Δυστοκία στις Βρυξέλλες για κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο

Δυστοκία παρατηρείται στις Βρυξέλλες για την επιβολή κυρώσεων και στο ρωσικό πετρέλαιο εξαιτίας των 3220354σοβαρών ενστάσεων χωρών μελών της Ε.Ε. και κυρίως της Ουγγαρίας .Και ενώ αναμένετο σήμερα αποτέλεσμα των συζητήσεων τελικά η προσπάθεια παραμένει   στο   επίπεδο των τεχνικών συζητήσεων για κατάληξη σε συμφωνία, σύμφωνα με κοινοτικό αξιωματούχο που μίλησε στα ΜΜΕ στις Βρυξέλλες την Παρασκευή, ενόψει του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων τη Δευτέρα.

Ο αξιωματούχος επέμεινε πως, παρά τις πληροφορίες που έχουν δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα Politico και θέλουν τις υπόλοιπες κυρώσεις του έκτου πακέτου να προχωρούν ανεξάρτητα από το εμπάργκο στο πετρέλαιο, το πακέτο θεωρείται ενιαία δέσμη κυρώσεων και διέπεται από «μια εσωτερική συνοχή που πρέπει να διατηρηθεί και για αυτό πρέπει να υιοθετηθεί συνολικά», όπως είπε.

Το έκτο πακέτο κυρώσεων περιλαμβάνει και την προσθήκη νέων προσώπων στον κατάλογο στοχευμένων  μέτρων, την αποκοπή ακόμα τριών ρωσικών τραπεζών από το σύστημα πληρωμών Swift και την απαγόρευση μετάδοσης τριών τηλεοπτικών δικτύων στην ΕΕ.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η Ουγγαρία ενδεχομένως αναμένει την παρουσίαση του πακέτου RePowerEU από την Κομισιόν την ερχόμενη Τετάρτη, καθώς το πακέτο θα περιέχει μέτρα για μείωση της εξάρτησης της ΕΕ από τα Ρωσικά ορυκτά καύσιμα.

Υπενθυμίζεται πως η Ουγγαρία ζητά να μην υπάρξει εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο μέσω αγωγών, ή να υπάρξει εξαίρεση για τη ίδια, επικαλούμενη το γεγονός πως δεν έχει πρόσβαση στη θάλασσα. Η Κομισιόν έχει προτείνει για την περίπτωση αυτή και για χώρες με το ίδιο πρόβλημα (Σλοβακία και Τσεχία) την παράταση της μεταβατικής περιόδου και στήριξη για την αναβάθμιση αγωγών πετρελαίου ώστε να διασφαλιστεί η παροχή.

Νωρίτερα την Παρασκευή, κατά την άφιξή του στη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών των G7 στη Γερμανία, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ είχε δηλώσει πως αν δεν υπάρχει συμφωνία σε επίπεδο Μόνιμων Αντιπροσώπων τότε οι ΥΠΕΞ της ΕΕ «θα πρέπει να δώσουν την πολιτική ώθηση».

Στην συνάντηση των 27 Υπουργών Εξωτερικών θα συμμετάσχει ο ΥΠΕΞ της Ουκρανίας Ντμίτρι Κουλέμπα, καθώς και η ΥΠΕΞ του Καναδά, Μέλανι Τζόι.

Στην ατζέντα της συνάντησης βρίσκεται και η πρόταση του κ. Μπορέλ για ενίσχυση της χρηματοδότησης του ουκρανικού στρατού με ακόμα 500 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που θα φέρει το σύνολο της στήριξης μέχρι στιγμής στα 2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Οι ΥΠΕΞ θα συζητήσουν επίσης την αναζήτηση εναλλακτικών οδεύσεων για μεταφορά των σιτηρών που παραμένουν εγκλωβισμένα στην Ουγγαρία λόγω του πολέμου, ώστε να αποτραπούν προβλήματα στην διατροφική αλυσίδα.

Επίσης ενώπιον των ΥΠΕΞ θα βρεθούν και οι εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια και ο αντίκτυπος που έχει στην περιοχή η εισβολή στην Ουκρανία σε πολιτικό, οικονομικό, διπλωματικό επίπεδο, με τη συμμετοχή και των έξι ΥΠΕΞ της περιοχής.

Οι κυρώσεις πλήττουν τους Ευρωπαίους πολίτες. 

 Απ’ ότι αποδεικνύεται οι κυρώσεις της Ε,Ε, πλήττουν περισσότερο τους Ευρωπαίους πολίτες και προκαλούν ασφυξία στις εθνικές οικονομίες .Δεν αποκλείεται πάντως η πρόταση για κυρώσεις και στο ρωσικό πετρέλαιο δεν αποκλείεται να μπει στο «πάγο» ειδικά μετά τη σφοδρή άρνηση της Ουγγαρίας να πει το «ναι» προκειμένου να υπάρξει η απαραίτητη ομοφωνία.

Νωρίτερα το Politico είχε γράψει ότι αυτό που επιχειρούν τώρα οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες είναι ένα bypass το οποίο πρακτικά θα οδηγήσει στο «πάγωμα» της επιβολής του συγκεκριμένου μέτρου που έχει ανησυχήσει όλη την Ευρώπη.

Κατά την ίδια πηγή η ιδέα που διακινείται στις Βρυξέλλες είναι να προωθηθούν όλα τα υπόλοιπα μέτρα του προσωρινά με την ελπίδα ότι οι συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις με την Ουγγαρία και την κυβέρνηση Όρμπαν θα αποδώσουν.

«Μια τέτοια καθυστέρηση θα αποτελούσε ένα τεράστιο πισωγύρισμα στις προσπάθειες της ΕΕ να απαντήσει στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία. Συγκεκριμένα θα αποτελέσει ένα ευθύ χτύπημα στην πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία στις 4 Μαΐου πρότεινε το ολικό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο» αναφέρει το Politico.

Όπως σημειώνεται στο άρθρο το γεγονός ότι οι διπλωμάτες εξετάζουν μια τέτοια «δραματική κίνηση» αποδεικνύει πόσο δύσκολο είναι για την ΕΕ να κλιμακώσει την οικονομική επίθεσή της προς τη Ρωσία και πόσο επώδυνο θα είναι για την ίδια την Ευρώπη να «απογαλακτιστεί» από τη ρωσική ενέργεια.

«Υπάρχει, όντως, μια ιδέα να «σπάσει» το πακέτο καθώς έχουμε συμφωνήσει στο 90%, για να προχωρήσουμε με όλα τα άλλα εκτός από το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο. Είναι ενοχλητικό που δεν μπορούμε να προχωρήσουμε με πράγματα που έχουν συμφωνηθεί. Οπότε γιατί να μην κινηθούμε έτσι, να είμαστε πραγματιστές και να συνεχίσουμε μετά με τη συζήτηση για την ενέργεια;» λέει Ευρωπαίος διπλωμάτης στο Politico.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή ο διαχωρισμός του εμπάργκο από τις υπόλοιπες κυρώσεις «θα στείλει ένα κακό μήνυμα» και πιθανότατα να μην περάσει από άλλες χώρες .

Δεύτερος διπλωμάτης τάχθηκε υπέρ του διαχωρισμού του πακέτου των κυρώσεων με το επιχείρημα ότι θα είναι καλύτερο να προχωρήσει το 90% των κυρώσεων από το να μην προχωρήσει καμία.