Φιλοτουρκικά Μ.Μ.Ε:Η Τουρκία ετοιμάζει πολεμικό επεισόδιο 2-3 ημερών εναντίον Ελλάδας

Σχέδιο πιθανής δράσης μικρής χρονικής διάρκειας εναντίον της Ελλάδας 62083474_403ετοιμάζει  η Άγκυρα σύμφωνα με φιλοτουρκικά Μ.Μ.Ε.

Σύμφωνα με την τουρκική ιστοσελίδα στο Onedio.com, αλλά και την δημοσιογράφο Αϊνούρ Κουρμάνοφ από το φιλότουρκο Καζακστάν, ο Τούρκος υποστράτηγος ε.α. Armagan Kuloglu (μέλος τουρκικού αμυντικού ινστιτούτου στην Τουρκία) δήλωσε πως  “η Ελλάδα προκάλεσε την Τουρκία με την υποστήριξη των ΗΠΑ και δεν συμμορφώνεται με την συνθήκη της Λωζάνης, απαιτώντας μάλιστα την επέκταση των χωρικών υδάτων”.

erd-7-768x480-1Ο Τούρκος Πασάς (προσφώνηση Τούρκων στρατηγών στον τουρκικό στρατό μέχρι σήμερα), υποστηρίζει ότι δήθεν η επιμονή (της Αθήνας) στο θέμα αυτό θα μπορούσε να φέρει τις δύο χώρες στο χείλος της σύγκρουσης.

«Ακόμα κι αν αυτή είναι η πρόθεση της Αμερικής, προβλέπω  αποκλεισμό της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ για αρχή », δηλώνει ο Kuloglu συνεχίζοντας ότι “είναι αδύνατο να γνωρίζουμε πού θα εξελιχθεί η σύγκρουση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, κάνοντας μια ενδιαφέρουσα παρατήρηση:

«Πρόκειται για κάτι που δεν μπορεί να συνεχίζεται για πάντα. Οι Έλληνες  πρέπει να σταματήσουν. Αλλά αν προκύψει πολεμική σύγκρουση, η Τουρκία πρέπει να βιαστεί. Αυτό γίνεται για να προκληθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ζημιά, ώστε το άλλο μέρος ( Ελλάδα) να μην επαναλάβει τέτοια παράνομη συμπεριφορά. Αυτός ο πόλεμος δεν θα συνεχιστεί, όπως στην Ουκρανία, για μήνες, αλλά θα πρέπει να ολοκληρωθεί σε μια ή δύο μέρες».

Παράλληλα, ο απόστρατος Τούρκος ναύαρχος Türker Ertürk ( και αυτός μέλος τουρκικού ινστιτούτου υπό την αιγίδα της κυβέρνησης Ερντογάν) εκφράζει την ακόλουθη άποψη: “Μπορεί να ξεσπάσει ναυτική και αεροπορική σύγκρουση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, ενώ  μπορεί να μην έχουμε καθόλου χερσαίες πολεμικές επιχειρήσεις, αφού η Θράκη δεν είναι αυτό που ήταν ( σ.σ. εννοεί ότι είναι απροσπέλαστη). Τώρα έχουμε εκεί τους Αμερικανούς, ενώ έχουμε και την δημιουργία  αντιαρματικής τάφρου στη Θράκη από ελληνικά στρατεύματα”.

Ο ίδιος εξέφρασε επίσης τον κίνδυνο “η Βουλγαρία, η Ρουμανία, τα Σκόπια και άλλοι δορυφόροι των ΗΠΑ στα Βαλκάνια, να παρασυρθούν στη σύγκρουση σε περίπτωση τουρκικής εισβολής στη Θράκη κατά της Τουρκίας, με αριθμητική υπεροχή σε σχέση με τον τουρκικό στρατό που θα βρεθεί σε μειονεκτική θέση.

Ως εκ τούτου, η κύρια αντιπαράθεση μπορεί να γίνει στη θάλασσα και στον αέρα, ακόμη και χωρίς μαζικές επιχειρήσεις αποβάσεων  στα νησιά”.

Τέλος η δημοσιογράφος Αϊνούρ Κουρμάνοφ, αναφέρει ότι “Κάτω από το πέπλο των αμοιβαίων κατηγοριών, θα πρέπει να δει κανείς και το οικονομικό υπόβαθρο της “νευρικότητας” της Άγκυρας, αφού η ίδια η Ουάσιγκτον και η Αθήνα σκοπεύουν πλέον να αναπτύξουν το κοίτασμα Αφροδίτη και άλλα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Αιγαίο χωρίς τη συμμετοχή της Τουρκίας.

