Μήνυμα τουρκοκύπριων δημοσιογράφων σε Τατάρ: Μην ακουμπάς την ελευθερία

Τον Ερσίν Τατάρ κατηγορεί η Ένωση Τουρκοκύπριων Δημοσιογράφων («ΚΤGB») 286958871_10159124784907736_1433095497187105450_n-600x600καθώς και τα πολιτικά κόμματα της Αριστεράς ότι μετατρέπει την αποκαλούμενη «Τουρκική Δημοκρατία της Βορείου Κύπρου» σε φασιστικό κράτος.

Πιο συγκεκριμένα το κατοχικό καθεστώς, μετά τις συνεχιζόμενες συλλήψεις πολιτικών προσώπων, αλλά και δημοσιογράφων, για θέσεις που επέκριναν κατά καιρούς τόσο τον τουρκοκύπριο ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, όσο και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και την κίνηση δικαστικών διαδικασιών εναντίον τους, επιχειρεί αλλαγές στον ποινικό κώδικα, που θα περιορίσουν όπως υπογραμμίζουν όσοι αντιδρούν κι άλλο την ελευθερία της έκφρασης.

Το πρώτο βήμα αυτή τη φορά έκαναν οι τουρκοκύπριοι δημοσιογράφοι με την Ένωση τους να καλεί όλες τις οργανώσεις, συνδέσμους, πολιτικά κόμματα, καθώς και πολίτες οι οποίοι υπερασπίζονται την ελευθερία σκέψης και έκφρασης να αγωνιστούν για την παρεμπόδιση των αλλαγών στον ποινικό κώδικα.

Αλλαγές οι οποίες σύμφωνα με την τουρκοκυπριακή εφημερίδα Kibris, προωθούνται στον «νόμο περί προστασίας της ιδιωτικής ζωής και της μυστικότητας της ζωής» και τον «νόμο περί ταραχοποιών δημοσιευμάτων».

DOKUNMA – Μην ακουμπάς την ελευθερία

Σύνθημα τους «η ελευθερία είναι πιο μεγάλη από σένα, ΜΗΝ ΤΗΝ ΑΚΟΥΜΠΑΣ» – «Özgürlük senden büyük, DOKUNMA!», που έχει ήδη γίνει σύνθημα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με hashtag # DOKUNMA (μην ακουμπάς).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των τουρκοκύπριων δημοσιογράφων τη στιγμή που μεγάλο μέρος της κοινωνίας προσπαθεί να κρατηθεί στη ζωή με ένα εισόδημα κάτω από το όριο της φτώχειας, η «κυβέρνηση» έδειξε ποιες είναι οι προτεραιότητές της με την υποβολή των «νομοσχεδίων» στη «βουλή» με αίτημα την κατεπείγουσα συζήτησή τους.

Χαρακτηρίζουν δε τα εν λόγω νομοσχέδια ως την «έκφραση μιας φασιστικής τάσης» και διαμηνύουν ότι οι δημοσιογράφοι δεν είναι δυνατόν να μείνουν θεατές σε αυτό.

Εναντίον των εν λόγω αλλαγών έχουν ταχθεί επίσης ο πρόεδρος του Κόμματος Ενωμένη Κύπρος (ΒΚΡ), Ιζζέτ Ιζτζιάν ο οποίος επεσήμανε ότι τα συγκεκριμένα νομοσχέδια είναι αντιδραστικά και στόχο έχουν να «μετατρέψουν την βόρεια Κύπρο σε ένα φασιστικό κράτος».

Ο Ιζτζιάν κάλεσε τη «δημοκρατική αντιπολίτευση» να διεξάγει κάθε είδους αγώνα, συμπεριλαμβανομένης και της πολιτικής ανυπακοής.

Στο ίδιο πνεύμα με τον Ιζτιζιάν και οι τοποθετήσεις της προέδρου του Κοινοτικού Κόμματος Δημοκρατίας (TDP), Μίνε Ατλί, αλλά και ο ιδρυτής της τουρκοκυπριακής Αριστερής Κίνησης, Αμπντουλάχ Κόρκμαζχάν, που έχουν επίσης υποστεί διώξεις από το καθεστώς και έχουν κατατεθεί αγωγές εναντίον τους για προσβολή του Τατάρ και του Ερντογάν αντίστοιχα.

Σύμφωνα με τα τουρκοκυπριακά ΜΜΕ η εκστρατεία των δημοσιογράφων άρχισε το βράδυ  της Τετάρτης από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ την Πέμπτη το πρωί έγινε η εκδήλωση της Ένωσης τουρκοκύπριων δημοσιογράφων με τους πολίτες να κορνάρουν για να δείξουν τη στήριξη τους.