Ρωσικό ΥΠΑΜ: Ουκρανοί στρατιώτες του Αζότ αναμένεται να παραδοθούν αύριο

Ουκρανοί εθνικιστές πυροβολούν πισώπλατα Ουκρανούς στρατιώτες που θέλουν να παραδοθούν

 

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει προσφέρει στους Ουκρανούς 1μαχητές, που έχουν καταφύγει στον χημικό εργοστάσιο Αζότ που βρίσκεται στην πόλη Σεβεροντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας, την δυνατότητα να παραδοθούν αύριο, Τετάρτη, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax.

Το υπουργείο αναφέρει ότι η Ουκρανία ζήτησε από την Ρωσία να ανοίξει ένα διάδρομο για την απομάκρυνση των αμάχων από το εργοστάσιο, καθώς όλες οι γέφυρες που συνδέουν το Σεβεροντονέτσκ με τα ελεγχόμενα από την Ουκρανία εδάφη έχουν ήδη καταστραφεί.

Σφοδρές μάχες

Σύμφωνα με τον τοπικό κυβερνήτης Σέρχι Χαϊντάι, με την πόλη ουσιαστικά αποκομμένη, η παράδοση προμηθειών και η εκκένωση αμάχων είναι πλέον αδύνατη.

Και οι τρεις γέφυρες προς το Σεβεροντονέτσκ καταστράφηκαν, ανέφερε ο Χαϊντάι στο Telegram. Όσοι κάτοικοι παρέμειναν στην πόλη αναγκάστηκαν να επιβιώσουν σε «εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες», πρόσθεσε.

Σφοδρές μάχες διεξάγονται, στο μεταξύ, στην ανατολική πόλη, όπου Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν χθες ότι το ρωσικό πυροβολικό έχει εκδιώξει τις δυνάμεις τους από το κέντρο της πόλης.

Εδώ και εβδομάδες η κατάληψη του Σεβεροντόνετσκ αποτελεί κορυφαίο στρατιωτικό στόχο για τη Ρωσία.

Η κατάληψη του Σεβεροντονέτσκ και της κοντινής πόλης Λισιτσάνσκ θα έδινε στη Μόσχα τον έλεγχο ολόκληρης της περιοχής του Λουγκάνσκ, μεγάλο μέρος της οποίας ελέγχεται ήδη από αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Ρωσία.

Ουκρανοί σκοτώνουν Ουκρανούς

Εξάλλου σύμφωνα με τον   επίσημο εκπρόσωπο  του ΥΠΑΜ Ρωσίας Ίγορ Κονασένκοφ, οι ζωές του ουκρανικού στρατιωτικού προσωπικού και των μαχητών των μονάδων εδαφικής άμυνας δεν σημαίνουν τίποτα για την ηγεσία της Ουκρανίας.

 Μονάδες Ουκρανών εθνικιστών άνοιξαν πυρά εναντίον στρατιωτικών της 54ης ταξιαρχίας των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας που αποφάσισαν να παραδοθούν, με αποτέλεσμα 32 Ουκρανοί στρατιώτες να τραυματιστούν θανάσιμα και να σκοτωθούν.

Αυτό ανακοίνωσε την Τρίτη ο επίσημος εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, αντιστράτηγος Ιγκόρ Κονασένκοφ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στην περιοχή του οικισμού Νοβομιχάιλοφκα στη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντόνετσκ, περισσότεροι από 30 στρατιώτες του 25ου τάγματος της 54ης ταξιαρχίας των Ενόπλων Δυνάμεων αποφάσισαν να παραδοθούν.

«Γύρω στις 10 μ.μ., στρατιώτες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας με λευκές σημαίες άρχισαν να προελαύνουν προς τις ρωσικές θέσεις. 

Εκείνη τη στιγμή, μονάδες  Ουκρανών εθνικιστών, που έφτασαν με τεθωρακισμένα, άνοιξαν διασταυρούμενα πυρά στους στρατιώτες της 54ης ταξιαρχίας των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας. <…> 

Ως αποτέλεσμα, 32 Ουκρανοί στρατιώτες τραυματίστηκαν θανάσιμα και σκοτώθηκαν», είπε ο Ι.Κονασένκοφ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι στρατιώτες που ήθελαν να καταθέσουν τα όπλα, επικοινώνησαν με την διοίκηση της ρωσικής μονάδας μέσω ασυρμάτου, ζήτησαν τον διάδρομο για την έξοδο.

«Αυτό το περιστατικό, όπως και πολλά άλλα παρόμοια, δείχνει ξεκάθαρα ότι στο πλαίσιο των αυξανόμενων στρατιωτικών αποτυχιών των ουκρανικών στρατευμάτων, το εθνικιστικό καθεστώς του Κιέβου προσπαθεί να σταματήσει την υποχώρηση και την παράδοση των μονάδων του με τιμωρητικές ενέργειες», τόνισε.

Ο επίσημος εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας τόνισε ότι κατά τη διάρκεια της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, ο ουκρανικός Στρατός συνεχίζει να υφίσταται σημαντικές απώλειες.

«Θα ήθελα να τονίσω ότι τις τελευταίες εβδομάδες τα επεισόδια με την εκτέλεση Ουκρανών στρατιωτικών από εθνικιστικές μονάδες έχουν γίνει πιο συχνά. Τιμωρούν τους στρατιώτες τους πυροβολώντας τους στην πλάτη», είπε.