Θ. Τσιόλας: Οι δυνατότητες λύσης του Κυπριακού περιορίζονται από την αδιάλλακτη στάση της Τουρκίας

Η πεισματικά αδιάλλακτη στάση της Τουρκίας και οι επαναλαμβανόμενες προκλητικές ενέργειες, θέσεις και cache_780x1200_Analog_medium_3330494_345004_23052022081803απόψεις της περιορίζουν τις δυνατότητες για λύση του Κυπριακού, ανέφερε ο Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου Θεοδόσης Τσιόλας.

Σε χαιρετισμό του στη συναυλία υπό τον τίτλο: «Αμμοχώστου Ωδές», που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα το βράδυ  στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αμμοχώστου στη Δερύνεια, ο κ. Τσιόλας είπε ότι «η χρυσή ιστορική πόλη με τα εμβληματικά σημεία, με την σπουδαία πνευματική ανάπτυξη, την ευδαιμονία και τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα, παραμένει τέσσερις και πλέον δεκαετίες βουβή, ερημωμένη, λάφυρο στα χέρια του αδίστακτου κατακτητή, περιμένοντας τους δικούς της ανθρώπους».

Πρόσθεσε ότι «κάθε μορφή καλλιτεχνικής δημιουργίας αποτελεί μια ζωντανή μαρτυρία που συνενώνει τη φωνή της με τον διαχρονικό και ακατάπαυστο αγώνα των Ελλήνων της Κύπρου για επανένωση της μοιρασμένης μας πατρίδας και κυρίως για αποκατάσταση μιας θλιβερής αδικίας, που υφίσταται το νησί από το πικρό καλοκαίρι του 1974 και εντεύθεν».

Η τουρκική εισβολή, είπε «επέφερε τραγικές συνέπειες στον τόπο μας, οι οποίες είναι ακόμα επίπονες και ορατές, παραβιάζοντας βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, ψηφίσματα και αποφάσεις του ΟΗΕ καθώς και κάθε αρχή του Διεθνούς Δικαίου».

«Οι ψυχές των ανθρώπων, που τόσο βάναυσα έχασαν τα υπάρχοντα, τις περιουσίες και την ίδια τους τη ζωή είτε ως στρατεύσιμοι στα πεδία του πολέμου είτε ως ανυπεράσπιστοι και αβοήθητοι άμαχοι πολίτες, στοιχειώνουν μέχρι σήμερα  την Αμμόχωστο, την ερειπωμένη πόλη- φάντασμα, όπως και κάθε σπιθαμή της σκλαβωμένης γης μας, που περιμένει ακόμα τη δικαίωση», πρόσθεσε.

Οπως είπε ο κ. Τσιόλας «η πεισματικά αδιάλλακτη στάση της Τουρκίας και οι επαναλαμβανόμενες προκλητικές ενέργειες, θέσεις και απόψεις περιορίζουν τις δυνατότητες για θεμελίωση ενός κράτους, που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ισότητα και εν τέλει τις αρχές και αξίες που πρεσβεύει το ευρωπαϊκό κεκτημένο, το οποίο αποτελεί βασικό στοιχείο της ταυτότητας και της κρατικής μας οντότητας».

Η Κυβέρνηση συνέχισε ο Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου «σε κάθε περίπτωση δηλώνει την ετοιμότητά της αλλά και την πολιτική βούληση να εργαστεί για την οικοδόμηση ενός κράτους, που δεν θα υστερεί σε αρχές και αξίες των υπόλοιπων κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Η σωστή βάση επίλυσης του κυπριακού προβλήματος είναι συμφωνημένη και καταγεγραμμένη στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και ευθυγραμμίζεται με τον σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο» είπε και σημείωσε ότι «γνωρίζουμε καλά ότι χωρίς κοινή, έντιμη και ειλικρινή προσπάθεια και από τις δύο πλευρές δεν μπορεί να διασφαλιστεί η λειτουργικότητα, η ανεξαρτησία και προπάντων η ειρήνη και η ευημερία του λαού στο σύνολό του».

Αναφερόμενος στον εκπαιδευτικό και μουσικοσυνθέτη Γιώργο Χατζημάρκου είπε πως η «αυθόρμητη και άκρως συναισθηματική προσπάθεια για την γενέθλια γη της Αμμοχώστου, αποτελεί μία κατάθεση ψυχής, που αποτυπώνει με αγάπη και σεβασμό σκέψεις και μνήμες δυνατές για τον τόπο καταγωγής του, του οποίου η ζηλευτή ομορφιά, η ιστορική αξία και η ανέμελη καθημερινότητα μετατράπηκαν από τη μια στιγμή στην άλλη σε εικόνα εγκατάλειψης και καταστροφής».

Στον χαιρετισμό του ο Θεοδόσης Τσιόλας έκανε αναφορά και στο προσωπικό έργο του καλλιτέχνη «Αμμοχώστου Ωδές» και είπε πως «πεποίθηση του δημιουργού, με την οποία συνταυτιζόμαστε απόλυτα, είναι το καθήκον μας να κρατήσουμε ζωντανή την ελπίδα για επιστροφή στις πατρογονικές εστίες και ακλόνητη την πίστη, ώστε να επιτελέσουμε, κατά το δυνατόν, το χρέος μας απέναντι στην πατρίδα και στις μελλοντικές γενιές».