Το ρούβλι σε υψηλό 4 ετών έναντι δολαρίου

Το ρωσικό ρούβλι σταθεροποιήθηκε πάνω από 56 μονάδες έναντι του δολαρίου την Τετάρτη για πρώτη φορά από το 2018 και έφτασε σε υψηλό επταετίας έναντι του ευρώ καθώς οι εταιρείες που εστιάζουν στις εξαγωγές πούλησαν ξένο συνάλλαγμα για να πληρώσουν φόρους και οι έμποροι αγνόησαν τη λήξη μιας βασικής άδειας πληρωμής χρέους.

cache_780x1200_Analog_medium_3311882_485081012455278Οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν την Τρίτη ότι δεν θα επεκτείνουν την άδεια, η οποία έληξε την Τετάρτη, και επέτρεπε στη Ρωσία να πληρώνει τους κατόχους ομολόγων των ΗΠΑ. To Reuters αναφέρει ότι η απόφαση θα μπορούσε να ωθήσει τη Μόσχα πιο κοντά στο χείλος της χρεοκοπίας, καθώς η Ουάσιγκτον εντείνει την πίεση στη χώρα για τις ενέργειές της στην Ουκρανία.

Όσοι διαπραγματεύονται με ρούβλι, όμως, δεν επηρεάστηκαν προς το παρόν καθώς το νόμισμα επέκτεινε τα κέρδη του.

Το ρωσικό νόμισμα σταθεροποιήθηκε κατά περίπου 30% έναντι του δολαρίου φέτος παρά την οικονομική κρίση στη Ρωσία, καθιστώντας το, το νόμισμα με τις καλύτερες επιδόσεις στον κόσμο.

Στις 0840 GMT (Μέσος χρόνος Γκρίνουιτς), το ρούβλι ήταν 1,2% ισχυρότερο έναντι του δολαρίου, στις 56,10 μονάδες, φθάνοντας νωρίτερα στο 55,80, το ισχυρότερο του από τον Φεβρουάριο του 2018.

Είχε κερδίσει 0,9% για να διαπραγματευτεί στις 58,02 έναντι του ευρώ, έχοντας ανοίξει στις 57,10, το ισχυρότερο από τον Μάιο του 2015.

Το ρωσικό ρούβλι λαμβάνει στήριξη από φορολογική περίοδο που λήγει στο τέλος του μήνα, νέους όρους πληρωμής αερίου που απαιτούν μετατροπή ξένου νομίσματος σε ρούβλια, περικοπές εισαγωγών και περιορισμούς συναλλάγματος, ανέφερε σε σημείωμα η εταιρεία Veles Capital.

Η ισχύς του νομίσματος έχει προκαλέσει ανησυχίες σχετικά με τις αρνητικές επιπτώσεις στα έσοδα του προϋπολογισμού της Ρωσίας από τις εξαγωγές. Τη Δευτέρα, η Ρωσία μείωσε το ποσοστό των εσόδων σε ξένο νόμισμα που πρέπει να μετατρέψουν οι εξαγωγείς σε ρούβλια σε 50% από 80%.

Η Κεντρική Τράπεζα της χώρας ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα πραγματοποιήσει έκτακτη συνεδρίαση για τον καθορισμό των επιτοκίων την Πέμπτη, με τους αναλυτές να αναμένουν περαιτέρω νομισματική χαλάρωση μετά από δύο περικοπές 300 μονάδων βάσης στο 14% μετά από έκτακτη αύξηση στο 20% στα τέλη Φεβρουαρίου.

Αντιμέτωπη με την ταχεία επιβράδυνση του εβδομαδιαίου πληθωρισμού, η κεντρική τράπεζα αποφάσισε να μην περιμένει την επόμενη συνεδρίασή της στις 10 Ιουνίου, δήλωσαν αναλυτές της Promsvyazbank, προσθέτοντας ότι το βασικό επιτόκιο ενδέχεται να μειωθεί στο 10-12%.

Και οι ρωσικοί χρηματιστηριακοί δείκτες  κινήθηκαν ανοδικά.

Ο δείκτης RTS, υπολογιζόμενος σε δολάρια ΗΠΑ, ενισχύθηκε κατά 1,4% στις 1.291,4 μονάδες. Ο ρωσικός δείκτης MOEX με βάση το ρούβλι ήταν υψηλότερος κατά 0,3% στις 2.299,5 μονάδες.

Πεσκόφ

Η ρωσική κυβέρνηση παρακολουθεί προσεκτικά την ενίσχυση του ρουβλίου, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος cache_780x1200_Analog_medium_3201594_598389519961924του Κρεμλίνου, καθώς η ισοτιμία του ρωσικού νομίσματος απέναντι στο δολάριο έφθασε στις αρχές της εβδομάδας στο υψηλότερο επίπεδό της εδώ και τέσσερα χρόνια.

