Σοϊγκού: Η Ρωσία έχει καταλάβει το 97% του Λουγκάνσκ

Ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σόιγκου, δήλωσε ότι οι δυνάμεις της Μόσχας sergei-1024x632έχουν τον έλεγχο του 97% του Λουγκάνσκ στην ανατολική Ουκρανία.

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν κατοικημένες συνοικίες της πόλης Σεβεροντόνετσκ και μάχονται για να πάρουν τον έλεγχο μιας βιομηχανικής ζώνης στα περίχωρά της και στις κοντινές πόλεις, είπε ο Σόιγκου.

Ο κυβερνήτης του Λουγκάνσκ, Σέρχιι Χαιντάι, παραδέχτηκε ότι οι ρωσικές δυνάμεις ελέγχουν τα βιομηχανικά περίχωρα της πόλης, δηλώνοντας στο Associated Press: «Οι πιο σκληρές μάχες συνεχίζονται. Η κατάσταση αλλάζει συνεχώς, αλλά οι Ουκρανοί αποκρούουν επιθέσεις».

Στο κοντινό Λύσιτσανκ, την άλλη πόλη του Ντονμπάς που αντέχει στη ρωσική επίθεση, τα ρωσικά στρατεύματα βομβάρδισαν μια τοπική αγορά, ένα σχολείο και ένα κτίριο κολεγίου, καταστρέφοντας το τελευταίο, είπε ο Χαιντάι.

«Η ολική καταστροφή της πόλης βρίσκεται σε εξέλιξη, οι ρωσικοί βομβαρδισμοί έχουν ενταθεί σημαντικά τις τελευταίες 24 ώρες. Οι Ρώσοι χρησιμοποιούν τακτικές καμένης γης», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ο Σόιγκου, από την πλευρά του, τόνισε ότι τα ρωσικά στρατεύματα πιέζουν προς την πόλη Ποπάσνα, περίπου 30 χιλιόμετρα νότια του Σεβεροντόνετσκ, καθώς και ότι έχουν πάρει τον έλεγχο του Λίμαν και του Σβιατοχίρσκ και 15 άλλες πόλεις στην περιοχή.

Ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας είπε ότι 6.489 Ουκρανοί στρατιώτες έχουν αιχμαλωτιστεί από την έναρξη της στρατιωτικής δράσης στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων 126 τις τελευταίες πέντε ημέρες.