Οι BRICS μετατρέπονται στο αντίπαλο οικονομικό δέος ΕΕ και ΗΠΑ

Νέα παγκόσμια οικονομική πραγματικότητα

 

Μια νέα παγκόσμια οικονομική πραγματικότητα έρχεται καθώς οι δυτικές κυρώσεις έχουν προκαλέσει   το c73bf406604e46ab9fcacaaa093378ecαντίπαλο οικονομικό δέος απέναντι στις  ΗΠΑ και ΕΕ.Πρόκειται για   τους BRICS. Με την απόφαση της Ρωσίας να συμφωνήσει με την Κίνα και να επεκταθεί αυτή η οικονομική ένωση σε μια τεράστια κοινή αγορά (δηλαδή ένας οικονομικός χώρος που θα ξεπερνά τα υπάρχοντα 3,5 δισ. πληθυσμού που είναι τώρα).

Πρώτος στόχος της επέκτασης θα είναι όπως όλα δείχνουν (συνομιλίες για εμπόριο σιταριού μέσω Άγκυρας) . H  Τουρκία φαίνεται  θα λάβει πρόσκληση ενσωμάτωσης στην νέα αυτή οικονομική ένωση.

Όσο για τα οικονομικά δεδομένα του σήμερα; Την ίδια στιγμή που η ΕΕ ετοιμάζεται για το 6ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, οι πολίτες των χωρών-μελών της Ένωσης αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης .

Την ίδια στιγμή που οι Αγγλοσάξωνες, οι ΗΠΑ και η ΕΕ εφαρμόζουν μια πολιτική που οδηγεί τις κοινωνίες στο φάσμα της φτώχειας,  η Ρωσία περνά στο επόμενο επίπεδο με την διεύρυνση των BRICS  που θα περιλαμβάνει πλέον το 42% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Τα οικονομικά μεγέθη είναι αμείλικτα: Το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Ρωσίας διευρύνθηκε στα 58,2 δισεκατομμύρια δολάρια το πρώτο τρίμηνο του 2022 από 22,5 δισεκατομμύρια δολάρια την ίδια περίοδο πέρυσι , (αύξηση περίπου 250% σε ενα τρίμηνο!).

Από την άλλη, το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της ευρωζώνης μειώθηκε στα 8,7 δισ. ευρώ μόνο για τον μήνα Μάρτιο 2022 μετά τον Ουκρανικό πόλεμο, από 39,7 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2021 (περίπου 4,5 φορές κάτω σε ενα μήνα!).

What-is-actually-BRICS-alliance-of-Brazil-Russia-India-Peoples-Republic-of-China-and-South-Africa-about-850x491Την ίδια στιγμή τα έσοδα της Ρωσίας από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο σημείωσαν άλλο ένα υψηλό ρεκόρ παρά τις κυρώσεις που αποσκοπούσαν να βλάψουν τη ρωσική οικονομία.

Και όλα αυτά όταν ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν συμφώνησε με την πρόταση της Κίνας για διεύρυνση της ομάδας των αναδυόμενων οικονομιών που είναι γνωστή ως BRICS και μέσω εκείνων θα κάνει τις ρωσικές εξαγωγές!

Οι δύο χώρες προτίθενται να ενεργοποιήσουν μια τεράστια οικονομική δύναμη που θα κυριαρχήσει στο εμπόριο, σε μία κίνηση που δείχνει πως η πλευρά της Ανατολής θωρακίζεται απέναντι στην Δύση.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Β.Πούτιν: «Με παγκόσμιους χωροφύλακες δεν αλλάζει η πορεία της Διεθνούς οικονομίας»!

Η Βραζιλία, η Ρωσία , η Ινδία και η Κίνα σχημάτισαν αρχικά το μπλοκ των BRICS το 2009, με την Νότια Αφρική να προσχωρεί το 2010.

Ο πληθυσμός τους αποτελεί το 42% του συνολικού παγκόσμιου και, όπως όλα δείχνουν, αναμένεται να αυξηθεί.

Επιπλέον, η ίδρυση της Αναπτυξιακής Τράπεζας των ΒRICS έχει χαρακτηριστεί ως το «αντίπαλον δέος» τόσο της Παγκόσμιας Τράπεζα όσο και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, οργανισμοί που σύμφωνα με τις χώρες των BRICS ελέγχονται σε μεγάλο βαθμό από τις ΗΠΑ.

Όλα μπορούν να ρυθμιστούν

Οι κυρώσεις της Δύσης δεν θα αποκόψουν τη Ρωσία από τις τεχνολογίες, δήλωσε χθες Πέμπτη (26.5.2022) ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Μιλώντας μέσω βιντεοσύνδεσης στους ηγέτες των πρώην σοβιετικών δημοκρατιών που συμμετείχαν σ’ ένα οικονομικό φόρουμ που πραγματοποιείται στο Κιργιστάν, ο Βλαντιμίρ Πούτιν είπε ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να εργάζεται για την εξεύρεση υποκατάστατων για τα ξένα προϊόντα που εισάγονται, τα οποία δεν θα ήταν πλέον διαθέσιμα στην χώρα λόγω των κυρώσεων, παρόλο που αυτό δεν αποτελεί «πανάκεια για όλα τα δεινά».

«Οι επιχειρηματίες μας αντιμετωπίζουν προβλήματα, φυσικά, ειδικά στον πεδίο των εφοδιαστικών αλυσίδων και των μεταφορών. Αλλά παρ’ όλα αυτά, όλα μπορούν να ρυθμιστούν, όλα μπορούν να οικοδομηθούν με νέο τρόπο» δήλωσε ο Πούτιν.

«Όχι χωρίς απώλειες στην παρούσα φάση, αλλά αυτό μας βοηθάει στην πορεία να γίνουμε πιο δυνατοί. Σε κάθε περίπτωση, αποκτούμε οπωσδήποτε νέες ικανότητες, αρχίζουμε να επικεντρώνουμε τους οικονομικούς, χρηματοπιστωτικούς και διοικητικούς πόρους σε τομείς αιχμής»

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είπε επίσης ότι η αποχώρηση ορισμένων ξένων επιχειρήσεων από τη ρωσική αγορά μπορεί να είναι προς το καλύτερο.

Ο Ρώσος πρόεδρος παραδέχθηκε πως η Ρωσία έχει ανάγκη την πρόσβαση σε ξένες τεχνολογίες, προσθέτοντας: «Δεν θα αποκοπούμε από αυτό, θέλουν να μας πιέσουν λίγο, αλλά στον σύγχρονο κόσμο αυτό είναι απλά μη ρεαλιστικό, αδύνατο».

Αναφερόμενος προφανώς στις Ηνωμένες Πολιτείες, είπε ότι κανένας «παγκόσμιος χωροφύλακας» δεν θα καταφέρει να χρησιμοποιήσει κυρώσεις για να αποδυναμώσει χώρες όπως η Ρωσία, η Κίνα και πολλές άλλες χώρες που ακολουθούν ανεξάρτητη πολιτική.