Συγκλίσεις και αποκλίσεις επί βασικών αρχών καταγράφηκαν σε συνάντηση Σιζόπουλου-Μαυρογιάννη για Προεδρικές

Συγκλίσεις αλλά και αποκλίσεις επί των βασικών αρχών καταγράφηκαν σε συνάντηση που είχε σήμερα ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, με τον Ανδρέα Μαυρογιάννη, για τις προεδρικές εκλογές του 2023, όπως δήλωσε ο κ. Σιζόπουλος.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ σημείωσε πως οι συναντήσεις τους θα συνεχιστούν, στο πλαίσιο της ανταλλαγής απόψεων μέχρι και τον καθορισμό από την πλευρά της ΕΔΕΚ, στη βάση των αποφάσεων των συλλογικών της οργάνων, της τελικής της απόφασης για τις προσεχείς προεδρικές εκλογές. Ερωτηθείς αν για την ΕΔΕΚ είναι ανοικτή μια συνεργασία με τον κ. Μαυρογιάννη για τις προεδρικές εκλογές, ο κ. Σιζόπουλος είπε πως από την πλευρά της ΕΔΕΚ δεν υπάρχουν προκαταλήψεις.

“Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να ανταλλάξουμε απόψεις, να καταγράψουμε συγκλίσεις και αποκλίσεις με τους υποψηφίους, έτσι ώστε τα συλλογικά όργανα της ΕΔΕΚ, στη βάση μιας ορθολογικής πια και αξιοκρατικής προσέγγισης να πάρουν τις τελικές τους αποφάσεις”, επεσήμανε.

Από την πλευρά του, ο κ. Μαυρογιάννης είπε πως χρέος του είναι, αν είναι δυνατόν, να έλθει σε επαφή με όλες τις πολιτικές δυνάμεις για να μιλήσω μαζί τους και να θέσει τον εαυτό μου στη διάθεσή τους, “αν κρίνουν και όταν κρίνουν να υποστηρίξουν μία τέτοια υποψηφιότητα να το κάνουν”.

Επεσήμανε πως με τον κ. Σιζόπουλο είχαν μια ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων για την παρούσα κατάσταση πραγμάτων και ενόψει των προεδρικών εκλογών. “Ήταν πάρα πολύ εποικοδομητική η συνάντησή μας αλλά πέραν από αυτό είναι μια συνάντηση την οποία θα ακολουθήσουν και άλλες μέσα στο πλαίσιο της συνεχούς ανταλλαγής απόψεων και των προσπαθειών μας για να πετύχουμε στις προεδρικές εκλογές του 2023 κάτι καλύτερο για τον τόπο μας”, επεσήμανε.

Ερωτηθείς αν δεν είναι κάπως παράδοξο το γεγονός ότι ενώ πραγματοποιεί επαφές ως εν δυνάμει υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές και ενώ το ΑΚΕΛ έχει υιοθετήσει την υποψηφιότητά του, ο ίδιος δεν έχει εξαγγείλει την υποψηφιότητά του, ο κ. Μαυρογιάννης είπε πως αυτό «δεν είναι τόσο παράδοξο».

“Δεν πιστεύω ότι είναι παράδοξο γιατί εγώ εδώ και αρκετό καιρό είχα πει ότι αν οι συνθήκες είναι τέτοιες που να είμαι ο εκφραστής μιας δυναμικής η οποία να μπορεί να οδηγήσει αυτό τον τόπο σε μια πραγματική αλλαγή θα μπορούσα να ενδιαφερθώ. Αλλά, μόνο νοουμένου ότι θα έχω στήριξη σοβαρών πολιτικών δυνάμεων”, επεσήμανε.

Είπε πως ακόμα και το ΑΚΕΛ, που φαίνεται ότι θα τον υποστηρίξει, δεν έχει ολοκληρώσει τις εσωτερικές του διαδικασίες. “Χρέος μου είναι, αν είναι δυνατόν, να έλθω σε επαφή με όλες τις πολιτικές δυνάμεις για να μιλήσω μαζί τους και να θέσω τον εαυτό μου στη διάθεσή τους, αν κρίνουν και όταν κρίνουν να υποστηρίξουν μία τέτοια υποψηφιότητα να το κάνουν”, ανέφερε.

“Οπότε δεν είναι τόσο παράδοξο. Αντίθετα, δεν θα ήταν σωστό να εξαγγείλω υποψηφιότητα πριν κάνω οποιεσδήποτε επαφές, νοουμένου ότι η θέση που ανέλυσα ανέκαθεν είναι αυτή”, επεσήμανε.

