Η στρατιωτική άσκηση «Αγαπήνωρ 2022» η μεγαλύτερη που έγινε ποτέ με γειτονική χώρα, λέει ο ισραηλινός στρατός

Δημοσιότητα έχει λάβει στα ισραηλινά ΜΜΕ η πραγματοποίηση της κοινής στρατιωτικής cache_780x1200_Analog_medium_2586902_391086_04022022104723άσκησης «Αγαπήνωρ-2022» των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων και της Εθνικής Φρουράς, που άρχισε την Κυριακή στην Κύπρο. Συγκεκριμένα, η άσκηση Αγαπήνωρ-2022 αποτελεί το τελευταίο στάδιο άλλης ευρείας άσκησης του ισραηλινού στρατού που διάγει την τέταρτη και τελευταία εβδομάδα της. Η εβραϊκή ονομασία της άσκησης στην Κύπρο φέρει τον τίτλο «Πέρα από τον Ορίζοντα».

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του γραφείου Τύπου των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, πρόκειται για την «ευρύτερη άσκηση του είδους της που πραγματοποιήθηκε ποτέ σε συνεργασία με γειτονική χώρα». Σκοπός της άσκησης, αναφέρει η ανακοίνωση, αποτελεί «η διατήρηση της ετοιμότητας των ενόπλων δυνάμεων σε ποικίλες καταστάσεις έκτακτου χαρακτήρα και η αντιμετώπιση αιφνίδιων γεγονότων και περιστάσεων». Από ισραηλινής πλευράς συμμετέχουν κληρωτοί και έφεδροι, αεροπορικές, χερσαίες και αμφίβιες δυνάμεις. Θα συμμετέχουν κλιμάκια των υπηρεσιών ασφάλειας και πληροφοριών του ισραηλινού στρατού και κλιμάκια κυβερνοάμυνας. Κάποια από τα σενάρια που θα αποτελέσουν αντικείμενο της άσκησης είναι στρατιωτικές επιχειρήσεις εντός της περιοχής που ελέγχει ο αντίπαλος, όπως προσγείωση και απογείωση πτητικών μέσων και πολεμικών αεροσκαφών, εκκένωση τραυματιών, συνοδεία και κάλυψη φίλιων δυνάμεων, ρίψη οπλισμού και υλικού διοικητικής μέριμνας με χρήση μεταγωγικών αεροπλάνων κ.ά.

Η ανακοίνωση των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων καταλήγει ότι η άσκηση «Αγαπήνωρ 2022» και «Πέρα από τον Ορίζοντα» θα διεξαχθεί σε ποικίλο φυσικό περιβάλλον –ορεινό, κατοικημένο και μη -, με σενάρια που δίνουν έμφαση στην αντιμετώπιση αιφνίδιων συμβάντων.