Τυφλή υποταγή κυβέρνησης στις κυρώσεις Ε.Ε. εναντίον της Ρωσίας

kiroseis*Απαγόρευσαν την είσοδο του πρώην πρέσβη της Ρωσίας στην Κύπρο Γκ.Μουράτοφ στην Κύπρο

*Η αχαριστία  σε όλο το μεγαλείο-κηρύσσουν «ανεπιθύμητους » αφοσιωμένους φίλους της Κύπρου

Η κυβερνηση του Προέδρου Αναστασιάδη τυφλά και άκριτα εφαρμόζει τις Ευρωπαϊκές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας και ρώσων πολιτών ,  ακόμα και όταν αυτές  εξόφθαλμα στρέφονται εναντίον των συμφερόντων της Κυπριακής Δημοκρατίας  και  αφοσιωμένων φίλων της Κύπρου.Ο γνωστός ελληνιστής, διπλωμάτης, και πρόεδρος των Συνδέσμων Φιλίας Ρωσίας – Ελλάδας και Ρωσίας – Κύπρου, Γκεόργκι Μουράντοφ, το όνομα του οποίου βρέθηκε στη “μαύρη λίστα” που συνέταξαν οι Βρυξέλλες, με το νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, στις αρχές Σεπτεμβρίου, εξέφρασε -σε πρόσφατη  συνέντευξη του -βαθιά θλίψη, όχι τόσο γι΄αυτό, όσο επειδή οι ηγεσίες των δύο χωρών τ δεν βρήκαν το σθένος να πουν ούτε μια λέξη για να εκφράσουν τη στοιχειώδη δυσαρέσκειά τους, αν όχι αντίδραση, για έναν “δικό μας άνθρωπο” στη Ρωσία.

Στο μεταξύ , ο Πρόεδρος της Βουλής Γ.Ομήρου με γραπτή δήλωση του σήμερα εκφράζει την οδυνηρή εκπληξη του γι αυτή την απαραδεκτη ενέργεια  και καλεί την κυβέρνηση να διορθώσει αμέσως . Στη δήλωση του ο κ. Ομήρου αναφέρει:«Επειδή γνωρίζω καλά και συνεργάστηκα στενά με τον Γκεόργκι Μουράτοφ ιδιαίτερα κατά την περίοδο της παρουσίας μου στο Υπουργείο Άμυνας το 1998, θα ήθελα να δηλώσω το εξής:

1. Ως πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας τη δεκαετία του 1990 ο Γ.Μουράτοφ εργάστηκε σκληρά, συστηματικά και δραστήρια για την σύσφιξη και αναβάθμιση των σχέσεων Κύπρου-Ρωσίας.

2. Κατά την ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο του 1998, όταν η Τουρκία διατύπωνε απειλές εναντίον της Κύπρου για το γνωστό θέμα έλευσης του Ρωσικού πυραυλικού συστήματος S 300, ο Γ. Μουράτοφ διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο για εκδήλωση ετοιμότητας από τη Ρωσία για υπεράσπιση της Κυπριακής Δημοκρατίας ακόμα και σε επίπεδο στρατιωτικής δράσης.

3. Μετά την επιστροφή του στη Ρωσία και της ανάληψης καθηκόντων υπεύθυνου Διεθνών Σχέσεων στο Δήμο Μόσχας, υπήρξε ο ιθύνων νους και ο πρωτεργάτης για την διοχέτευση του Ρωσικού τουριστικού ρεύματος προς την Κύπρο.

4. Με τη σημερινή του ιδιότητα ως υπεύθυνου της Ρωσικής Κυβέρνησης για τους απόδημους Ρώσους πρωταγωνιστεί στη διατήρηση των φιλικών και στενών σχέσεων Κύπρου- Ρωσίας.

Ιδιαίτερα για να παραμείνουν αλώβητες και ανεπηρέαστες οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, τόσο από τις συνέπειες από το κούρεμα των καταθέσεων Ρώσων πολιτών ,όσο και από την μονοδιάστατη στροφή της Κυπριακής εξωτερικής πολιτικής.

Είναι πραγματικά τραγικό, ένας τέτοιος θερμός φίλος της Κύπρου, ο οποίος λειτουργεί ως άτυπος «πρέσβης» των Κυπριακών συμφερόντων στη Ρωσία, να τυγχάνει αυτής της αγνώμονος μεταχείρισης από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο Πρόεδρο της Βουλής  καλεί  την Κυβέρνηση να ενεργήσει άμεσα για την άρση της απαγόρευσης εισόδου του Γ.Μουράτοφ στην Κύπρο ενώ επισημαίνει  πως είναι απαράδεκτο «. να συναινούμε άκριτα σε Ευρωπαϊκές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας».

Ανακοινωση του Κυπρορωσικού Συνδεσμου

Ο Κυπρορωσικός Σύνδεσμος σε ανακοίνωσή του εκφράζει έκπληξη για τη σιωπή και απουσία οποιασδήποτε αντίδρασης από πλευράς του επίσημου κράτους σ’ αυτή την απόφαση γιατί,όπως -επισημαίνει – τόσο ο ίδιος ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας που είχε πρόσφατα στην Κύπρο εγκάρδια συνάντηση με τον Γκεόργκι Μουράντοφ, όσο και ολόκληρος ο πολιτικός κόσμος της Κύπρου γνωρίζουν ότι ο Γκεόργκι Μουράντοφ από όλα τα πόστα που υπηρέτησε και υπηρετεί μέχρι σήμερα, προώθησε ίσως όσο κανένας άλλος τις σχέσεις Κύπρου-Ρωσίας σε όλους τους τομείς». Ο  Κυπρορωσικός Σύνδεσμος  αφού αναφέρετι στην πολύτιμη προσφορά του πρώην πρέσβη της Ρωσιας στην Κύπρο σημειώνει ότι η «επιβράβευση» αυτού του ανθρώπου είναι η απαγόρευση της εισόδου του στην Κύπρο ως ανεπιθύμητο πρόσωπο.» Τέλος  καλεί την κυβέρνηση να απαγκιστρωθεί από τις δεσμεύσεις και να τιμήσει δεόντως τόσο τον Γκεόργκι Μουράντοφ όσο και τον Ρωσοκυπριακό Σύνδεσμο, για την τεράστια συμβολή τους στην ανάπτυξη των κυπρορωσικών σχέσεων.

Να σημειώσουμε  πως ο Γκεόργκι Μουράντοφ ηγείτο της καμπάνιας “Στήριξε την Ελλάδα”, μέσα στη Ρωσία τα τελευταία δίσεκτα χρόνια της κρίσης. Κι’ όμως, Αθήνα και Λευκωσία υπερψήφισαν τις σε βάρος του ευρωκυρώσεις (!). Ο ίδιος έχει υπηρετήσει σύμβουλος πρεσβείας στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία, και πρέσβης στην Κύπρο, ενώ το τελευταίο διάστημα ανέλαβε αναπληρωτής πρωθυπουργός της Κριμαίας και μόνιμος εκπρόσωπός της παρά τω Προέδρω της Ρωσίας. Η ανάληψη αυτής της θέσης, αποτέλεσε και την αιτία της “τιμωρίας” του από την Ε.Ε.

(Η e-shocknews θα δημοσιεύσει αύριο τη συνέντευξη Μουράντοφ που έδωσε πρόσφατα στην ιστοσελίδα «Σύγχρονη Ρωσία»)