Ευρωκοινοβούλιο:Οι συνέπειες από την κρίση στην Ουκρανία και οι ενέργειες της Τουρκίας

Οι επιπτώσεις της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία, αλλά και μια έκτακτη συζήτηση για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία, μετά την νέα καταδίκη του ακτιβιστή Οσμάν Καβάλα, περιλαμβάνονται στην ατζέντα της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που συνεδριάζει μεταξύ 2 και 5 Μαΐου, στο Στρασβούργο. Την Τρίτη, το ΕΚ θα προτείνει δύο νέους υποψηφίους για το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο, μεταξύ αυτών και τον νυν Ευρωβουλευτή Λευτέρη Χριστοφόρου για την Κύπρο.

Επίσης, η Ολομέλεια αναμένεται να εγκρίνει παράταση του ψηφιακού πιστοποιητικού COVID κατά ένα έτος, ενώ θα τεθούν προτάσεις για πανευρωπαϊκή περιφέρεια και κάλπες στις 9 Μαΐου για τις Ευρωεκλογές.

Σύμφωνα με το τελικό σχέδιο ημερήσιας διάταξης, την Τετάρτη το ΕΚ θα συζητήσει τρόπους αντιμετώπισης των κοινωνικών και οικονομικών συνεπειών της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία για την ΕΕ και μεθόδους ενίσχυσης της ικανότητας δράσης της. Οι ευρωβουλευτές αναμένεται να τονίσουν ότι ο πόλεμος και οι κυρώσεις που επέβαλε η Ένωση κατά της Ρωσίας μετά την εισβολή θα έχουν αναπόφευκτα αρνητικές συνέπειες για την ευρωπαϊκή οικονομία, ενώ θα καλέσουν την Επιτροπή να υποβάλει προτάσεις για μετριασμό αυτών των συνεπειών. Κατά τη σύνοδο της 18ης-19ης Μαΐου, ένα ψήφισμα θα τεθεί σε ψηφοφορία.

Η υπόθεση Οσμάν Καβάλα, οι καταγγελίες για συνεχιζόμενη αφαίρεση οργάνων στην Κίνα και η συνεχής καταστολή της αντιπολίτευσης στην Καμπότζη θα τεθούν σε επείγουσες συζητήσεις την Τετάρτη, ενώ αναμένεται να υιοθετηθεί και σχετικό ψήφισμα την Πέμπτη.

Την Τρίτη, οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν επίσης με τον Ιταλό Πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι την κατάσταση της ΕΕ και το όραμά του για το μέλλον της.

Εξάλλου, νομοθετική πρόταση για μια νέα ευρωπαϊκή εκλογική πράξη που θα θεσπίσει κοινά πρότυπα, ευρωπαϊκό ψηφοδέλτιο και ισόρροπη εκπροσώπηση των φύλων θα ψηφίσει το ΕΚ.

Το νομοσχέδιο προβλέπει τη δημιουργία ενός εκλογικού συστήματος στο οποίο κάθε ψηφοφόρος θα έχει δύο ψήφους, μία για την εκλογή ευρωβουλευτών στις εκλογικές περιφέρειες σε επίπεδο κράτους μέλους και μία για την εκλογική περιφέρεια της ΕΕ, η οποία θα αποτελείται από 28 επιπλέον έδρες. Οι ενιαίες εκλογές θα διεξάγονται με κοινά ελάχιστα πρότυπα, τα οποία καθορίζουν, μεταξύ άλλων, την 9η Μαΐου ως κοινή ευρωπαϊκή ημέρα ψηφοφορίας.

Την παράταση της ισχύος του ευρωπαϊκού ψηφιακού πιστοποιητικού COVID πέραν του Ιουνίου 2022, εν αναμονή των συνομιλιών με τα κράτη μέλη, θα ψηφίσει το ΕΚ. Το ισχύον καθεστώς για το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID (EUDCC) αναμένεται να λήξει στις 30 Ιουνίου 2022. Τον Φεβρουάριο, η Επιτροπή υπέβαλε πρόταση για την παράταση της ισχύος του EUDCC για ένα ακόμη έτος. Η απόφαση για την έναρξη των διαπραγματεύσεων με το Συμβούλιο και την Επιτροπή θα ανακοινωθεί κατά την έναρξη της συνόδου της Ολομέλειας. Εάν οι ευρωβουλευτές εκφράσουν αντιρρήσεις, η απόφαση θα τεθεί σε ψηφοφορία την Πέμπτη 5 Μαΐου.

Καθώς η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης ολοκληρώνεται σύντομα, οι Ευρωβουλευτές θα εξετάσουν τις προτάσεις της Ολομέλειάς της και τη διαδικασία στο σύνολό της. Μετά την προγραμματισμένη έγκριση προτάσεων στην τελική σύνοδο της Ολομέλειας της Διάσκεψης (29-30 Απριλίου), το Κοινοβούλιο αναμένεται να τονίσει ότι θα πρέπει να κινηθεί η διαδικασία αναθεώρησης των Συνθηκών, που προβλέπεται στο άρθρο 48 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε η ΕΕ να αποκτήσει τις απαιτούμενες αρμοδιότητες για να αναλάβει δράση στους σχετικούς τομείς πολιτικής.

Ακόμη, το ΕΚ αναμένεται να εγκρίνει τις διαπραγματευτικές θέσεις του με στόχο τη δημιουργία ενός κοινού φορτιστή, για να μειώσει τα απόβλητα και να διευκολύνει την φόρτιση των φορητών συσκευών. Τα κινητά τηλέφωνα, τα τάμπλετ, οι ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές, τα ακουστικά, οι φορητές κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών και τα φορητά ηχεία που επαναφορτίζονται μέσω καλωδίου, θα πρέπει να είναι εξοπλισμένα με θύρα τύπου USB-C. Εξαιρέσεις θα ισχύουν μόνο για τις συσκευές που είναι πολύ μικρές σε μέγεθος, όπως για παράδειγμα τα έξυπνα ρολόγια.

Τιμώντας την Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου, το Κοινοβούλιο και η Επιτροπή θα συζητήσουν την Τρίτη τις απειλές που αντιμετωπίζουν οι δημοσιογράφοι και την ενίσχυση της ελευθερίας των ΜΜΕ.

Νέοι υποψήφιοι του Ελεγκτικού Συνεδρίου για Κύπρο και Μάλτα

——————————————————————————

Οι Ευρωβουλευτές θα ψηφίσουν την Τρίτη τους προτεινόμενους διορισμούς των μελών Κύπρου και Μάλτας στο Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο, του Λευτέρη Χριστοφόρου και του George Marius Hyzler, αντίστοιχα. Αμφότεροι οι υποψήφιοι εγκρίθηκαν από την Επιτροπή Ελέγχου του Προϋπολογισμού μετά από ακρόαση στις 21 Απριλίου. Η τελική απόφαση θα ληφθεί από τα κράτη μέλη της ΕΕ. Η Συνθήκη για την ΕΕ επιτρέπει σε κάθε κράτος μέλος να προτείνει τον υποψήφιο του για το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο. Τα κράτη μέλη, μετά από διαβούλευση με το Κοινοβούλιο, εγκρίνουν τους επιλεγέντες υποψηφίους για εξαετή θητεία.