Προκόπης Παυλόπουλος: Πρέπει να επιβληθούν στην Τουρκία οι ίδιες κυρώσεις με τη Ρωσία

cache_780x1200_Analog_medium_3272343_461296_13052022023956Πρέπει να επιβληθούν στην Τουρκία οι ίδιες κυρώσεις με τη Ρωσία, αφού και οι δυο χώρες παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, δήλωσε την Παρασκευή, στη Λευκωσία, ο τέως Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, έπειτα από συνάντησή του, στο Προεδρικό Μέγαρο, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

Ο κ. Παυλόπουλος, ο οποίος επισκέπτεται την Κύπρο για να παραστεί στις εκδηλώσεις που διοργανώνει το ΚΣ ΕΔΕΚ προς τιμή του Βάσου Λυσσαρίδη με αφορμή τον ένα χρόνο από τον θάνατό του, υπογράμμισε πως “πρέπει να αναδείξουμε παντού, προς κάθε κατεύθυνση, ότι ο Ελληνισμός στο σύνολό του, Ελλάδα και Κύπρος, δεν πρόκειται να ανεχθούμε σε καμία περίπτωση στο μέλλον, να παίζει η Τουρκία τον ρόλο του επιτήδειου τρίτου”.

Στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο κ. Παυλόπουλος, ο οποίος συνοδευόταν από τον Πρόεδρο του ΚΣ ΕΔΕΚ, Μαρίνο Σιζόπουλο, επεσήμανε πως “πρέπει να μάθουν η διεθνής κοινότητα και η ΕΕ ότι ναι καταδικάζουμε το τι συμβαίνει σήμερα στην Ουκρανία, καταδικάζουμε τη ρωσική βαρβαρότητα στην Ουκρανία”.

Πρόσθεσε πως “αναμένουμε, και θα εξαρτήσουμε πολλά πράγματα από αυτό, την ίδια στάση σε ό,τι αφορά τα ζητήματα της Τουρκίας”.

“Στην Τουρκία πρέπει να επιβληθούν οι ίδιες κυρώσεις. Και οι δυο παραβιάζουν το διεθνές – και για εμάς, επειδή είμαστε και μέλη της ΕΕ – και το ευρωπαϊκό δίκαιο”, τόνισε.

Ο κ. Παυλόπουλος είπε πως παραμένει πάντοτε και θα είναι πάντοτε ένα μέλος του Ελληνισμού το οποίο θα αγωνίζεται μέχρι το τέλος για τη δικαίωση της Κύπρου, για την εξεύρεση λύσης που είναι σύμφωνη με το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο.

“Και έχω εξηγήσει στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, φίλο μεγάλο χρόνια ολόκληρα, ότι και τώρα, με την ακαδημαϊκή μου ιδιότητα, θα είμαι πάντοτε ένα είδος βοηθού εκπληρώσεως για να αναδείξουμε ότι η δίκαιη λύση του Κυπριακού για εμάς, τους Έλληνες και τους Κύπριους, για τον Ελληνισμό, στην ουσία είναι υπεράσπιση της διεθνούς και της ευρωπαϊκής νομιμότητας”, συνέχισε.

Είπε πως “δεν διεκδικούμε τη δικαίωση της Κύπρου γιατί επιδιώκουμε να ικανοποιήσουμε μόνο την ιστορία μας, να δικαιώσουμε την ιστορία μας. Το κάνουμε γιατί όσο διαιωνίζεται αυτή η απαράδεκτη κατάσταση υπάρχει ένα προηγούμενο το οποίο αποτελεί πληγή για το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο”.

“Και αυτό ισχύει πολύ περισσότερο στους σημερινούς καιρούς. Ισχύει όσο βλέπουμε τι ισχύει στην Ουκρανία. Θα πρέπει να καταλάβουμε καλά ότι πριν υπάρξει βαρβαρότητα στην Ουκρανία, πριν υπάρξει αυτή η αδιανόητη, απαράδεκτη, απάνθρωπη επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία υπήρξε μια άλλη βαρβαρότητα πριν 48 χρόνια: η τουρκική βαρβαρότητα σε αυτό εδώ το νησί”, ανέφερε ο κ. Παυλόπουλος.

Βαρβαρότητα, σημείωσε, “που συνεχίζεται και όσο την ανεχόμαστε τόσο περισσότερο αποδυναμώνουμε τα επιχειρήματα που έχουμε ώστε και άλλοι να μην επιχειρήσουν τα ίδια πράγματα στο μέλλον”.

Για αυτό, επεσήμανε, “και πρέπει να αναδείξουμε παντού, προς κάθε κατεύθυνση, ότι ο Ελληνισμός στο σύνολό του, Ελλάδα και Κύπρος, δεν πρόκειται να ανεχθούμε σε καμία περίπτωση στο μέλλον, να παίζει η Τουρκία τον ρόλο του επιτήδειου τρίτου. Να επικαλούμεθα δήθεν τη γεωστρατηγική θέση της Τουρκίας για να δικαιολογήσουμε τα εγκλήματα και τη βαρβαρότητά της”.

Τόνισε πως “σε αυτό είμαστε ενωμένοι, πέρα και έξω από πολιτικές διαφορές, και κυρίως ανυποχώρητοι” και ότι«δεν πρόκειται να ανεχθούμε τετελεσμένα ξανά, πολύ περισσότερο σήμερα».

“Αυτό το πράγμα είναι και υπεράσπιση της μεγάλης ευρωπαϊκής μας οικογένειας. Διότι κανείς δεν ξέρει αν ανεχθούμε αυτά τα πράγματα αν αύριο π.χ τα ίδια θα γίνουν εις βάρος μιας άλλης ευρωπαϊκής χώρας”, ανέφερε.

Επεσήμανε πως “οι απειλές είναι ήδη πολλές. Τις βλέπουμε. Ας σταματήσουμε τώρα αυτή την ανοχή. Ως εδώ. Σαράντα οκτώ χρόνια, μισός αιώνας σχεδόν, είναι πάρα πολλά. Είναι ένα τραύμα σε βάρος πραγματικά της ειρήνης, της δημοκρατίας και του ανθρώπου”, κατέληξε ο κ. Παυλόπουλος.