Πρόεδρος:Μέχρι και την τελευταία μέρα της θητείας μου δεν θα σταματήσω τις προσπάθειες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού

Τη βούλησή του για συνέχιση των προσπαθειών μέχρι και την τελευταία μέρα της cache_500x500_3433505_744905_15062022014710θητείας του για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης κατά την ομιλία του στο γεύμα που παρέθεσε η Πρέσβειρα της Γαλλίας στην Κύπρο Σαλίνα Γκρενέ-Καταλάνο, με την ευκαιρία της λήξης της Γαλλικής Προεδρίας της ΕΕ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση από την Προεδρία, μιλώντας στο γεύμα, στο οποίο παρακάθισαν οι Πρέσβεις των χωρών μελών της ΕΕ, στην κατοικία της Πρέσβειρας της Γαλλίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι υπάρχει παραλληλισμός ανάμεσα στο Ουκρανικό και το Κυπριακό, σημειώνοντας πως τα προσχήματα της Μόσχας για την εισβολή στην Ουκρανία είναι τα ίδια με αυτά της Τουρκίας το 1974 όταν εισέβαλε στην Κύπρο.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προέβη, επίσης, σε εκτενή αναφορά στις συνεχιζόμενες προκλήσεις της Τουρκίας και την επιθετική της ρητορική κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και τις κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου αξιώσεις της για δύο κράτη στην Κύπρο.

Διαβεβαίωσε, ωστόσο, τους Πρέσβεις των χωρών μελών της ΕΕ, ότι μέχρι και την τελευταία μέρα της θητείας του δεν θα σταματήσει τις προσπάθειες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας όπως προνοούν τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ.

Αναφερόμενος στο Μεταναστευτικό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι η Κύπρος αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα, δεχόμενη δυσανάλογες πιέσεις σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, λόγω των μεταναστευτικών ροών, και κυρίως των ροών από τα κατεχόμενα, σημειώνοντας ότι οι αιτητές ασύλου έχουν φτάσει σε ποσοστό 5% του πληθυσμού και επισημαίνοντας, παράλληλα, ότι το Μεταναστευτικό είναι ένα θέμα που η ΕΕ πρέπει να αντιμετωπίσει συλλογικά.

Για την ενεργειακή κρίση που επέφερε ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «οι παρούσες συνθήκες μπορούν να λειτουργήσουν ως ο καταλύτης για νέους ενεργειακούς διαδρόμους. Η Κύπρος μπορεί να διαδραματίσει τον δικό της ρόλο σε αυτή τη συλλογική προσπάθεια της ΕΕ».

Σε ό,τι αφορά το Ουκρανικό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε, μεταξύ άλλων, ότι «επιβάλλεται να παραμείνουμε επικεντρωμένοι στις διπλωματικές προσπάθειες για να τερματιστεί η ρωσική επίθεση κατά τρόπο που θα απηχεί και τη βούληση του Κιέβου».

Τέλος, αναφέρθηκε εκτενώς στα επιτεύγματα της Γαλλικής Προεδρίας στην ΕΕ σε θέματα όπως η αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής, η διαμόρφωση του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου, τα θέματα Ασφάλειας και Άμυνας της ΕΕ.