Ερωτηθείς αν το γεγονός ότι το ΑΚΕΛ προκρίνει στήριξη της υποψηφιότητά του δεν στερεί τον χαρακτηρισμό του ανεξάρτητου υποψηφίου από αυτόν, ο κ. Μαυρογιάννης απάντησε: “Αντίθετα. Εγώ πιστεύω ότι αυτό θα διασφαλίσει ακόμη περισσότερο την ανεξαρτησία της υποψηφιότητας, κάνοντας την όμως απόλυτα αξιόπιστη. Αλλά γιατί είναι κακό πράγμα όταν αποφασίζεις να ασχοληθείς με τις προεδρικές εκλογές να θεωρείς ότι δεν μπορείς πλήρως να παρακάμπτεις τη στήριξη των πολιτικών κομμάτων; Δεν μπορείς. Είναι μια πραγματικότητα που υπάρχει στον τόπο μας. Αν θέλεις να είσαι αξιόπιστος πρέπει να έχεις στήριξη πολιτικών δυνάμεων”.

Ο κ. Σιζόπουλος είπε, στις δηλώσεις του, πως αντάλλαξαν απόψεις γύρω από τα θέματα των προεδρικών εκλογών. Ανέφερε πως ήταν μια πάρα πολύ εποικοδομητική συνάντηση με ανταλλαγή απόψεων σε μια ευρύτητα θεμάτων που απασχολούν την πατρίδα μας και την κοινωνία και τις προοπτικές που πρέπει να διαμορφώσουμε για να έχουμε τα σωστά αποτελέσματα αλλά και να στείλουμε τα σωστά μηνύματα.

Σημείωσε πως τα όσα συζήτησαν σήμερα θα μεταφερθούν στα συλλογικά όργανα της ΕΔΕΚ προς ενημέρωση για να δώσουν τις ανάλογες κατευθύνσεις.

Κληθείς να πει για την ΕΔΕΚ είναι ανοικτή μια συνεργασία με τον κ. Μαυρογιάννη για τις προεδρικές εκλογές, ο κ. Σιζόπουλος είπε πως από την πλευρά της ΕΔΕΚ δεν έχουν προκαταλήψεις.

“Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να ανταλλάξουμε απόψεις, να καταγράψουμε συγκλίσεις και αποκλίσεις με τους υποψηφίους, έτσι ώστε τα συλλογικά όργανα της ΕΔΕΚ, στη βάση μιας ορθολογικής πια και αξιοκρατικής προσέγγισης να πάρουν τις τελικές τους αποφάσεις”, επεσήμανε.

Πρόσθεσε πως “παρά το γεγονός ότι έχουμε ξεκαθαρίσει ότι αποτελεί σημαντική προτεραιότητα για εμάς η συνεργασία με το ΔΗΚΟ και η συμπόρευση στις επόμενες προεδρικές εκλογές, λόγω του ότι ακριβώς είναι ένα κόμμα με το οποίο έχουμε τις περισσότερες συγκλίσεις και τις λιγότερες αποκλίσεις, αυτό όμως σε καμία περίπτωση δεν μας στερεί το δικαίωμα να έχουμε επαφές με υποψηφίους που υποστηρίζονται από άλλα κόμματα, να ανταλλάξουμε τις απόψεις μας, να καταγράψουμε αυτά τα δεδομένα και να μπορέσουμε να πάρουμε την καλύτερη δυνατή απόφαση για την πατρίδα μας αλλά και για το κόμμα μας.”

Ερωτηθείς αν καταγράφηκαν συγκλίσεις σήμερα, ο κ. Σιζόπουλος είπε πως δεν έχουν εισέλθει ακόμα επί των λεπτομερειών. “Συζητήσαμε επί των βασικών αρχών και θα πρέπει να πω ότι πάνω σε αυτές τις βασικές αρχές σαφώς υπάρχουν συγκλίσεις, υπάρχουν και αποκλίσεις. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο αυτά θα τεθούν στα συλλογικά όργανα της ΕΔΕΚ να μου δώσουν κατευθύνσεις για το πώς θα συνεχίσουμε παρακάτω. Είναι προφανές ότι οι συναντήσεις με τον κ. Μαυρογιάννη θα συνεχιστούν”, ανέφερε.

Ερωτηθείς πότε αναμένεται να ληφθεί η απόφαση της ΕΔΕΚ, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ ανέφερε πως “παρά το γεγονός ότι η ανοικτή πολιτική συγκέντρωση του κόμματος στις 20 περασμένου Μαρτίου είχε οριοθετήσει την τελική απόφαση μέχρι το τέλος Μαϊου νομίζουμε ότι οι εξελίξεις όπως έχουν διαμορφωθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα, και η σχετική ασάφεια που υπάρχει στο προεκλογικό σκηνικό, υποχρεώνει σε μια σχετική παράταση του τελικού χρόνου”.

“Για αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό, λόγω αυτής της κατάστασης, να μην γίνουν βεβιασμένες ενέργειες, να μην ληφθούν βεβιασμένες αποφάσεις, οι οποίες ενδεχομένως στο τέλος να αποδειχθούν ότι είναι μη εποικοδομητικές. Για αυτό σε αυτή την περίπτωση μπορώ να πω ότι ισχύει το αρχαίο ελληνικό ρητό ‘σπεύδε βραβέως'”, ανέφερε.