«Η κυβέρνηση αποδίδει μια ιδιαίτερη σημασία στο θέμα αυτό», δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Αυτή η διαδικασία συνεχούς ενίσχυσης είναι αδιαμφισβήτητα ένα θέμα που απαιτεί μια ιδιαίτερη προσοχή», υπογράμμισε, λέγοντας πως το θέμα αυτό συζητείται σε «όλες τις συναντήσεις για οικονομικά θέματα».

«Η μακροοικονομική σταθερότητα είναι διασφαλισμένη», πρόσθεσε.

Η ισοτιμία του ρωσικού νομίσματος που ήταν γύρω στα 80 ρούβλια για ένα δολάριο και 90 ρούβλια για ένα ευρώ πριν από τις 24 Φεβρουαρίου, όταν εισέβαλαν τα ρωσικά στρατεύματα στην Ουκρανία, στην αρχή σημείωσε μεγάλη πτώση προτού ανακάμψει από τις 9 Μαρτίου.

Την Τρίτη, ένα δολάριο ανταλλασσόταν με περίπου 56 ρούβλια, επίπεδο που είχε παρατηρηθεί για τελευταία φορά τον Φεβρουάριο 2018, και το ευρώ με 57,6 ρούβλια, ένα ρεκόρ από το 2015.

Το ρωσικό νόμισμα επωφελήθηκε επίσης από το άνοιγμα λογαριασμών σε ρούβλια από ένα μεγάλο μέρος ξένων εταιρειών που αγοράζουν αέριο από τον ρωσικό κολοσσό αερίου Gazprom, παρότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε πει κατ’ επανάληψη ότι ο μηχανισμός αυτός θα οδηγούσε στην παράκαμψη των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί σε βάρος της Ρωσίας.

Τη Δευτέρα το Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε τη μείωση προσεχώς της αναλογίας των εσόδων των Ρώσων εισαγωγέων που πρέπει να μετατρέπουν σε ρούβλια, από το 80% στο 50%, ένδειξη μιας χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων που έθεσαν σε εφαρμογή οι αρχές προκειμένου να αποτρέψουν την κατάρρευση του εθνικού νομίσματος.

Η ενίσχυση του ρουβλιού στερεί στην πραγματικότητα τον προϋπολογισμό από ένα μέρος των εσόδων του και βαραίνει στις εξαγωγές.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν παρουσίασε την ενίσχυση του ρουβλιού ως απόδειξη της αντίστασης της Ρωσίας στις δυτικές κυρώσεις.

Στο μεταξύ, ο πρώτος αντιπρόεδρος της Λευκορωσικής κυβέρνησης Νικολάι Σνόπκοφ δήλωσε, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων BelTA, πως οι εξαγωγές της χώρας αναμένεται να σημειώσουν πτώση κατά 30% το 2022 και τα έσοδα από εξαγωγές να μειωθούν έως και 14 δισεκ. ρούβλια λόγω των δυτικών κυρώσεων εναντίον του Μινσκ.

Η Λευκορωσία και η Ρωσία επλήγησαν από κυρώσεις αφότου η Μόσχα έστειλε δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου από το ρωσικό και το λευκορωσικό έδαφος. Το Μινσκ αποτελεί αντικείμενο σκληρών κυρώσεων από πέρυσι μετά την αναγκαστική προσγείωση ενός αεροσκάφους της Ryanair και τη σύλληψη ενός διαφωνούντα δημοσιογράφου που επέβαινε σε αυτό.

Ο Σνόπκοφ είπε πως οι δυτικές κυρώσεις επηρέασαν άμεσα το 20% της Λευκορωσικής οικονομίας, με αποτέλεσμα μια μείωση 2,3% του ΑΕΠ της το πρώτο τρίμηνο.

«Το τελικό σχέδιο της Δύσης είναι να πλήξει το βιοτικό επίπεδο του λαού μας, να προκαλέσει δυσαρέσκεια και κοινωνική ένταση εξασθενίζοντας τις δυνατότητες σημαντικών βιομηχανιών και τομέων της οικονομίας», δήλωσε ο Σνόπκοφ, σύμφωνα πάντα με το BelTA.

Η Δύση επέβαλε κυρώσεις σε σημαντικούς τομείς της οικονομίας της Λευκορωσίας, περιλαμβανομένων των εξαγωγών ποτάσας.

Ο Λευκορώσος πρωθυπουργός Ρόμαν Γκολοβτσένκο δήλωσε στα μέσα Μαΐου πως οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Λευκορωσία μπλόκαραν ετήσιες εξαγωγές αξίας 16-18 δισεκ. δολαρίων προς τη Δύση.

Ο Σνόπκοφ δήλωσε πως η Λευκορωσία ευελπιστεί να αντισταθμίσει εν μέρει τις οικονομικές της απώλειες με την αύξηση κατά 40% των εξαγωγών προς τη Ρωσία.

Οι εξαγωγές της Λευκορωσίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ουκρανία το 2021 ανέρχονταν σε 9,5 δισεκ. και 5,4 δισεκ. δολάρια αντίστοιχα.