Πρόεδρος:Η Τουρκία παραμένει το χαϊδεμένο παιδί κάποιων παρά τις προκλήσεις της

cache_500x500_3355874_1236521_28052022123106Είναι θλιβερό κάποιοι να παρακολουθούν τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας και παρά ταύτα να συνεχίζει να είναι το χαϊδεμένο παιδί χάρη των δικών τους συμφερόντων, ανέφερε το Σάββατο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ευχόμενος η παρούσα κατάσταση στην Ουκρανία «να ξυπνήσει το δίκαιο» και να τεθεί η Τουρκία προ των ευθυνών της.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τέλεσε το πρωί τα αποκαλυπτήρια μνημείου πεσόντων αγνοουμένων της τουρκικής εισβολής, που δημιουργήθηκε στο πάρκο Αγνοουμένων του Δήμου Λεμεσού, σε συνεργασία με το  Γραφείο του Επιτρόπου Προεδρίας και την Παγκύπρια Οργάνωση Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων.

Λέγοντας πως το μνημείο συνιστά συνεχή υπόμνηση της ευθύνης και της οφειλής που έχουμε ως κράτος, ως λαός, ως έθνος για τη διακρίβωση της τύχης του συνόλου των αγνοουμένων, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως, «δυστυχώς, παρά τη διερεύνηση ενός μεγάλου αριθμού περιπτώσεων και παρά τα όσα η δική μας πλευρά πράττει, η τύχη ακόμη 775 Eλληνοκυπρίων και Ελλαδιτών αγνοουμένων παραμένει αδιευκρίνιστη».

«Και τούτο, ως αποτέλεσμα της συνήθους και απάνθρωπης τακτικής της κατοχικής δύναμης να εμμένει στην άρνηση της να παρέχει τις πληροφορίες που κατέχει στα αρχεία της και παρά τις υποσχέσεις που δόθηκαν στα Ηνωμένα Έθνη πως 30 σημεία θα υποδεικνύονταν προκειμένου να γίνει διερεύνηση και ενδεχόμενα ανεύρεση αγνοουμένων», συμπλήρωσε.

Επαναβεβαιώνοντας τη στήριξη του κράτους στις προσπάθειες για προώθηση του ζητήματος και του έργου της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων, ο ΠτΔ απηύθυνε έκκληση «σε οποιονδήποτε κατέχει οποιαδήποτε πληροφορία που θα μπορούσε να βοηθήσει στην εξακρίβωση της τύχης έστω και ενός αγνοουμένου, να μην διστάσει να τη δώσει, ακόμη και με πλήρη ανωνυμία».

Την ίδια ώρα υπογράμμισε πως «εκείνο που πρωτίστως διεκδικούμε και απαιτούμε είναι, τόσο ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, η ευρωπαϊκή μας οικογένεια, η Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και η διεθνής κοινότητα ευρύτερα να θέσουν την Τουρκία προ των ευθυνών της».

«Κάτι ανάλογο πράττουν σήμερα και το επιδοκιμάζουμε, να καλούν τη Ρωσία να αποσυρθεί και να σταματήσει τις εμπόλεμες πράξεις, την εισβολή στην Ουκρανία, ενώ την ίδια ώρα την εγκαλούν για εγκλήματα πολέμου, ανάλογα που διέπραξε και η Τουρκία στην Κύπρο», πρόσθεσε.

Εκφράζοντας τη συμπάθεια όλων προς το λαό της Ουκρανίας και σε όσους υποφέρουν, ο Πρόεδρος είπε πως θέλει να πιστεύει ότι η παρούσα κατάσταση πραγμάτων, όσο δυσάρεστη κι αν είναι και όσο αρνητικές συνέπειες κι αν έχει, «θα ξυπνήσει το δίκαιο που δεν διακρίνει κυρίαρχα και μη κυρίαρχα έθνη».

Διαμηνύοντας ότι κυρίαρχα είναι όσα κράτη αναγνωρίζονται από τον ΟΗΕ και πως η Κύπρος είναι εξίσου κυρίαρχο κράτος όπως και η Ουκρανία, υπέδειξε πως κι εμείς δεχθήκαμε εξίσου την ίδια βάρβαρη, απαράδεκτη εισβολή από έναν ισχυρότερο, με τα ίδια ακριβώς προσχήματα.

«Γι’ αυτό και δεν παύουμε και επιμένουμε και προβάλλουμε προς την ΕΕ, προς τον ΓΓ των ΗΕ, από κάθε διεθνές βήμα πως έφτασε επιτέλους η ώρα να γίνει συνείδηση πως, το διεθνές δίκαιο θα επικρατήσει όταν όλοι το σεβόμαστε αδιακρίτως, όταν όλα τα κράτη δεν διακρίνουν μεταξύ παραβίασης και ευνοούμενων και παραβίασης και αγνοουμένων», συμπλήρωσε.

Η πλευρά μας, συνέχισε, καταβάλλει το άπαν των δυνάμεων της προκειμένου να πετύχει «μια έντιμη λύση, μια δίκαιη λύση, μια λύση που θα κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα, που θα δίνει το δικαίωμα στους συγγενείς των αγνοουμένων να μάθουν την τύχη των παιδιών τους, των πατεράδων τους, των αδελφών τους».

Παρά τις προσπάθειες « με πολλές θυσίες, με πολλές υποχωρήσεις να πετύχουμε την ειρήνη», είπε, «δυστυχώς, η νέα αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας οδηγεί σε μια στασιμότητα, ιδιαίτερα επικίνδυνη».

Ανέφερε δε ότι είμαστε όλοι μάρτυρες, « ιδιαίτερα τα ΗΕ και η ΕΕ και όχι μόνο, της επιτήδειας ουδετερότητας που τηρεί τούτες τις ώρες (η Τουρκία), που όλοι ενωμένοι στην Ευρώπη παίρνουμε μέτρα έστω και δυσάρεστα, έστω και εις βάρος των συμφερόντων των χωρών μας».

Ο ΠτΔ τόνισε ότι «είναι θλιβερό να παρακολουθούν τις προκλητικές ενέργειες στο Αιγαίο, στην Κύπρο, στη Συρία, στη Λιβύη, στο Ιράκ, την άρνηση να εφαρμόσουν κυρώσεις, τον εκβιασμό να αποδεχτούν τη Φινλανδία ή τη Σουηδία στο ΝΑΤΟ και παρά ταύτα, να συνεχίζει να είναι το χαϊδεμένο παιδί κάποιων χάρη των δικών τους συμφερόντων». «Αυτές είναι οι πραγματικότητες», πρόσθεσε και σημείωσε πως «γι’ αυτές τις πραγματικότητες καλούμαστε να συνεχίσουμε τον αγώνα».

Διαβεβαίωσε πως ο αγώνας θα συνεχιστεί με τη βοήθεια και τη συμπαράσταση της Ελλάδας, «διότι μόνο αγωνιζόμενοι μπορεί να κερδίσουμε, διότι μόνο σεβόμενοι το διεθνές δίκαιο μπορεί να κερδίσουμε, διότι μόνο αξιοποιώντας την πολυεπίπεδη σχέση που έχουμε αναπτύξει με κράτη της περιοχής και όχι μόνο»

Καταλήγοντας στο χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος  Αναστασιάδης συνεχάρη το Δήμαρχο Λεμεσού, τον Πρόεδρο της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων, τον καλλιτέχνη και τους αρχιτέκτονες του έργου που συνέβαλαν στο μνημειώδες αυτό σύμβολο και επανέλαβε πως το κράτος θα συνεχίσει να αγωνίζεται για τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων.