Π.Παυλόπουλος:Ο Β.Λυσσαρίδης εκπρόσωπος του απανταχού Ελληνισμού

cache_780x1200_Analog_medium_3276351_736478_14052022092354Ο Βάσος Λυσσαρίδης είναι ένας εκπρόσωπος του απανταχού Ελληνισμού, πατρίδα του δεν είναι μόνο αυτή η γωνία της γης, πατρίδα του είναι όλη η Ελλάδα, ανέφερε ο τέως Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, μιλώντας στο πολιτικό μνημόσυνο του ιδρυτή της ΕΔΕΚ, στη Λευκωσία, ένα χρόνο μετά τον θάνατό του.

«Ένας μεγάλος Έλληνας ταγμένος στην υπηρεσία της ελευθερίας της Κύπρου, ένας αγωνιστής της ελευθερίας που πιστεύει ότι η Κύπρος θα γίνει πάλι κυρίαρχη και ελεύθερη», είπε απευθυνόμενος σε όσους παρέστησαν στο κατάμεστο θέατρο Παλλάς, και στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, της Προέδρου της Βουλής Αννίτας Δημητρίου, υπουργών, βουλευτών και πλήθους κόσμου. Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν επίσης ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, καθώς και ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος.

Ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε ότι πριν από όλα ο Βάσος Λυσσαρίδης, υπήρξε ένας πνευματικός άνθρωπος που έταξε τον εαυτό του στην πολιτική για να υπερασπιστεί την πατρίδα του. Αφιέρωσε, όπως είπε, το πνεύμα τη ζωή του, την προσφορά του, στον αγώνα για την ελευθερία.

«Ήταν ένας μεγάλος σπορέας. Έσπειρε τις ιδέες αυτές και περίμενε. Μάταια περίμενε να έρθει η ώρα του θερισμού, του θερισμού της λευτεριάς, να δει τον Πενταδάχτυλο ξανά ελεύθερο. Δεν το κατάφερε, γι’ αυτό το χρέος του δικό μας γίνεται ακόμα μεγαλύτερο», πρόσθεσε.

Πρέπει, ανέφερε να θυμίσουμε σε κάθε κατεύθυνση, κυρίως σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς, ότι εμείς οι Έλληνες είμαστε έτοιμοι να δεχτούμε τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού και είμαστε έτοιμοι να την αποδεχτούμε, αλλά όχι, όπως είπε, όποια λύση. Η λύση πρόσθεσε, θα πρέπει να σέβεται στο ακέραιο το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο.

Ο κ. Παυλόπουλος ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη γιατί μαζί και κατά τη διάρκεια της θητείας του, με μια φωνή με προεξάρχουσα την Κύπρο και ακολουθούσα την Αθήνα, χάραξαν τις γραμμές επίλυσης του Κυπριακού, που είναι γραμμές σεβασμού του διεθνούς δικαίου. Σημείωσε ότι το κράτος σε μια λύση θα πρέπει να είναι οπωσδήποτε ομοσπονδία και σε καμιά περίπτωση συνομοσπονδία, διότι είναι αντίθετη με το ευρωπαϊκό δίκαιο.

Αναφερόμενος στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, είπε ότι από την πρώτη στιγμή Κύπρος και Ελλάδα τάχθηκαν στο πλευρό της Ουκρανίας, ενώ παράλληλα είπε ότι αυτό που λένε οι Έλληνες και οι Κύπριοι προς την ΕΕ και το ΝΑΤΟ είναι ότι «δεν πρόκειται να ανεχθούμε εν ονόματι του δήθεν γεωστρατηγικού ρόλου της Τουρκίας να υπάρξουν εκπτώσεις όσον αφορά το Κυπριακό και την προάσπιση της Κύπρου».

Πρόσθεσε ότι όποιος σήμερα εν ονόματι τη γεωστρατηγικής θέσης της Τουρκίας της επιτρέπει να κατέχει το ένα τρίτο του κυπριακού εδάφους για 48 χρόνια, αυτός είναι εκείνος που ανοίγει τον δρόμο σε όλους εκείνους που θα πράξουν τα ίδια και θα υπονομεύσουν το διεθνές δίκαιο. Είπε επίσης ότι αυτή τη στιγμή η βαρβαρότητα στην Ουκρανία έχει το ίδιο χρώμα, έχει την ίδια αποστροφή που πρέπει να δείχνουμε όλοι μας όπως και η τουρκική βαρβαρότητα.

Από πλευράς του ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος ανέφερε ότι για τον Λυσσαρίδη και όλους εμάς, η Ελλάδα ήταν και είναι ιδέα. Βρισκόταν, όπως είπε, στο αίμα μας, στη ζωή μας, στα γονίδιά μας, δεν ταυτιζόταν με άνθρωπο ή πράξεις, χούντες ή προδοσίες.

«Τιμώντας σήμερα τον αείμνηστο Βάσο Λυσσαρίδη έναν χρόνο μετά την αναχώρησή του από τα εγκόσμια, αναλογιζόμαστε την κληρονομιά που μας άφησε. Όσο κι αν νιώθουμε φτωχοί να την διαχειριστούμε, ας θυμούμαστε τουλάχιστον τα λόγια του. Αν λείψει η ιδέα του χρέους, υπάρχει τάχα άνθρωπος», κατέληξε.