Γερμανικά Μ.Μ.Ε
«Διαμάχη για τα νησιά του Αιγαίου: Ο Ερντογάν απειλεί την Ευρώπη με τον επόμενο πόλεμο». Αυτός είναι ο τίτλος σχολίου του ελληνικής καταγωγής αρχισυντάκτη της εφημερίδας Münchner Merkur του Μονάχου, Γιώργου Αναστασιάδη, σχετικά με τις νέες απειλές της Τουρκίας κατά της Ελλάδας για τα κυριαρχικά δικαιώματα στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Μεταξύ άλλων παρατηρεί: «Ο Ερντογάν, ο οποίος βρίσκεται υπό πίεση  εξαιτίας της σοβαρής οικονομικής κρίσης αλλά και των προεδρικών εκλογών που πλησιάζουν, μπορεί να κάνει τα πάντα προκειμένου να αποσπάσει την προσοχή από τα πολιτικά προβλήματα στο εσωτερικό – ακόμη κι έναν πόλεμο ενάντια στην Ελλάδα, σύμμαχο στο ΝΑΤΟ. Ήδη καθημερινά τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη εισέρχονται στον ελληνικό εναέριο χώρο. Είναι επομένως θετικό που πλέον ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς ακούει επί τόπου τις ανησυχίες της Αθήνας. Όταν πρόκειται για την Τουρκία, Αθήνα και Βερολίνο βρίσκονται στην ίδια πλευρά. Κι αυτό διότι αναπόσπαστο μέρος των απειλών της Τουρκίας είναι ότι θα ανοίξει τις πύλες για τους μετανάστες (…) Όποιος έχει επισκεφθεί τις μεγάλες πόλεις, Αθήνα και Θεσσαλονίκη, μπορεί να δει πόσο υποφέρουν από τον μεγάλο αριθμό μεταναστών που έχουν εγκλωβιστεί στη χώρα. Προκειμένου να βλάψει ακόμη περισσότερο τη γείτονα χώρα, ο Ερντογάν δεν χρειάζεται καν να ρίξει βόμβες: Οι απειλές πολέμου αρκούν για να διώξουν τους τουρίστες, από τα χρήματα των οποίων εξαρτάται έντονα η Ελλάδα μετά την οικονομική κρίση. Και αυτή είναι μια μορφή πολέμου που απαιτεί ξεκάθαρη ευρωπαϊκή απάντηση».

Βάσιμες οι τουρκικές απειλές για πόλεμο;

Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν απειλεί ανοιχτά την Ελλάδα με πόλεμο για τα νησιά του Αιγαίου. Τι συμβαίνει, τι θέλει ο Ερντογάν και πόσο μεγάλος είναι ο κίνδυνος στρατιωτικής σύρραξης;». Αυτά είναι τα ερωτήματα που θέτει σε ανάλυσή του στο δίκτυο RND o Γκερντ Χέλερ.

Ο Γερμανός ανταποκριτής στην Αθήνα παρουσιάζει τις πρόσφατες δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν για την κυριαρχία σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τις τουρκικές ασκήσεις στην περιοχή, κάνοντας αναδρομή στο ιστορικό των τουρκικών αξιώσεων. «Η σύγκρουση σιγοκαίει στην περιοχή εδώ και πολλά χρόνια. Όμως τώρα για πρώτη φορά, η Τουρκία αμφισβητεί ανοιχτά την κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά – και επιχειρεί επιδεικτικά στρατιωτικές ασκήσεις απόβασης. Ο Ψυχρός Πόλεμος στο Αιγαίο απειλεί να εξελιχθεί σε θερμό επεισόδιο».

Όπως και η Merkur έτσι και η ανάλυση στην RND, βλέπει πίσω από τις απειλές Ερντογάν εσωπολιτικούς λόγους και τις επικείμενες προεδρικές εκλογές. «Ο αρχηγός του τουρκικού κράτους θα κάνει ότι περνά από το χέρι του για να κερδίσει τις επερχόμενες εκλογές. Μπορεί ακόμη και να ρισκάρει έναν πόλεμο με την γειτονική Ελλάδα».

Σε άλλο σημείο επιχειρεί να αποκρυπτογραφήσει τις βλέψεις του Ερντογάν: «Δεν αποκλείεται ο Ερντογάν να θέσει σε κίνηση αποβατικά πλοία και να προσπαθήσει να κατακτήσει ένα ή περισσότερα ελληνικά νησιά, ωστόσο δεν είναι πολύ πιθανό. Πιο πιθανό είναι η Τουρκία να προσπαθήσει να υπογραμμίσει τις κυριαρχικές της διεκδικήσεις στον εναέριο χώρο πάνω από το Αιγαίο. Το κάνει άλλωστε εδώ και εβδομάδες, με ολοένα συχνότερες υπερπτήσεις πάνω από το Αιγαίο».

Κλείνοντας το δημοσίευμα αποτιμά τις εξελίξεις στο Αιγαίο και υπό το πρίσμα της Μόσχας: «Ο αρχηγός του Κρεμλίνου, Πούτιν, θα πρέπει να παρακολουθεί με ικανοποίηση τις εξελίξεις. Μια στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, μεταξύ δηλαδή νατοϊκών εταίρων, θα ήταν προς όφελός του τώρα περισσότερο από ποτέ για τον πόλεμο στην Ουκρανία».