Το αντιρωσικό μένος της εφ. ΠΟΛΙΤΗΣ και η επιχείρηση φίμωσης έγκριτων δημοσιογράφων

Δεν αποτελεί καθόλου έκπληξη ότι δημοσιογράφοι της εφ. ΠΟΛΙΤΗΣ -που τάχα μου τα putin-51λέει όλα -παθαίνουν δυσανεξία με τις ανταποκρίσεις του έγκριτου δημοσιογράφου Θανάση Αυγερινού ανταποκριτή του ΡΙΚ και  ΚΥΠΕ.

Μετά την κα Χόπλαρου  έσπευσε δεύτερος και καταϊδρωμένος  και ο Μανώλης Καλαντζής  να επιτεθεί στον καταξιωμένο δημοσιογράφο Αυγερινό για τις ανταποκρίσεις του για τις εξελίξεις στην Ουκρανία.

Τον έπιασε μάλιστα και ο μεγάλος πόνος για τους φορολογούμενους που  χρηματοδοτούν το κρατικό κανάλι και το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων . Ο Μ. Καλαντζής αφού αναφέρεται στον ανταποκριτή του ΡΙΚ, αλλά και του ΚΥΠΕ, στη Μόσχα γράφει: ” Μιλάμε για τα δύο κρατικά ΜΜΕ τα οποία χρηματοδοτούνται από τους φορολογούμενους και, αν μη τι άλλο, οφείλουν να διατηρούν ένα ανεκτό επίπεδο εντιμότητας σε ότι αφορά τις πληροφορίες που μεταδίδουν. Αποφεύγω τον όρο «αντικειμενικότητα» καθώς πρόκειται για όρο που δεν μπορεί να θεωρηθεί τιμητικός για δημοσιογράφο. Ο δημοσιογράφος δεν είναι αντικείμενο και πολύ περισσότερο δεν είναι απλώς φορέας μέσω του οποίου διοχετεύονται ακατέργαστες πληροφορίες. Συνεπώς, το υποκειμενικό στοιχείο είναι εκ των πραγμάτων αναγκαίο. Αυτό που απαιτείται και αποτελεί ζητούμενο, είναι η εντιμότητα.Στην περίπτωση του Θανάση Αυγερινού, το ΡΙΚ έχει απωλέσει κάθε ίχνος εντιμότητας. Γίνεται το μέσο διασποράς ψευδών ειδήσεων, μεταφοράς προπαγάνδας και παραβίασης βασικών κανόνων δεοντολογίας..

Δεν μπορεί το κρατικό κανάλι μιας χώρας να καλύπτει μια στρατιωτική εισβολή αξιοποιώντας την «προστασία» των στρατευμάτων εισβολής. Δεν μπορεί ένας δημοσιογράφος να εισέρχεται, παρανόμως, με τον κατοχικό στρατό σε μια χώρα και να αναφέρεται σε απελευθέρωσή της. Δεν μπορεί τελικώς ένα κρατικό κανάλι να υποτιμά τη νοημοσύνη των τηλεθεατών.

Το έκανε για χρόνια πριν το ΡΙΚ με τον προηγούμενο ανταποκριτή του στη Μόσχα και το επαναλαμβάνει τώρα.

Δεν χρειάζεται να πληρώνει ο Κύπριος φορολογούμενος για να του μεταφέρουν τα ανακοινωθέντα του Κρεμλίνου.

Προφανώς, δεν μπορεί κανείς πλέον να επικαλεστεί τη «σοβαρότητα και την εγκυρότητα» των ανθρώπων του ΡΙΚ, το οποίο ίσως είναι το μοναδικό κρατικό κανάλι χώρας μέλους της ΕΕ που δίνει βήμα σε μια χώρα που διαπράττει εγκλήματα, με τρόπο ώστε αυτά να εξωραΐζονται μέχρι του σημείου να αναστρέφεται η πραγματικότητα και να παρουσιάζονται τα θύματα ως περίπου δράστες των εγκλημάτων που διαπράττονται εις βάρος τους.

Το ΡΙΚ, αν έχει επιλέξει να συμπεριφέρεται ως γραφείο Τύπου των ρωσικών στρατευμάτων κατοχής, ας το κάνει, αλλά ας το κάνει εντίμως. Ας το δηλώσει, ώστε να γνωρίζει ο τηλεθεατής την προέλευση και τη στόχευση των πληροφοριών που λαμβάνει…”

Αυτά τα αντιδεοντολογικά και ανήθικα για ένα συνάδελφο γράφει ο Καλαντζής που όπως φαίνεται δεν μπήκε ποτέ στον κόπο να ακούσει τις ανταποκρίσεις του Θανάση Αυγερινού όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και σε κανάλια της Ελλάδας. Ούτε και μπήκε ποτέ στον κόπο να ακούσει πως το ΡΙΚ   μεταδίδει παράλληλα και ανταποκρίσεις από την Ουκρανία.

Αλλά όπως φαίνεται  μπήκε και αυτός στο πετσί του ρόλου των νεομακαρθιστών   που επιδιώκουν την φίμωση όλων όσων δεν  φωνάζουν ζήτω η Αμερική και ο Uncle Sam.

Τώρα ποιοι είναι οι έντιμοι και ποίοι οι ανέντιμοι οι πολίτες είναι σε θέση να κρίνουν και δεν χρειάζονται υποτίτλους από όσους βρίσκονται σε διατεταγμένη.

Α.Γκ.