποράς.

Σε έκθεσή της για τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων είπε: «Οι επαναλαμβανόμενοι βομβαρδισμοί σε κατοικημένες γειτονιές στο Χάρκοβο είναι αδιάκριτες επιθέσεις που έχουν σκοτώσει και τραυματίσει εκατοντάδες αμάχους και ως εκ τούτου συνιστούν εγκλήματα πολέμου».

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πάπες γενικά αποφεύγουν να εμπλέκονται σε πολιτικά ή στρατιωτικά ζητήματα και οι σημερινές δηλώσεις του Πάπα για σύγκρουση μεταξύ δύο χωρών των οποίων οι πληθυσμοί είναι σε μεγάλο βαθμό χριστιανοί θεωρούνται σπάνιες, σε αντίθεση με παλαιότερες περιόδους της ιστορίας όπου ο παπισμός διεξήγαγε πολέμους και πολιτικές.