Ελλάδα: «Βέτο» Κομισιόν στο νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση

Με μια ειδοποίηση 24 ωρών υπό τη μορφή τελεσίγραφου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε την αναβολή της ψήφισης του νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, το οποίο αναμένεται να εισαχθεί στην Ολομέλεια της Βουλής  των Ελλήνων εντός των επομένων ωρών. Επίσης, φέρεται να ζητά την αναβολή της newego_LARGE_t_1101_54481024_type12713προώθησης της ρύθμισης των 100 δόσεων για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο.

Οπως μεταδίδει το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Channel 4, ο Ντεκλάν Κοστέλο, επικεφαλής της διεύθυνσης οικονομικών και χρηματοοικονομικών υποθέσεων της ΕΕ, ζητά με έγγραφο του προς την ελληνική κυβέρνηση να «παγώσει» την ψήφιση του νομοσχεδίου που προγραμαμτίζεται για αύριο. Επίσης, θέτει «βέτο» και στην τροπολογία για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο σε δόσεις, ρύθμιση που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή την Πέμπτη.
Οι συστάσεις αυτές προς την ελληνική πλευρά απευθύνονται την ώρα που ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει να γίνει πενταμερής συνάντηση στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης, μεταξύ της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ, του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά ΟΛάντ και των προέδρων της ΕΕ, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι. Τον προγραμματισμό της συνάντησης ανέλαβε ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ενώ θα προηγηθεί της απόφασης της ΕΚΤ για την επαναφοράς της εξαίρεσης στην αγορά των ελληνικών ομολόγων για την αποκατάσταση των δυνατοτήτων δανεισμού των ελληνικών τραπεζών.
Στην επιστολή του κ. Κοστέλο αναφέρεται:
«Κατά τη χθεσινή μας τηλεδιάσκεψη, αναφέρατε πως προτίθεστε να περάσετε το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση και πως σκοπεύετε να περάσετε από το κοινοβούλιο και άλλες πρωτοβουλίες, όπως για τη ρύθμιση των φορολογικών οφειλών.
» Συνιστούμε με ιδιαίτερη έμφαση να υπάρξουν πρώτα πολιτικές διαβουλεύσεις, συμπεριλαμβανομένης της συμμόρφωσης με τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες. Υπάρχουν πολλά θέματα που πρέπει να συζητηθούν, και χρειαζεται να τα δούμε σε ένα συνεκτικό και κατανοητό πακέτο».
» Σε διαφορετική περίπτωση, θα είναι σαν να προχωράτε μονομερώς και με έναν τμηματικό τρόπο που είναι αναντίστοιχος με τις δοθείσες δεσμεύσεις, συμπεριλαμβανομένης εκείνης που συμφωνήθηκε στο Eurogroup στην επικοινωνία της 20ης Φεβρουαρίου».
Με άλλα λόγια, όπως αναφέρεται από το βρετανικό δίκτυο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που μέχρι στιγμής τηρεί μια μετριοπαθή στάση έναντι των ελληνικών θέσεων σε σύγκριση με τη στάση του ΔΝΤ και της ΕΚΤ, διαμηνύει πως αν ψηφιστεί το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση από τη Βουλή, τότε η κίνηση αυτή θα εκληφθεί σαν μονομερή και κατά συνέπεια σαν παραβίαση της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.